Pe mine mă ştiţi, prima mea opţiune este berea. Dar, fireşte, am momente în care schimb macazul, cum ar veni. Şi atunci mă dedau la nişte vinuri de mare angajament. Şi zic asta pentru că, dacă tot beau puţin şi în rare momente, atunci măcar să beau nişte vinuri de alea de să mă facă să închid ochii a plăcere şi să zic, cu voce tare sau să mă aud doar eu, „frate chineze, hai că eşti dat dracu ce bun vin ţi-ai ales” :D
Aşa că, fără să mă pricep decisiv la vinuri, am un mix de criterii după care aleg ce vin să beau. Evident că am reader 4 bloggeri de vin (nu spun care, lasă să stea în tensiune :D) şi mă inspir de la ei, aşa cum e şi normal pentru o fiinţă 2.0 cum sunt. Apoi am început să învăţ că este extrem de importantă zona în care cresc strugurii şi am început să caut vinuri doar din anumite zone (nu mă refer doar la România). Apoi podgoria trebuie neapărat avută în vedere. Şi mai este un aspect: preţul. Apropo de preţ, am avut curiozitatea să îmi fac un calcul pe ultimele 6 luni şi mi-a ieşit că am plătit, în medie, 38 de lei pe o sticlă de vin.
M-am încruntat când mi-am dat seama de asta, am zis că sunt cam naşparliu să plătesc atât, dar apoi am realizat că, de fapt, înseamnă mai puţin de 10 euro sticla. Ceea ce, dacă vrei să bei un vin bun, este absolut decent. Lucru confirmat apoi şi de cei cu care am vorbit şi care se pricep de jdemii de ori (nu chiar :D) mai bine decât mine la chestiunea asta. Bine, trebuie spus că am o viteză de a bea vin cam de maximum 3 sticle pe lună. Aşa că, din punct de vedere al bugetului familiei, cei 30 de euro cheltuiţi pe vin nu înseamnă că mă dă nevasta afară din casă :))
Vă spun toate acestea pentru că m-am gândit că dacă nu vă dezvălui un pic din băutorul de vin Cristian China-Birta nu o să înţelegeţi de ce îmi place atât de mult ideea cu Cheia Vinului. Şi de ce scriu cu atât de multă plăcere despre asta. Puteţi să îi ziceţi postare publicitară, căci e parte dintr-o campanie, dar nu-i aşa că am o meserie excelentă dacă ajung să scriu despre astfel de lucruri în timpul serviciului, cum ar veni? :D
Hai să vă spun care e faza cu Cheia Vinului. Şi o să vă spun cum ni s-a întâmplat nou ieri după masă. Când a venit la noi la birou (căci asta este frumuseţea isprăvii, vine un specialist în vin unde vrei tu) Marius Damaschin şi ne-a cucerit din toate punctele de vedere. Căci modul în care vorbeşte despre vin este ceva ce te face să te uiţi la paharul cu licoarea cu pricina într-un alt fel, cu un mult mai mare respect şi să te pregăteşti de întâlnirea cu ea cu mult mai multă consideraţie :) Căci, dragii mei, ca în orice alt lucru din viaţă, cu cât ajungi să cunoşti mai mult despre el, cu atât ajungi să îl apreciezi mai mult.
A degusta nişte vinuri în timp ce un specialist precum Marius îţi explică despre fiecare soi în parte câte ceva nu este doar o degustare, ci un eveniment. Din toate punctele de vedere. Căci vinul ţi se prezintă altfel, îţi dezvălui nişte arome de care tu fără un pic de ajutor nu îţi dai seama, îţi vorbeşte altfel. Este o exeperienţă senzorială completă, dacă vreţi, când informaţiile pe care le primeşti despre fiecare vin în parte potenţează excelent fiecare pahar degustat.
