Refuz să plătesc cuţitul de tăiat în carne vie al lui Claudiu Săftoiu

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Stimate domnule Claudiu Săftoiu,

Îmi permit să vă scriu această scrisoare ca un umil telespectator al postului TVR Cultural. Care post, de altfel, alături de TVR 2 (din când în când) este cel pe care îl urmăresc cu predilecţie (scuzaţi cuvântul ăsta, dar vreau să fiu şi eu un pic mai pretenţios) din tot ceea ce înseamnă salba de posturi ale SRTV. Despre TVR 1 daţi-mi voie să nu mă pronunţ, căci numai simplul gând începe să îmi dea dureri de vintre. Iar despre TVR Info eu am spus încă de la început că e mort din faşă, nu pentru că nu ar fi fost o idee bună, ba dimpotrivă, ci pentru că SRTV, în comunistoismul scabros care adastă acolo, pur şi simplu nu este/era în stare să managerieze o idee atât de bună.

Revenind la TVR Cultural, căci acesta este motivul pentru care vă şi scriu această (vai dă capul ei, desigur) scrisoare deschisă. Aţi declarat legat de desfiinţarea acestui post, într-un interviu Mediafax: „TVR Cultural, care este o efigie pur si simplu a Televiziunii Romane si care a bucurat o nisa selecta, pretentioasa si valoroasa a telespectatorului roman, ramane pe mai departe sa-si pastreze spiritul pe o dubla platforma, respectiv in cadrul grilelor TVR 2 Cultural si ale TVR 3. Va fi o misiune preluata si cred eu chiar imbogatita si imbunatatita, pentru consumatorii de emisiuni pe canale dedicate artei si culturii, in formatul TVR 2 si TVR 3. Prin urmare as dori sa se stie, pentru ca si pentru noi aceasta este cea mai dureroasa decizie pe care am putut sa o luam – inchiderea acestor canale -, ca da, cultura este la ea acasa la TVR.”

Deci cum, domnule Săftoiu? TVR Cultural este o „efigie” a Televiziunii Române? Şi ca o efigie ce este nu va fi nici o problemă să băgaţi vreo 145 kile de TVR Cultural pe TVR 2 (între Arena Leilor, Zon@ IT şi teleshpping, probabil) şi vreo 27 grame, cât a mai rămas, pe TVR 3, între transmisiunile meciurilor de baschet, fireşte. Adică această efigie, cum o numiţi dumneavoastră, nu va avea nici o problemă să stea crăcănată între două „platforme” (vaaaaai, ce frumos, domnule Săftoiu, aţi reuşit să urcaţi culturala efigiică românească pe nişte platforme…) şi să lase orice alte producţii de televiziune, deşi bune pe zona lor, să se strecoare pe unde apucă şi pot printre cele culturale. Iar despre faza cu „cultura este la ea acasă la TVR”, cum spuneţi dumneavoastră, poate nu aţi înţeles, dar ceea ce faceţi cu TVR Cultural este – mă urmăriţi, că încerc să vă explic fără efigii and shit – cam aşa: luaţi un copil din casa lui naturală (mai sărăcăcioasă, e drept, dar adevărata casă) şi îl mutaţi forţat la o vilă kitschoasă şi îi ziceţi „măh, ciocu mic, de acum înainte aici e casa ta, ‘raţi ai dracu cu cultura voastră pe vreme de criză”.

Mai spuneţi în interviu că trebuie să tăiaţi în carne vie. Absolut de acord cu asta. Căci sunt unul care, repet, simte urgie în vintre când aude de SRTV şi de abracadabralităţile care se întâmplă pe acolo. Doar că modul în care aţi ales să tăiaţi mi se pare de măcelar care calculează la kilogram, nu de chirurg care acţionează asupra cauzei. A decide că TVR Cultural trebuie fărâmiţat şi pisat şi mestecat între două platforme (serios, domnule Săftoiu, platforme??????) este, pentru mintea mea atâta cât este, că nu aţi înţeles nimic din ceea ce înseamnă mizeria de la SRTV şi cauza acestei mizerii. Căci dacă TVR Cultural trebuie distrus pentru ca SRTV să se însănătoşească, atunci înseamnă că boala smintelii a lovit dur şi în afara instituţiei.

