Dragă Traian, dragă Victor, dragă Crin

NOU: precomandă cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și primești și un autograf.

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Io atât am a vă zice. De fapt să iau cu copy/paste (mă scuzaţi…) de la excelenta postare a lui Petre. Poate că…

REGULILE DIALOGULUI CIVILIZAT
(Stabilite de Universitatea OXFORD în 1890)

– În orice polemică ştiinţifică, socială sau politică, discuţia trebuie să se rezume la schimbul de idei şi numai la acele idei care au contingenţă cu problema respectivă;

– Părţile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii ştiinţifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante în ceea ce priveşte problema discutată;- Părţile nu au dreptul să aducă în discuţie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nu confirmă validitatea ideilor pe care le susţin;

– Părţile nu au dreptul să pună în discuţie motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuţia de la problema în sine;

– Etichetarea adversarului prin menţionarea şcolii de gândire, clasei sociale, organizaţiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte constituie o încălcare a regulilor polemicii şi dezvăluie slabiciunea lipsei de argumente.

– Într-o polemică civilizată contează numai argumentele invocate de adversar ca individ şi nu ca membru al unei şcoli sau organizaţii.

– Nu ai dreptate pentru că eşti un gânditor materialist, patron sau muncitor, ci dacă argumentele sunt convingătoare sau nu.“

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

15 thoughts on “Dragă Traian, dragă Victor, dragă Crin”

 1. Daca te-apuci sa te tii de toate regulile alea nu mai ai ce spune ! sau ii zici romaneste sa priceapa tolomacu’ sau … ce dracu’ …

  Idealistule ! Si te-ai gasit si cui sa le transmiti. Auzi tu „Draga …, draga …, draga …”. Astia polimizeaza in generali de securitate, dezbat in procurori, argumenteaza ideile cu DNAu’ si valideaza teoriile cu CCRu’ si tu vrei „schimb de idei si numai cele care au contingenta” … ueikap ! zis iz RO …

 2. Idealistule ! „Draga, draga, draga …” … astia se polimizeaza in generali de securitate, se dezbat in procurori, argumenteaza cu DNAu’ si valideaza cu CCRu’ si tu ii „dragalesti” propunendu-le sa adopte un dialog civilizat … „sa se rezume la schimbul de idei si numai la cele care au contingenta cu …” … fara „un cap in gura” ?? fara niste procurori care zdranganesc niste catuse ?? fara cateva citatii la DNA ?? fara niste rahat improscat la ora de audienta maxima ?? … cum spuneam : idealistule !

  1. Asa sa imi ramana numele! Apropo de discutii pe ba p-a ma-tii, io inca nu am vazut o discutie politica din care sa intleg care sunt urmarile cu TVA platit la incasare. Dar poate ca nu ma uit io unde trebe, desigur.

   1. Cred ca nu s-a discutat fiindca nu sunt multi capabili sa discute subiectul. Daca vine dl. Liviu Voinea (ca sigur dl. Florin Georgescu are altele mai importante de facut), sterge cu ei pe jos. A declarat (dl. Liviu Voinea) ca vor castiga firmele mici, va castiga bugetul statului … deocamdata, „Romania o sa fie bine si tot românu’ o sa prospere”. Si cred fiindca au reusit (dl. Voinea & Co.) sa fie convingatori cu cei de la FMI si UE si imi inchipui ca la astia nu merge cu „imi asum raspunderea” ci trebuie sa ai aritmetica pregatita.
    Dar de la 1 ianuarie 2013 fiindca „sunt necesare normele metodologice si un ghid de aplicare pentru contribuabili astfel incat sa nu existe probleme de adaptare si ss se reduca orice potential cost administrativ” …
    Poate pana atunci vine cineva sa discute (ci-vi-li-zat !) problema, da’ sa mai treaca dihonia asta cu referendumu’. Cu toate ca daca trece asta incepe campania pentru alegerile din noiembrie … continua „dialogul civilizat” de acum.

   2. Daca nu ai platit TVA anticipat in viata ta nu ai cum sa intelegi beneficiile. Acum platesti tot TVA-ul si astepti sa recuperezi banii dupa nu stiu ce rectificare.

    Firmele mici si CORECTE sunt cele care sufera platind anticipat. Cei care nu inteleg sunt cei care nu au platit TVA anticipat sau nu lucreaza CORECT.

    1. Sefu, am avut multe firme la viata mea. Acum am 3. Tocmai de aia s fi vrut sa inteleg mai mult. Evident ca stiu ce inseamna din punct de vedere tehnic si inteleg perfect beneficiile, dar eu ma refeream ca as vrea sa inteleg la nivel macro care sunt beneficiile si ce inseamna ca modificare legislativa.

   3. La nivel macro se vor vedea beneficiile cand numarul firmelor mici si mijloci va creste (sper sa fie romanesti), adica pe termen mediu sau lung.

 3. Hai sa ne amintim cine a coborat nivelul discutiei in Romania.

  Un singur exemplu: Basescu il intreaba pe Geoana daca a fost „aseara” la Vantu.

  Pe mine ma interesa atunci unde a fost… sau ce are de gand sa faca. Dar din pacate romanii savureaza altfel de momente o data la patru ani, dupa care sufera pentru ca nu suntem condusi in „directia cea buna”.

  PS: Nici Geoana nu era candidatul ideal sau cu mult mai bun.

  1. Sunt de acord ca Basescu este primul care a coborat discutia politica intr-un jeg mizer. Dar asta nu inseamna ca Victor sau Antonescu trebuie sa faca la fel. Mai ales ca se coboara intr-o cocina unde Traian este porcar sef.

 4. Pingback: Oxford, 1890, au stabilit regulile dialogului civilizat :) Apropos de politichia noastra. Ratiu presedinte? | Catalin PETRU – blog de mic antreprenor maratonist

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Înainte să pleci

Dacă te abonezi la newsletterul meu, promit să nu-ți dau mai mult de 1 mail pe zi :)