Cum au scris bloggerii istorie la Zimnicea. Sau cum se naşte un eveniment cu bloggeri

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Hai să vă spun cum se întâmplă să se pupe şi capra, şi varza (o să înţelegeţi aceşti termeni în contextul agricol de mai jos :D). Adică stăteam eu la o cafea cu Bogdan Ioachim de la Danone, când am fost la Varşovia, la excepţionala lecţie de viaţă numită Danone Nations Cup. Şi îmi zice de un proiect al companiei, care presupune ajutarea unor comunităţi sărace. Cum sunt mai de stânga (a se citi “solidar”) din născare, l-a rugat să îmi spună mai multe. Şi când am înţeles cât de faină e iniţiativă, m-am uitat dur în ochii lui şi i-am zis, pe un ton ultimativ: “Bogdane, trebuie implicaţi şi bloggerii în asta”. Şi, of course, tocmai ce s-a întâmplat. Căci, fireşte, Bogdan a fost încântat, la rândul lui, de propunere. Deci capra şi varza :D

Ce am făcut? Am trimis un newsletter celor înscrişi în baza de date de la Blogal Initiative, în care le spuneam că vrem să mergem cu Danone până la Zimnicea, ca să vedem cum nişte familii sărace din zonă primesc nişte vaci. Sună nu ştiu cum asta cu vacile pentru nişte fiinţe 2.0, dar în realitate astfel de lucruri se întâmplă :)) Mărturisesc faptul că nu mă aşteptam să am atât de multe reacţii. Căci peste 30 de bloggeri au zis că e interesant şi că vor să vină. Din păcate, însă, din considerente logistice, am ales doar 11 bloggeri (pe principiul primul venit, primul servit) şi am purces la drum.

Pe autocar Bogdan (foto mai jos, sursa Adrian Holerga) ne tot povestea despre proiect şi la un moment dat a spus că vacile care vor fi oferite sunt echivalentul unui Mercedes în lumea vacilor, cum ar veni. Moment în care au am propus, foarte demcratic, desigur, să ne alegem o vacă din cele 50, să o numim Mercedesa şi să o declarăm vaca bloggerilor. Moţiune care a trecut firesc şi în unanimitate în uralele prelungite ale asistentei :))

Ajunşi la locul faptei, la Polaris (partener Danone) în Zimnicea, Irina a depistat o vacă ce părea că are anumite trăsături 2.0 şi a zis “Asta este Mercedesa!”, iar noi am crezut-o, căci o văzusem că se învârte de ceva vreme pe lângă ţarcul unde erau cele 50 de vaci, făcând research, cum ar veni :)) Şi ne-am hlizit, am făcut poze cu personajele principale ale evenimentului (vacile, nu bloggeri, bre… :D), am urcat pe scenă ca să avem o piedică foto în calea uitării, cum ar veni, de astea :D

Bun, până acum v-am spus că ne-am simţit bine împreună (mai bine decât credeam, zău, având în vedere că majoritatea abia atunci ne-am cunoscut). Dar hai să vă spun de ce mi se pare că ceea ce a făcut Danone la Zimnicea este o iniţiativă excelentă.

Poate că numele proiectului  – O şansă pentru familia ta – pare că e din pliante de alea de promovare, pe care nu prea le citeşte nimeni. Dar atunci când mergi şi vezi familiile la care au ajuns vacile, atunci când le vezi lacrimile din ochi, atunci când îi vezi pe acei oameni tremurând de emoţie când semnau hârtiile pentru a primi animalul, ei bine, atunci înţelegi ce înseamnă cele două cuvinte din numele acţiuni: “familie” şi “şansă”. Şi înţelegi că pentru toţi cei care au primit aceste animale, aceasta înseamnă o şansă extraordinară de a ieşi din sărăcie. Şi înţelegi cât de important este ce vezi că se întâmplă în faţa ochilor tăi.

Încă două comunitaţi – Cocorăştii Colţ, jud. Prahova şi Belin, jud. Covasna – vor primi vaci în cadrul acestui proiect. Adică în total 200 de familii cărora li se oferă această şansă. Ar trebui spus, referitor la faza cu vacile-Mercedes despre care spunea Bogdan, că fiecare vacă face vre 2000-2500 de euro. Căci sunt rasa Holstein Friesian, donate de o asociaţie de fermieri din Irlanda.