Pentru că tot suntem la acest subiect, vă fac solicitarea oficială şi publică să ne spuneţi ce pierderi a înregistrat TVR Cultural, doar TVR Cultural, nu să ne spuneţi per total SRTV, căci iar calculaţi la kilogram şi asta nu vă face cinste. Şi poate ne spuneţi ce economie faceţi cu crăcănarea asta a TVR Cultural pe două platforme (of, platforma ei de cultură…) per total buget al SRTV. Pentru că dacă alegeţi să ne înfioraţi cu milioanele de euro pe care le pierde întreaga SRVT şi nu se spuneţi pe fiecare căprărie în parte îmi permiteţi să aleg şi eu eu să mă întristez decisiv şi să vorbesc iar de dureri în vintre.

Mi-aş permite nişte sugestii, dacă tot vorbiţi de tăieri în carne vie. Poate nu mai faceţi jenantisime gen „Surprize, surprize”, care costă cât 15 TVR Cultural la un loc, desigur, sau alte emisiuni de astea de mare angajament plătite şi din banii publici. Sau poate, căci trebuie să tăiaţi în carne vie, nu-i aşa?, renunţaţi la seriale coreene şi alte de astea, care şi alea costă nişte firfirei. Şi poate puneţi în locul lor câteva producţii TVR Cultural, adică, dacă îmi permiteţi, să mai băgaţi o platformă în ecuaţie. Căci, zău, nu înţeleg de ce nu aţi menţionat şi TVR 1 între platformele pe care o să aruncaţi împrăştiat TVR Cultural. Să înţeleg din asta că nu se pretează obrazul TVR 1 la aşa ceva? Căci, dacă îmi spuneţi aşa ceva, atunci mai băgaţi-o o dată pe aia cu platformele şi lăsaţi-o aşa cum a căzut.

Iar dacă mă luaţi cu rating şi de astea, atunci o să vă zic şi eu eu că orice discuţie în care cineva de la SRTV îmi povesteşte de rating în condiţiile în care această societate bleah primeşte bani de la buget este din start un dialog al muţilor cu surzii. Moment în care mă declar atât de întristat de faptul că am stat atât de mult timp să scriu această scrisoare, încât vă las cu platformele pe care le aveţi pe acolo şi vă doresc să tăiaţi în carnea vie care vi se pare cea mai puţin apetisantă, adică TVR Cultural. Desigur, ştiţi ce spune asta despre dumneavoastră, nu, aşa, privit din perspectiva unuia care nu citeşte doar Can Can?

PS Este de prisosul prisosului să spun că refuz să plătesc oricât de puţin din banii mei pentru a contribui la cuţitul cu care tăiaţi în carnea vie numită TVR Cultural. Şi, ca să îmi exprim un gând ascuns, dacă tot nu o să mai existe TVR Cultural, sper ca SRTV să existe de acum înainte doar în manualele de istorie a jurnalismului peste care studenţii să întoarcă foaia plictisiţi şi în căutare de alte platforme.

PS bis Nu sunt unul din cei care cred că unii au bunul simţ să ia în considerare petiţii online, dar vă totuşi am semnat această petiţie, aşa pentru sufletul meu.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

15 thoughts on “Refuz să plătesc cuţitul de tăiat în carne vie al lui Claudiu Săftoiu”

 1. Pingback: Scrisoare deschisă adresată lui Claudiu Săftoiu • Chinezu

 2. Jur ca prima oara am citit asta „A decide că TVR Cultural trebuie fărâmiţat şi pisat” am citit cu sh in cuvantul pisat…
  ceea ce, in ciuda limbajului, s-ar fi potrivit de minune.
  Iti inteleg furia perfect, sau indignarea sau cum s-o numi ea, dar… problema este ca deciziile legate de SRTV nu mai au de mult baze economice si financiare, ci doar politice. Si dupa cum ai vazut, cand e vorba de politica, dorintele poporului nu conteaza. Deci, e bine ca te-ai descarcat, dar eu raman sceptica cu privire la vreun rezultat.