Eu zic să încercaţi o astfel de experienţă. Pentru că este cel mai bun mod de a face cunoştinţă cu nişte vinuri excelente. După care, dacă vă place ceva, puteţi comanda. Dar nu este obligatoriu. Deşi, dacă sunteţi pe felia mea, după ce m-am întâlnit cu Windesheimer Schlosskapelle şi cu La Grande Cave Cabernet Sauvignon, nu am cum să nu am aşa ceva în cămara mea, nu am cum! Repet, puteţi să stabiliţi o degustare unde doriţi voi fără nici un cost. Abia după aceea, dar numai dacă vreţi, puteţi alege să comandaţi nişte vinuri. Care sunt foarte bune. Mă rog cel puţin cele 7 pe care le-am degustat eu ieri :D
Puteţi să folosiţi formularul de mai jos pentru a stabili o întâlnire. Voi completaţi câmpurile şi după aceea o să fiţi contactaţi de cineva de la Cheia Vinurilor pentru a stabili când să faceţi degustarea. Vă recomand să faceţi asta şi ca un fel de team building la birou, într-o după masă. Căci ar fi una din cele mai bune variante de a vă încheia ziua alături de colegi. Şi de şefu, fireşte :D
10 thoughts on “Hai să povestim un pic despre cum îţi alegi ce vin să bei”
Ce mă bucur că are şi vinul un loc pe lângă bere :), cel puţin aici pe blog.
38 de lei media este o medie bună şi ce bine ar fi dacă media asta ar fi reprezentativă pentru consumatorii de vin. Din păcate sunt mulţi români care beau vin prost şi ieftin (avem şi excepţii, dar doar puţine excepţii de vin bun la un raport calitate / preţ decent), din fericire sunt din ce în ce mai mulţi care încep să aprecieze un vin bun. Cum ai spus şi tu „cu cât ajungi să cunoşti mai mult despre el, cu atât ajungi să îl apreciezi mai mult”, cu atât vei ajunge să preferi să bei 3 sticle de vin pe lună în loc de 10. Cantitatea este puţin importantă, calitatea este cea care face diferenţa. Şi nu, nu vorbesc doar de vin, şi la bere se aplică aceleaşi reguli, doar scala de comparare este un pic diferită.
Hai sa fiu sincer. Pentru ca imi place corespunzator de matale ca sa te iau cu zaharina, cum ar veni :D Acum cativa ani buni si eu ma uitatm doar la pret. Caci mergeam pe ideea cum dracu sa dau mai mult de 10 lei pe o sticla de vin??? Intre timp, insa, mi-am schimbat perspectiva. Si vestea buna este ca suntem din ce in ce mai multi :)
foarte fain a fost:)
Eu sunt un consumator de vin…Ador vinurile..Demi-dulce este pe gustul meu..:D
Rosu. Demisec.
Idee e foarte buna. Intrebare: specialistul e disponibil sa vina doar in Bucuresti?
Deocamdata e doar pentru Bucuresti. Dar, parerea mea, io zic ca daca merge totul bine aici, s-ar putea sa mearga si in tara proiectul. Caci e prea fain :)
Fain articol. Eu sunt un fost mare consumator de bere, transformat in pasionat si blogger de vinuri. Mi-a luat vreo 3-4 ani sa ma reconvertesc si multe „degustari” improvizate singur acasa. Daca as fi avut un astfel de serviciu la dispozitie, probabil ca as fi sarit mult mai repede peste niste etape si as fi evitat o gramada de bani cheltuiti pe vinuri proaste. Dar si ele fac parte din experienta si educatia vinului.
Despre limita de pret de la care incepe vinul bun se poate discuta la nesfarsit. Eu personal sunt un aventurier si incerc orice sticla pe care o suspectez ca contine must fermentat de struguri si nu chimicale. Acestea fiind zise, 35 de lei ar fi cam limita rezonabila unde poti fi relativ linistit ca nu cumperi vin prost. Cand bei insa cate 4-5 sticle pe saptamana (pentru material de scris pe blog, desigur), totalul lunar e cu totul altul…
Ma bucur ca imi confirmi nestiinta, ca sa zic asa :)) Eu m-am dus pe intuitie cand am ales vinurile. Cum fac eu lucrurile, indeobeste :D
Pingback: Cum am chemat un strain la mine-acasa, sa-mi prezinte vinuri din toata lumea | Razvan Pascu - Calator, blogger, antreprenor