Dar asta nu este totul. Căci întreaga ispravă se bazează pe conceptul de Passing on the gift (pasarea darului). Adică atunci când vaca primită de o familie va făta o viţică, aceasta va fi oferită unei altei familii sărmane. Şi acest principiu se va aplica şi la următoarele două gestaţii. Abia după aceea proprietarul va primi hârtii că este cu adevărat proprietar pe animal. Faceţi şi voi un calcul şi vedeţi câte familii sunt ajutate cu acest proiect. Şi ce schimbare de mentalitate poate duce aşa ceva în anumite comunitaţi.

Proiectul e o asociere între Danone Romania, Danone Ecofond și Heifer România. Chapeau!

Vă recomand să citiţi ce au scris Irina, Dana, Mihaela, Lucica, Luiza, OvidiuEmil, Spanac, CălinAdrian şi nişte poze realizate de acelaşi Holerga.

PS De ce am spus în titlu că au scris bloggerii istorie la Zimnicea? Pentru că nu cred că a mai văzut cel mai sudic oraş al României un asemenea desant 2.0 ever, ever :D

 

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

18 thoughts on “Cum au scris bloggerii istorie la Zimnicea. Sau cum se naşte un eveniment cu bloggeri”

 1. Abia acu m-am prins ce e cu vitica.
  super tare.
  Vitica fatata va fi data unei alte familii nevoiase.
  Si aia cand va fi vaca si va fata o vitica, nepoata Mercedesai va ajunge la alta familie.
  Foarte tare!

    1. Faceti voi misto, faceti!
     Va vad eu pe fiecare la botez cat bagati in plic! :D
     Sa va faceti calculul bine intre voi, ca vreau sa-i cumpar un frate Mercedesei pe care sa-l tin la mine … o sa-l botez Mercedes GL-Class.

 2. Pingback: Acel mesaj important a ajuns la bloggeri:)

 3. Pingback: Legături periculoase (20) « Semanticus Blog

 4. Foarte tare initiativa! Inteleg ca cineva verifica integritatea vacilor pana la a 3-a progenitura?

  Proiectul este on going? Pe langa vaci urmeaza si oi/gaini/rate ?
  Se pot face donatii pentru cumpararea acestor animale? Se poate alege zona in care vor fi trimise?

 5. Pingback: Danone ofera o sansa pentru familiile harnice | Mihaela Ivan

 6. Srtimabililor,
  Am fost indrituit (pfoai, cum suna asta :D) sa va dau urmatoarele raspunsuri din partea companiei Danone. Au preferat sa mi le dea pe mail, in ideea ca e mai bine sa va raspund eu direct. Dar eu, comod cum ma stiti :D, dau copy paste mai jos:
  “Proiectul se desfasoara pe o perioada de patru ani, inceput acum prin cele 50 de vacute oferite in Zimnicea.
  Prin intermediul programului “O sansa pentru familia ta!” nu se vor oferi si alte animale, in afara de vacute. Fundatia Heifer insa, are alte programe prin care ofera si astfel de animale.

  Nu se pot face donatii – toate costurile sunt acoperite de catre Danone si Heifer. Insa, vom lua in considerare aceasta posibilitate pentru dezvoltarea programului in anii urmatori.

  Zonele in care vor fi trimise vacutele au fost deja selectate: Zimnicea, jud. Teleorman, Cocorăştii Colţ, jud. Prahova şi Belin, jud. Covasna. Au fost alese zone in care potentialul de dezvoltare economica este redus insa exista un numar crescut de familii cu vacute ce pot creste la rangul de mici fermieri. Anul urmator vom alege alte doua zone in care sa oferim vacute pe aceleasi criterii.”

 7. Pingback: Danone ofera o sansa pentru familiile harnice | Mihaela Ivan

 8. Pingback: După doi ani și un pic de la deplasarea bloggerilor în Zimnicea, cu Danone... - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)