Gwyn Morgan – Anul Domnului 69. Anul celor patru împăraţi

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Gwyn Morgan realizează în “Anul Domnului 69. Anul celor patru împăraţi” una din cele mai bune recapitulări a ceea ce s-a întâmplat în acel an nebun pentru Roma şi pentru – aşa cum se va dovedi – istoria Occidentului. Şi o face foarte bine, cu punerea în context istoric absolut necesară pentru a înţelege nebunia romanilor din acea perioadă, cu apelul repetat la surse diverse, dar pe care le citează pentru a le combate sau pentru a le confirma. Pentru că partea de subiectivism marca Morgan este foarte importantă pentru succesul acestei cărţi.

În esenţă, în 69 DC Roma învaţă că împăraţii pot fi făcuţi de către armată şi undeva în afara Romei. Pentru că toţi cei 4 împăraţi ai acelui an – Galba, Otho, Vitellius şi Vespasian (care şi rămâne pe tron) – au fost aclamaţi ca imperatori în afara Capitalei de către trupele pe care le comandau, iar venirea la Roma s-a făcut doar pentru chestiuni de astea mai juridice, mult mai puţin importante, cu caracter tehnic.

Ce e fascinant la acel  an din şi aşa extrem de fascinanta istorie a Imperiului Roman este că de multe ori şirul evenimentelor a fost decis de nişte detalii în aparenţă nesemnificative, dar care au schimbat totul. Mi-e greu să îmi imaginez cum ar fi fost cu nişte împăraţi precum săriţii de pe fix Otho şi Vitellius pe tron în locul lui Vespasian. Dar oricum altfel ar fi fost istoria civilizaţiei occidentale, adică şi a noastră.

Recomand cu mare căldură să citiţi cartea. Fireşte, numai dacă sunteţi pasionaţi. Pentru că altfel nu o să înţelegeţi mare lucru :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)