Încălzirea globală e ca berea

Adică toată lumea o bagă în gură (pardon my French), dar puţină lume ştie cu adevărat ce este. În cazul berii este mai simplu, desigur, căci o torni în halbă sau în ţap (apropo, aşa-i că extrem de puţini ştiţi că, dacă o respecţi, berea se bea întotdeauna din halbă, nu din sticlă sau doză?) şi o dai pe gât pentru că 1. îţi place 2. ţi-e sete 3. eşti cu prietenii 4. arată apetisant 5. etc. Adică e ceva palpabil, ce ai în faţă şi pe ce poţi pune papilele gustative (apropo, aşa-i că extrem de puţini ştiaţi că la o degustare de bere este obligatoriu să înghiţi gura de bere pentru a activa papilele din spatele limbii?), adică mult mai uşor de înţeles. Dar, cu toate acestea, puţini fac efortul de a înţelege ce beau. Şi e păcat, mare păcat… Pentru că berea este o licoare splendidă, care merită muuuuult mai bine înţeleasă şi apreciată. O să încercăm, apropo de asta, pe blogdebere.ro să facem să fie bine. Cât de repede.

Spre deosebire de bere, treaba cu încălzirea globală e şi mai grea. Neeeeee, e fix invers, e mult mai uşor. Din perspectiva celui care vrea să o dea repede pe gât, fără să se informeze, zic. Pentru că, dacă la bere există,  totuşi, o mare varietate de nuanţări în ceea ce priveşte părerile celor care gustă, în cazul încălzirii globale avem doar două categorii mari şi late: cei pe care îi interesează (în diverse grade, desigur) şi cei cărora li se rupe. Dar, exact ca în cazul berii, merită să încerci să înţelegi mai multe despre acest subiect, care este unul nu doar despre schimbări climatice, ci despre planeta asta a noastră şi despre noi, oamenii care trăim pe ea, oricât de corny ar suna ce zic eu aici.

Eu fac parte din categoria celor pe care îi interesează subiectul. Cu menţiunea că devin uşor irascibil în faţa a ceea ce eu numesc terorismul ecologic. Care, dacă îmi permiteţi, face mai mult rău cauzei  decât bine. Nu insist asupra subiectului, părerea mea rămâne fermă. Mă interesează încălzirea globală dar nu în asemenea măsură încât să nu pot dormi noaptea sau să îi acuz pe toţi cei care aleg să aibă alte priorităţi că sunt indiferenţi la soarta planetei şi chestii de astea. Mi-e greu să mă las convins că încălzirea globală trebuie să fie pentru mine un subiect mai important decât este inflaţia sau blocajul de plăţi care există acum în România şi nu numai. Sau că ar trebui să militez mai mult pentru stoparea încălzirii globale decât o fac pentru responsabilizarea clasei politice (inclusiv pe teme de mediu, fireşte). Adică, pe scurt, mă indispun cei care încearcă să îmi facă ei agenda, într-un soi de apostolat verde care, ca orice apostolat făcut prost, sfârşeşte prin a culege înjurături, nu rugăciune.

Sunt fanul echilibrului, al discuţiei moderate, cu argumente şi, mai ales, încercând să asculţi şi punctul de vedere al celuilalt. Pentru că dacă – aşa cum mi s-a întâmplat într-o discuţie cu nişte verzi – răbufneşti şi mă acuzi de  idiferenţă, doar pentru că îţi ceream argumente ştiinţifice care să îmi demonstreze că încălzirea globală este un fapt, nu o supoziţie, ce fel de dialog este acesta? Ca să nu mai vorbim că mulţi nu prea au citit nici măcar nişte broşuri de sumară psihologie care spun că atunci când prezinţi totul pe un ton apocaliptic, majoritatea tinde să respingă ce zici pentru că nu vrea să iasă din confortul său, în care mintea îi spune (ca să nu o ia razna de tot) că totul e în regulă şi că se exagerează cu cataclismul încălzirii globale.

Trebuie să existe moderaţie când discutăm despre acest subiect. Nu acuze de indiferenţă, nu panică, nu cataclisme care vor să vină, nu negarea faptelor ştiinţifice. Adică să ieşim din zodia negativismului, ambele tabere trebuie să facem asta. Şi să încercăm să fim pozitivi, să ne punem argumentele pe masă şi să trage concluziile împreună. Pentru că doar împreună putem face ceva pentru cauza aeasta. Altfel vom rămâne tot în situaţia în care unii strigă la alţii că li se rupe, iar ceilalţi, furioşi că ăialalţi strigă la ei, chiar o să aleagă să li se rupă.

Câteva date despre încălzirea globală

– încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii (sursa)

– în ultimul secol temperatura medie a aerului a crescut cu 0,74 grade C

– scenariile privind creşterea temperaturii până la sfărşitul secolului XXI merg de la optimista prognoză de 1,1 grade C la de-a dreptul catastrofala 6,6 grade C

– autoritatea internaţională în materie de încălzire globală este Intergovernmental Panel on Climate Change, care spune că încălzirea globală este cauzată de creşterea concetraţiei gazelor cu efect de seră, adică, pe româneşte, poluarea produsă de industrializare şi de consumul de hidrocarburi ne loveşte dur

– guvernele au făcut paşi pentru stoparea poluării prin Protocolul de la Kyoto, semnat în 1996 de 160 de ţări şi care prevede o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% până la sfărşitul lui 2012, comparativ cu 1990. Din păcate, SUA au refuzat să semneze acest Protocol, deşi sunt responsabile pentru 40% din poluare. În fine…

