Ştiţi cum puteţi ajuta nişte romi? Pentru că ţigani eu nu le mai zic

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Later edit: Pentru că unii aţi simţit nevoia să mă corectaţi (încă nu v-aţi prins că există o relaţie perfectă de directă proporţionalitate între înjurăturile voastre şi simţirea mea de bine? :D) cum că e corect „rrom” ş nu „rom”, cum am folosit eu, vă dau în cele ce urmează succinta, dar pătrunzătoarea informaţie, furnizată de fetele de la Active Watch, cum că I am right. Again…

Folosim corect cuvântul „rom”
Termenul „rom” este un vechi cuvânt al limbii romani. Termenul provine din cuvântul prakrit „dom”, care se citește cu “d” celebralizat și care însemnă „om”. Cuvântul a evoluat fonetic în limba romani, modificându-se în “rrom” care se citește cu “r” nazalizat. În limba romani, scrierea corectă a cuvântului „rrom” este cu dublu “r”, pentru a sublinia pronunția nazalizată a termenului. În limba română însă, cuvântul „rom” se scrie cu un singur “r”, având în vedere că limba română nu are un sunet special pentru “r” nazalizat. Mai mult, cuvântul a intrat în limba română cu mult timp în urmă și se folosește deja declinat și articulat asemeni oricărui substantiv din limbă, neavând statut de cuvânt străin preluat recent.

————

De ce nu le mai spun ţigani am explicat aici. Nu revin, aşa rămâne, am pus punct discuţiei. Voi insista (dar doar un pic, pentru că cei care vor să ajute o să o facă, ceilalţi nu, indiferent cât le-aş spune) doar pe partea cu ajutatul. Căci, nu-i aşa, mulţi dintre noi suferă de acel fariseism clişeistic atunci când vine vorba despre această etnie, mulţi dintre noi spun, într-o atitudine de pioşenie smerită şi fluturând genele sufletului cum că „aş vrea să pot să îi ajut, dar…”.

Faza cu „dar” nu mai merge acum, pentru că, dacă vreţi să ajutaţi, uite cum puteţi. Să răspândiţi vorba în ţară că au început înscrierile pentru bursele profesionistiromi.ro. Despre ce este vorba aflaţi pe site şi în pasajul din comunicatul oficial pe care vi-l dau mai jos. Dar nu înainte de a vă spune că dacă nici acum nu faceţi ceva, măcar să anunţaţi despre asta, să audă cât mai multă lume, atunci măcar recunoaşteţi când sunteţi singuri cu oglinda că vi se rupe de această chestiune. Aşa e mai fair. Faţă de voi, fireşte.

Tinerii romi cu varsta maxima de 35 de ani (nascuti incepand cu data de 1 octombrie 1978 inclusiv), care in anul universitar 2012-2013 vor fi studenti, masteranzi sau doctoranzi in cadrul unitatilor de invaţamant universitar sau postuniversitar cu profil medical acreditate in Romania sau care vor fi elevi in cadrul şcolilor postliceale sanitare acreditate in Romania pot aplica la MENTORAT SI BURSE, pe site-ul www.profesionistiromi.ro sectiunea BURSE ROMIpana pe 30 octombrie 2012. Pentru finalizarea inscrierii, candidatii vor transmite o serie de documente prin posta, detalii aici.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

12 thoughts on “Ştiţi cum puteţi ajuta nişte romi? Pentru că ţigani eu nu le mai zic”

 1. Eu totusi nu sunt de acord. Tiganul este tigan de cand lumea si in toata lumea, doar noi suntem mai cu mot. Pentru ca o sleahta de politicieni comunisto-pdsristi s-au imbogatit de pe urma deciziei de a le zice rromi nu inseamna ca este un lucru corect cu care trebuie sa ne impacam si sa le asimilam „crucea”. Ba mai mult, sa ne transformam intr-o tara de tigani, caci asa suntem cunoscuti in toata lumea.
  http://taraboste.blogspot.ro/2012/09/de-ce-rrom-si-nu-tigan.html

   1. Legatura este indirecta si priveste decizia ta de a nu le mai spune tigani. In timp, am ajuns sa fim asililati tiganilor ca natie si principala cauza este similitudinea numelui pe care si l-au arogat cu cel de roman.
    Demersul prezentat de tine este laudabil, dar ar fi si mai laudabil un demers de reasezare a lucrurilor in fagasul lor normal, pentru ca asa cum ei sufera de etichetarea de „tigan”, etichetare de care doar ei sunt vinovati, noi suferim acum de etichetarea de „rom”, fara a mai avea insa nici o alta vina decat nesimtirea unor politicieni in frunte cu Iliescu care le-au acceptat gaselnita.
    Si stim cu toii cat de ignoranti sunt occidentalii si cat de usor pun egal intre Romania si tara romilor, de parca toti tiganii Europei sunt in Romania.

    Voi aprecia tare mult cand vei prezenta o initiativa de revenire la adevarul istoric, al tiganului asa cum este, cu bune si rele, asa cum sunt din mosi stramosi.

 2. Poti intra foarte usor la facultate, pe locurile pentru romi.
  Tot ce trebuie sa faci e sa gasesti un ONG de-al romilor, care sa-ti dea o fituica cum ca esti rrom.

   1. Faza cu locurile distincte pentru romi care exista atat in licee cat si in facultati, este asa:
    1. pe locurile distincte se intra cu examen (identic cu examenul pentru locurile de masa)
    2. pe aceste locuri exista de multe ori concurenta mai mare decat pe locurile de masa – rezultatul fiind ca sansele de a fi admis un candidat pe locuri distincte sunt cateodata mult mai mici. De exemplu, in 2012, la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, a fost o concurenta mai mare pe locurile distincte decat pe locurile de masa.
    3. singurul avantaj al candidatilor care opteaza pentru locuri speciale este garantia ca, daca sunt admisi, nu vor plati taxa de scolarizare, pentru ca toate locurile pentru romi, din licee si facultati, sunt subventionate, la fel ca si locurile de masa subventionate.

 3. Hai sa nu generalizam. Doar pentru ca unii au facut lucruri mai putin dragute (nu vreau sa ma exprim in termeni mai categorici la ora asta) in afara granitelor tarii, nu insemna ca nu sunt tineri de etnie roma care vor si care pot sa faca mai mult cu viata lor.
  Initiativa e buna, dar sa vedem ce o sa iasa.

 4. Pentru taraboste:
  Sa moara mama omida daca nu mai deranjat get-dacule,scuze,
  romanule. Manca-ti-as portofelul mata,ti-a vandut vreun
  rrom de-al meu un ceaun stricat de ai pica pe noi?
  Hauzi praleo,de ce vrei sa adoptam o denumire peiorativa,
  defaimatoare si rasista?! Hai mo,vrei sa adopt fortat denumirea de „cioroi jegos”? Te voi aprecia cand vei adopta denumirea istorica a geto-dacului,valahului,olahului,asa cum este,cu bune cu rele,asa cum sunt din mosi stramosi.

 5. Pingback: după Cluj, mă întreb cine apără drepturile românilor | BogDan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)