Blogging de la Bucureşti la Cluj-Napoca

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Când am rugat-o pe Ancuţa să îmi scrie câteva cuvinte despre ce înseamnă mutarea de la Bucureşti la Cluj-Napoca, nu m-am aşteptat să primesc un atât de bun text. Nu pentru că nu aveam încredere în talentele scriitoriceşti ale Ancuţei, dă-i pace :)) Ci pentru că nu credeam că o să îşi rupă atât de mult timp să scrie pentru mine. Sunt onorat şi rămân dator cu o bere :)

Vă invit să citiţi textul de mai jos. Pentru că s-ar putea (cine ştie pe unde o să vă poarte viaţa?) să ajungeţi şi voi într-un alt loc, printre alţi oameni, schimbaţi multe în viaţa voastră. Şi, fireşte, să ajungeţi, ca blogger, să vă puneţi şi voi întrebările de mai jos :)

—————————

Nu a trecut mult timp de când îmi duc veacul in Cluj-Napoca. Abia s-a făcut luna de când sunt aici şi Chinezu m-a şi întrebat cum e cu schimbarea de oraş pe blogul meu. Vrând-nevrând, că îmi place că se întâmplă sau nu, schimbare sigur e. Articolul acesta e, de altfel, experienţa mea personală, despre care am fost invitată să povestesc: ce a însemnat pentru blogul meu mutarea de la Bucureşti (locul unde în general se întâmplă cele mai multe lucruri în orice industrie) la Cluj-Napoca.

Eu nu sunt blogger. Să fii blogger înseamnă mai mult decât a scrie din când în când într-un jurnal online, aşa cum o fac eu.
Ancuţa Lebădă este o persoană cu blog. Motiv pentru care, atunci când m-am mutat la Cluj-Napoca, nu m-am preocupat aproape deloc de schimbările care ar fi putut apărea pe blogul meu şi, e de la sine înţeles, că nici nu le-am considerat un motiv de îngrijorare.
Odată mutată, însă, au apărut în mintea mea întrebările pe care orice persoană care scrie pe un blog, cred eu, că şi le-ar pune: pentru cine scriu eu, despre ce scriu, cum scriu? Dintr-o dată, o schimbare personală, aparent inofensivă, părea să îmi influenţeze blogul şi pe cititorii mei, implicit.

Aşa am ajuns să caut răspunsuri la următoarele întrebări de bază:

Pentru cine să scriu în continuare?

– Pentru cei din Bucureşti, care mă citesc încă, în cea mai mare măsură, pe blog?
sau
– Pentru cei din Cluj, pentru că printre ei trăiesc şi cu ei am în comun, în acest moment, mai multe repere contextuale? Până la urmă, pentru mine nici ei nu sunt o categorie de ignorat: clujenii sunt următorii după Bucureşti în ierarhia cititorilor mei de pe blog.

Despre ce să scriu: să abordez subiecte locale sau naţionale?

– Despre evenimentele şi preocupările din Bucureşti, aşa cum i-am obişnuit pe cititori până acum? Şi cât de personal şi în stilul blogului pot scrie despre ceva la distanţă de 450 de km?
sau
– Despre ce se întâmplă prin Cluj-Napoca, pentru că la evenimentele din Cluj pot participa cel mai des şi pe ele le trăiesc?

Cum să scriu?

– Scriu personal şi cu multă sensibilitate, cum am făcut-o până acum?
sau
– Vreau să schimb cumva tonul şi direcţia generală a blogului şi atunci aş putea profita de schimbarea de oraş şi de contextul nou?

Aceste prime 3 întrebări mi le-am pus şi pentru fiecare din conturile mele din social media.

O lună înseamnă prea puţin pentru a-mi fi format o părere în general despre cum a fost influenţat de mutare blogul meu. Şi cum nici nu m-am confruntat încă pe blog cu vreun efect negativ, schimbările nu sunt presante sau poate chiar deloc necesare, atâta vreme cât pe blog rămân aceeaşi Ancuţa Lebădă care a semnat articolele de până acum.

Cât despre integrarea în comunitatea locală a bloggerilor, recunosc că am avut avantajul jobului de până acum. El mi-a dat ocazia de a interacţiona şi cunoaşte bloggeri din diverse zone ale ţării încă dinainte de mutare. Atunci când pleci într-un loc cu totul nou e clar mai uşor atunci când cunoşti deja câteva persoane acolo şi când sunt oameni care îţi urează „bine-ai venit!” printre ei şi te încurajează, din Bucureşti sau din Cluj-Napoca, aşa cum mi s-a întâmplat mie. Nu cred ca făcusem pe blog anunţul mutării mele de mai mult de o oră că Andrei Crivăţ m-a şi sunat ca întâmpinare în comunitatea bloggerilor clujeni. Ceea ce mi-a confirmat, încă o dată, că în online oamenii pot fi şi binevoitori şi buni.

Consider că mutatul din Bucureşti nu are cum să îmi afecteze negativ blogul dacă ştiu care sunt răspunsurile la întrebările de mai sus. În plus, Cluj-Napoca este un oraş ofertant în ceea ce priveşte subiectele pentru articole, cosmopolit şi cultural, cu evenimente şi lucruri frumoase care merită menţionate şi aflate de cât mai mulţi. Deci pana de idei de articole e departe.

Ceea ce ştiu că o să îmi lipsească (şi îmi lipsesc deja) sunt evenimentele şi conferinţele despre online (un prilej de socializare între persoanele cu blog), majoritatea desfăşurate în Bucureşti. Într-un astfel de context nu poţi decât să te bucuri că s-au gândit şi alţii la nevoia celor de aici şi sunt organizate, şi în Cluj, evenimente despre social media, antreprenoriat şi marketing online.

În rest, noi să fim buni şi sănătoşi şi cu blogul o scoatem la capăt!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Blogging de la Bucureşti la Cluj-Napoca”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)