Împotriva ghiolbănismului în fotbal

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Această postare a pornit de la ideea lui Toma (apropo, vedeţi că la el puteţi câştiga şi o minge Tango 12) cu o schimbare în regulamentul jocului de fotbal. Eu aş vrea un singur lucru să se schimbe. Adică mai multe, dar ideea centrală este aceea de respect mai mult acordat jocului din partea jucătorilor. Să mă explic.

Fotbalul în sine este un joc superb. În care o echipă trebuie să arate că este mai bună decât o altă echipă. Şi poate face asta numai dacă fiecare jucător în parte trage maximum din cât poate el oferi şi dacă toţi jucătorii reuşesc să funcţioneze împreună ca o echipă. Iar dacă mai adaugi şi un fair play desăvârşit, atunci chiar că zici că este un joc minunat.

Asta este în teorie, desigur. Căci atunci când vezi nişte piţifenlnici de jucători cum simulează nişte accidentări ca nişte actori rataţi înainte de a se gândi măcar să ajungă actori, când vezi nişte mardeiaşi de jucători cum înjură, scuipă, lovesc, atunci te încrunţi şi ajungi să te întrebi dacă mai are rost să pui suflet într-un joc în care falsitatea devine parte a regulamentului neoficial, în care prefăcătoria devine cutumă ce începe să înlocuiască din ce în ce mai mult spiritul de la începuturile acestui sport.

Să ne uităm un pic la imaginile de mai jos. Multă lume râde când le vede. Mie nu îmi vine deloc să râd.

Ce propun eu? Hai să le bag cu linuţe mai jos, ca să fie mai clar.

Sancţionarea dură a simulărilor. Când zic dură mă refer la cartonaş roşu clar şi nişte etape bune de suspendare. Căci nu cred că există mizerii mai mari care să ucidă spiritul fotbalului aşa cum o fac comediile astea de prost gust pe care le prestează unii jucători.

Sancţionarea dură a înjurăturilor, loviturilor, scuipatului şi altor mizerii de astea în care fotbalul nu se regăseşte de nici o culoare.

–  Sancţionarea dură a agresării arbitrilor. Pe mine mă ia cu călduri când văd un jucător cum se împinge în ficaţii unui arbitru protestând şi împingându-l pe juma de hectar. Iar ăsta, arbitrul, cum încearcă să scape de un nervos de ăsta. Unde e fotbalul în chestia asta? Că nu m-am prins. Poate unii nu au înţeles, dar fotbalul în esenţă este un joc, cu reguli clare, iar una din reguli este că arbitrul este suveran. Dacă nu îţi convine, nu mai juca fotbal, du-te vinde castraveţi în piaţa de flori. Dar nu te purta ca un gherţoi pe teren, căci gherţoieşti fotbalul.

Gata, io mă opresc aici. Căci dacă mă apuc cu adevărat să mă revolt împotriva ghiobănismului unora dintre jucători, atunci ne apucă primăvara.

Vă las (ah, că nu m-am putut abţine…) cu clipul de mai jos.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

8 thoughts on “Împotriva ghiolbănismului în fotbal”

 1. Ca tot veni vorba de regulamentul FRF. In primul rand as scoate din regulament sanctionarea echipei cu puncte pentru tot felul de greseli administrative. Nu mi se pare normal sa penalizezi o echipa care a muncit si a castigat in iarba acele puncte pentru greselile sau magariile de ordin financiar facute de conducerile acelor cluburi.

  1. Aici e de discutat. Pentru ca daca o conducere faca magarii de astea afecteaza si rezultatul de pe teren. Avem multe exemple de astfel de invarteli, care nu au legatura cu fotbalul. Ca sa nu mai zic de parodiile de meciuri in care sunt implicati jucatorii.

 2. Inainte sa imi spun parerea, vreau sa va povestesc ceva ce am vazut cand am fost in excursie la Barcelona. Are legatura, promit!
  Am fost cazat pe o straduta laturalnica de pe Las Rambla, langa Facultatea de arta contemporana. Pe terenul de sport dintre blocuri in fiecare seara o multime uriasa de copii (cum ne adunam sj noi cand eram mai mici) jucau tot felul de jocuri: basket, hambal, role, volei, etc. La gasca de la volei era un pusti care era pe post de arbitru: fluiera, tinea scorul. Credeti-ma cand va spun ca nimeni nu-i contesta deciziile, si ar fi fost cateva de contestat.

  Revenind, eu as dori ca cel mai aspru sa fie pedepsite gesturile nesportive (gen Ganea, Bornescu). Asemenea reactii nu au justificare; nici macar presiunea meciului nu justifica astfel de fapte. Eu as sustine eliminarea din fotbal; definitiv.

  Cu parere de rau spun ca sunt convins ca si in fotbal, „pestele se impute de la cap”. Nu cred ca FRF va deveni mai stricta; asta ar insemna bani pierduti pentru impresari, echipe, patroni, respectiv pentru LPF si FRF.

  1. Foarte bun exemplul tau cu copilul din Barcelona. Caci asta este, cred eu una din problemele majore ale fotbalului de la noi, faptul ca intreaga autoritate este trasa de FRF si de unii conducatori de cluburi mai guralivi. Iar abitri par un fel de natiune tolerata in fotbalul nostru.

 3. Ca tot zici de schimbari, pana cand nu scapam de Mitica si Nasica tot degeaba. Ca scuipatul sau faultul dur al unuia este interpretat total diferit de scuipatul/faultul altuia. Eu de-asta nu mai privesc fotbal intern de mai bine de un an si nu cred c-am pierdut ceva.

   1. zicea ceva de mai sus ceva interesant.eu as scoate „comistiile” si as incerca sa tai din elan caselor de pariuri.strict la desfasurarea jocului nu cred as schimba ceva, poate criteriile de acordare a minutelor de prelungare si a regulilor de arbitraj care de multe oferi ofera posibilitatea de anti-joc, trageri de timp repetate, etc.

    la ce se pricepe bine romanu’?la fotbal si politica.

 4. As impune in regulament posibilitatea de a avea doar doua mandate de Presedinte al FRF. Asa putem da sansa unor oameni care poate au idei foarte bune si, in acelasi timp, evitam acumularea unei influente foarte mari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)