Business plan pentru un blog

Când i-am provocat pe cei care îmi fac onoarea să vină în vizită în Republica Culturală Chineză să scrie un business plan pentru blogul lor ca să le pot oferi un set de cărţi de business pus la dispoziţie de Fundaţia Post-Privatizare am cam forţat nota, recunosc. Căci ce uşor mi-ar fi fost să cer un like sau un comentariu în care să zică ceva gen „bună dimineaţa” şi să trag la sorţi. Doar că nu mă coafează astfel de chestuni, nu cred că ajută de nici o culoare nimănui. Şi am preferat să lansez o provocare la care cei care o acceptă să muncească un pic şi să le prindă bine munca asta. Chiar dacă aş fi riscat să nu răspundă nimeni, căci, fireşte, puţini sunt cei ce se încumetă la a munci cu adevărat, ca să zic aşa :)

Din fericire am avut patru tovarăşi de blogosferă, care au răspuns „prezent” şi care prezentat pe blogurile lor draftul de business plan, chiar dacă eu nu solicitasem aşa ceva, era de ajuns doar un comentariu la provocarea iniţială. Drept pentru care le mulţumesc şi îmi permit să fac doar câteva comentarii pe marginea business planurilor expuse de ei.

Mediatorul. „Oricând trebuie să ai un business plan” este o afirmaţie cu care sunt mai mult decât de acord. Cu menţiunea că doar dacă ai decis că blogul tău trebuie să fie un mic business care să îţi aducă beneficii (nu am zis bani, ci beneficii, în accepţiunea largă a termenului). Pentru că sunt destui bloggeri care privesc blogul ca pe joacă, un hobby sau ceva de genul, aşa că în cazul lor nu se poate vorbi despre un business plan.

Paval. Foarte interesantă ideea de blog în care să se dezbate doctrinele creştine. Şi zic asta eu, care sunt perfect paralale cu subiectul în cauză :)) Doar că, în principiu, salut orice nişare în 2.0, care să adune în jurul ei o comunitate interesată de nişa cu pricina şi la care poţi să apelezi, cu care poţi să te sfătuieşti, unde poţi găsi informaţii şi know how.

Sorin. Mi-a plăcut faza cu „nu-mi place negativismul”, la care subscriu 100% :) Mă bucur că, deşi zici că îţi vezi blogul ca un hobby, tot ai schiţat un draft de business plan pentru el, chiar dacă ai pus la obiective nişte chestii mai puţin „economice” precum „a-mi face auzite părerile, de a putea vorbi mai ușor cu persoanele deja consacrate în această lume și de a ajuta vizitatorii sau a le face o zi mai bună”. Acestea sunt beneficile despre care ziceam şi care sunt, uneori, mai importante decât cele financiare.

Andrei. Ai avut cel mai business oriented business plan :) Cred că e un foarte bun punct de plecare, pe care să îl dezvolţi şi la care să te raportezi la anumite etape ale dezvoltări blogului. Şi să faci corecţiile necesare, căci, fireşte, nu totul o să meargă aşa cum ţi-ai propus, trust me, am dat cu capul de pragurile alea :)) Dar important este să ai încăpăţânarea de a merge mai departe şi de a crede că ce bine ce ţi-ai propus să faci şi să faci :D

Ştiu că am zis că vor fi trei premii. Dar nu mă lasă inimă să aleg între cei patru de mai sus, aşa că suplimentez din partea mea încă un set de cărţi, ca să primească toţi cei care mi-au făcut onoarea să răspundă la provocarea mea :)

Setul de cărţi
1.       ”Drive” de Daniel Pink
2.       ”Arta povestirii în afaceri” de Stephen Dening
3.       ”Adjudecat” de John P. Kotter și Lorne A.Whitehead
4.       ”Ești de neînlocuit” de Seth Godin

 

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “Business plan pentru un blog”

  1. Multumesc pentru feed-back. Acum fortez nota si incerc sa obtin de la tine o promisiune: pot sa ma bazez pe tine la promovarea proiectului, atunci cand va fi cazul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)