Ca să înțelegi mai bine acest articol (nu neapărat că să îți placă mai mult :D), ar trebui să știi mai multe despre mine, așa că te invit să mă cunoști. Îți ia vreo 2 minute. Maximum!

Aplicaţia lecţia de prim ajutor

Vă doresc din tot sufletul să nu ajungeţi în situaţia de a privi un om aflat în pericol de moarte şi voi să nu ştiţi ce să faceţi. Vă doresc din tot sufletul să nu vă fi dorit atunci să fi învăţat mai multe despre cum să daţi primul ajutor. Vă doresc din tot sufletul să nu ajungeţi să vă reproşaţi toată viaţă că aţi fi putut face mai mult.

Să ştiţi că atunci când acorzi primul ajutor nu e ca în filme. În filme nu ţi se spune că atunci când faci masajul cardiac trebuie să apeşi cam 5 cm în adâncime în cazul unui adult, cu o forţă care dislocă sternul. Şi când auzi pârâielile pe care le face această dislocare te trec fiori pe şira spinării, dar îi dai înainte pentru că ştii că aşa trebuie să fie. În filme nu vezi că după vreo 20 de apăsări pe toracele celui aflat în pericol de cam lasă puterile, pentru că în filme nu vezi cât e de greu să faci asta. În filme nu ţi se spune că moartea vine mai repede cu 10% cu fiecare minut care trece pentru un om aflat în stop cardiorespirator. În filme nu simţi cum miros sângele sau voma, nu simţi stresul pe care îl ai când vezi un om aflat în pericol, nu simţi cum timpul trece îngrozitor de greu până vine ambulanţa.

Eu v recomand să mergeţi să faceţi un astfel de curs pentru prim ajutor. Şi după aia să vă descărcaţi aplicaţia aceasta. Pentru că, pe lângă faptul că dacă vă uitai peste ea din când în când o să memoraţi ce aveţi de făcut, trebuie să ştiţi că ING va dona câte 1 euro pentru SMURD la fiecare descărcare a aplicaţiei. Aşa că faceţi ceva ce vă ajută şi pe voi, dar ajută şi SMURD.

Vă sau şi aici regulile de bază în caz de acordarea primul ajutor. Cu menţiunea că vă rog, din nou, să căutaţi iniţiative precum lectiadeprimajutor.ro sau salvez.ro pentru a merge să faceţi astfel de cursuri gratuit. Pentru că nu e de ajuns să le faceţi doar o dată. Ci de mai multe ori, pentru a vă intra în reflex şi să ştiţi ce să faceţi în caz de urgenţă.

1. Pastrati-va calmul.

2. Verificati daca zona este sigura si accesibila fara niciun pericol potential pentru salvator.

3. Incercati sa comunicati cu persoana ranita

4. Daca victima raspunde la stimuli, inseamna ca este constienta.

5. Daca nu raspunde si nu reactioneaza in niciun fel la stimulii verbali sau la atingeri, inseamna ca nu e constienta.

6. Atunci trebuie verificate cele doua functii vitale:
* Respiratia (apropiati urechea de gura victimei si priviti toracele)
* Circulatia (controlati pulsul la nivelul gatului, artera carotida).

7. Sunati la 112 si solicitati ajutor.

4 comentarii la “Aplicaţia lecţia de prim ajutor

 1. albinuta veninoasa Reply

  Ai perfecta dreptate, un lucru invatat bine este atunci cand il faci din reflex. In momentul in care emotiile vin numai dupa ce ti-ai terminat treaba si esti multumit ca ai facut tot posibilul.
  Inainte de primul ajutor cred ca ar trebui oamenii sa stie ce NU trebuie sa faca. Nu mai vb de gloata care se aduna in jurul ranitului si il lasa aproape fara oxigen.
  Frumoasa initiativa cu acest articol.
  Nota 10*

  • Cristian China Birta Reply

   De aceea recomand tuturor sa mearga sa faca acest curs. Caci nu vorbim de cursuri de tricotat, fara de care poti trai in viata. Dar cand poti salva un om de la moarte si nu sti cum sa o faci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.