– încălzirea globală va produce mai multe furtuni puternice şi uragane decât în trecut şi în zone care până acum nu erau afectate de aşa ceva

– vârsta medie a ghețurilor arctice a scăzut în perioada 1988 – 2005 de la 6 la 3 ani, iar grosimea gheţarilor a scăzut cu 40% spre sfârşitul anilor 90 comparativ cu sfârşitul anilor 70 (sursa)

– nivelul mărilor a crescut în secolul XX cu până la 0,2 m, iar previziunile sunt că la sfârşitul secolului XXI vom avea o creştere a nivelului mărilor de până la 0,58 m (sursa)

– încălzirea globală duce la creşterea temperaturii solului, iar asta duce la incendii de pădure, care în ultimii ani au făcut ravagii, inclusiv la noi în ţară

studiile spun că anotimpurile apar desincronizat faţă de prevederile astronomice, iar aceasta afectează grav migraţia păsărilor, precum şi ciclul de viaţă al plantelor

– din punct de vedere al securităţii, există şi nişte efecte hai să le spunem ciudate ale încălzirii globale. Spre exemplu, topirea gheţurilor arctice ar putea facilita accesul la zăcămintele de gaze şi petrol din zonă, ceea ce ar duce la nişte dispute economice (şi nu numai, avertizează specialiştii) între statele cu acces la zăcăminte. Specialiştii spun că vom asista la acutizarea confictelor în zonele afectate de încălzirea globală.

– căile ferate, drumurile, infrastructura în general este afectată de schimbările de temperatură şi, astfel, mai greu de întreţinut şi cu durată mai scurtă de viaţă (sursa)

– sigur că există voci care spun că întreaga discuţie despre încălzirea globală este o consipraţie sau că este o problemă falsă, pentru că acestea sunt cicluri naturale prin care trece Pâmântul şi nu efectul de seră este responsabil pentru aşa ceva.

V-am dat doar câteva puncte din imensul subiect care este încălzirea globală. Doar să fiţi – măcar – informaţi. Şi, dacă se poate, să vă intereseze cât de cât :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Încălzirea globală e ca berea”

 1. Eu sunt un sceptic al incalzirii globale.Efectul de sera a facut parte si in trecut din viata planetei.Unele chestii sunt ingrijoratoare pentru ca le traim pe pielea noastra…

 2. 6,6 grade ?? Frate, chestia asta cu incalzirea globala este grava, nu-i de ici de colo ! Inchipuie-ti cum ar fi sa incerci sa bei si tu o bere linistit ca tot omu’ si sa nu poti, ca daca nu o dai dusca in primele 10 secunde se incalzeste in halba … pai nu-i grav ? Sa se inghesuie oamenii la pelerinaje in Antarctica doar ca sa bea o bere rece ? „Dai o bere diseara ? Unde ? Pai ne vedem la 5 fix in Antarctica, pe dreapta, unde era ursu ala” … pai nu-i grav ? Si cand n-o mai fi rece nici acolo ? Am citit ca in vreun miliard de ani Pamantul o sa fie mult prea fierbinte ca sa mai existe apa … ok, da’ berea ? berea o sa reziste in frigider ?
  Eu am impresia ca se cam duce dracului clima – a cam disparut succesiunea normala a anotimpurilor. Primavara si toamna sunt pe duca, raman numai vara si iarna … si am bagat o gramada de bani in garderoba de primavara / toamna … acu’ ce fac ?

  Acum serios, parca a luat-o razna, clima. Stiu ca exista cicluri recire – incalzire, dar defrisarile si mai ales poluarea nu fac decat sa accentueze problemele. Dar spune-le asta unora precum SUA sau China (care, impreuna, fac mai mult de 40% din emisiile de dioxid de carbon) …

  1. Adevarul este ca, cel putin cand vorbim de pielea proprie, nu iti trebuie nu stiu ce dovezi stiintifice sa zici ca nu mai sunt anotimpurile de cand eram copil. Clar s-a schimbat ceva, dar discutia este daca noi, cu industrializarea noastra, am facut asta sau e un ciclu firesc al planetei.
   Iar despre bere, sa stii ca exista frigidere :))

 3. Ca sa vii cu un raspuns aici, inafara de subiectul cu berea, trebe neaparat sa belim ochii si sa citim mai multe.
  Cam greu subiectul asta, deoarece majoritatea sunt invatati sa-si dea cu parerea.
  Amu sa vad comentarii.

 4. Se mai vorbeste si de o racire globala (si ca fiu in ton cu titlul postului – numai buna ca sa iti racesti berea).

  In primul rand Pamantul a avut si re un ciclu natural privind temperaturile de pe uscat si oceanelor.

  In al doilea se vorbeste si in Romania de acest fenomen prin prezenta reliefului eolian (prin forme specifice – dune de nisip) in Oltenia si in Campia Careilor.Evident ca sunt pareri contradictorii.

  Dar eu zic ca e fals.Sa fim seriosi – imi dau palme cand o sa fie viscol (cu zapada) in Sahara :))))

  In al treilea rand – daca intr-adevar are loc acest fenomen de incalzire – we’re screwed.Doar imagineaza-ti Parisul sub apa :)

  Uite si un articol destul de interesant pe care il poti citi

  http://www.forbes.com/sites/peterferrara/2012/05/31/sorry-global-warming-alarmists-the-earth-is-cooling/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.