Aplicaţia lecţia de prim ajutor

NOU: precomandă cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și primești și un autograf.

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Vă doresc din tot sufletul să nu ajungeţi în situaţia de a privi un om aflat în pericol de moarte şi voi să nu ştiţi ce să faceţi. Vă doresc din tot sufletul să nu vă fi dorit atunci să fi învăţat mai multe despre cum să daţi primul ajutor. Vă doresc din tot sufletul să nu ajungeţi să vă reproşaţi toată viaţă că aţi fi putut face mai mult.

Să ştiţi că atunci când acorzi primul ajutor nu e ca în filme. În filme nu ţi se spune că atunci când faci masajul cardiac trebuie să apeşi cam 5 cm în adâncime în cazul unui adult, cu o forţă care dislocă sternul. Şi când auzi pârâielile pe care le face această dislocare te trec fiori pe şira spinării, dar îi dai înainte pentru că ştii că aşa trebuie să fie. În filme nu vezi că după vreo 20 de apăsări pe toracele celui aflat în pericol de cam lasă puterile, pentru că în filme nu vezi cât e de greu să faci asta. În filme nu ţi se spune că moartea vine mai repede cu 10% cu fiecare minut care trece pentru un om aflat în stop cardiorespirator. În filme nu simţi cum miros sângele sau voma, nu simţi stresul pe care îl ai când vezi un om aflat în pericol, nu simţi cum timpul trece îngrozitor de greu până vine ambulanţa.

Eu v recomand să mergeţi să faceţi un astfel de curs pentru prim ajutor. Şi după aia să vă descărcaţi aplicaţia aceasta. Pentru că, pe lângă faptul că dacă vă uitai peste ea din când în când o să memoraţi ce aveţi de făcut, trebuie să ştiţi că ING va dona câte 1 euro pentru SMURD la fiecare descărcare a aplicaţiei. Aşa că faceţi ceva ce vă ajută şi pe voi, dar ajută şi SMURD.

Vă sau şi aici regulile de bază în caz de acordarea primul ajutor. Cu menţiunea că vă rog, din nou, să căutaţi iniţiative precum lectiadeprimajutor.ro sau salvez.ro pentru a merge să faceţi astfel de cursuri gratuit. Pentru că nu e de ajuns să le faceţi doar o dată. Ci de mai multe ori, pentru a vă intra în reflex şi să ştiţi ce să faceţi în caz de urgenţă.

1. Pastrati-va calmul.

2. Verificati daca zona este sigura si accesibila fara niciun pericol potential pentru salvator.

3. Incercati sa comunicati cu persoana ranita

4. Daca victima raspunde la stimuli, inseamna ca este constienta.

5. Daca nu raspunde si nu reactioneaza in niciun fel la stimulii verbali sau la atingeri, inseamna ca nu e constienta.

6. Atunci trebuie verificate cele doua functii vitale:
* Respiratia (apropiati urechea de gura victimei si priviti toracele)
* Circulatia (controlati pulsul la nivelul gatului, artera carotida).

7. Sunati la 112 si solicitati ajutor.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Aplicaţia lecţia de prim ajutor”

  1. Ai perfecta dreptate, un lucru invatat bine este atunci cand il faci din reflex. In momentul in care emotiile vin numai dupa ce ti-ai terminat treaba si esti multumit ca ai facut tot posibilul.
    Inainte de primul ajutor cred ca ar trebui oamenii sa stie ce NU trebuie sa faca. Nu mai vb de gloata care se aduna in jurul ranitului si il lasa aproape fara oxigen.
    Frumoasa initiativa cu acest articol.
    Nota 10*

  2. Pingback: Hai să fac un live blogging despre siguranţa rutieră • Chinezu

  3. Pingback: Trei animații utile despre primul ajutor - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Înainte să pleci

Dacă te abonezi la newsletterul meu, promit să nu-ți dau mai mult de 1 mail pe zi :)