  1. Iti dai seama ca stiu ca mizeria de la SRTV are si proptele politice. Doar ca, la cat cunosc eu, nu ii intereseaza pe politicieni chestii de astea precum TVR Cultural. Asa ca io zic ca asta cu cracanatul cultural a venit doar de la Saftoiu. Care a taiat ca la galantar, dupa kilogramele pe care le-a considerat in plus. Ceea ce este de o tristete desavarsita…

 3. Ma intreb si eu, ca si tine, care este pierderea lui TVR Cultural, care este cheltuiala care s-ar economisi prin desfiintarea acestui post. Poate ca as accepta resemnat aceasta decizie daca ar avea un temei economic veridic. Imi este teama ca desfiintarea aceasta va trimite acasa cativa operatori si masinisti, cativa prezentatori si cam atat. Cu siguranta sefii vor ramane in grila de peraonal prin mutarea lor la o alta efigie a SRTV.
  Din punctul meu de vedere, SRTV ar trebui sa nu mai fie subventionata de stat, ar trebui sa functioneze ca orice operator tv privat. De ce? Pentru ca singura diferenta intre posturile SRTV si cele private este ca la televiziunea publica nu sunt intrerupte emisiunile/filmele de publicitate. Dar la cat teleshoping este…

   1. pai tvr cultural avea filme bune care le gasesti mai rar pe celelalte posturi si in general emisiuni necomerciale.eu de la un timp ma enervez foarte tare cand deschid tv-ul si vad aceleasi chestii comerciale.pai de ce nu le inchid toate?si tvr 1 si tvr 2.ce rost mai are?pe vremuri, cand inca ma mai uitam la tvr, avea si emisiuni de investigatii.”ochiul magic” parca si tot felul de „condimente” in programul lor.sa le inchide toate mai bine, scapam de un factor de frustrare.

     1. Nu suntem oboigati din afara. Doar ca este nevoie, din foarte multe puncte de vedere, sa ai o televiziune de stat. Doar ca ea nu trebuie sa functioneze ca cele comerciale, aia e ideea cu televiziunea de stat. Ci trebuie sa aiba alte obiective, nu cele de facut bani din publicitate, nu cele contabile, asa cum ne tot spune domnul Saftoiu.

      1. pai asta ar trebui sa fie frumusetea televiziunii nationale.cat mai putine reclame, programe de informare pentru publicul larg, emisiuni cu pareri moderate si nu atacuri la persoana, partide, cum vedem la alte televiziuni.partea proasta e ca se cheltuie foarte multi bani pe programe sa zic inutile.eu de exemplu as vrea sa vad la tvr cat mai multe filme vechi, care nu pot sa el vad altundeva.incepand de la capodoberele lui hitchcock pana la 4,3,2.

 4. Pingback: TVR1, 2 & 3 « Semanticus Blog

 5. Pai asta-i marea problema, domnu’ Saftoiu : ca e un canal DE NIŞĂ (trasatura nu a scapat unui atat de fin observator care sunteti). Si in loc sa faceti din el un canal cu larga audienta (si deci din poporul nostru un iubitor de cultura) v-ati gandit ca „la dracu’, n-or sa crape astia cativa fara …”. Cultura, domnu’ Saftoiu, cultura poate netezi „asperitatile” scoase de scoala romaneasca.
  Sau poate ca, pe acelasi criteriu „se merita sau nu se merita”, ar trebui „regandite” si muzeele ? ca nici ele nu „produc” … si expozitiile, ca nici ele nu „produc”. Hai sa le „comasam” in hangarele alea de la Baneasa ca tot fluiera vantu’ degeaba prin ele – niste van-gogi cu niste grigoresti, aia vreo doi el-greci cu niste tapiterie ramasa de pe la brancoveni, niste oale de la cucutenii de jos si niste poze cu sfinti, din alea vechile, pe sticla. Si se intra pe o parte si se iese pe cealalta, ca-n gara … casca lumea gura si p-orma merge la un mic si-o bere …
  Domnule Saftoiu, aveti datoria de a fece ceva constructiv. Ca asa ceva, gen „Terminator”, poate oricine … sau poate vreti sa va afirmati, sa ramaneti in constiinta noastra ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)