Ce obiceiuri mai ”ciudate” de nuntă cunoașteți?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

În weekend am fost naș la o nuntă în Baia Mare. La una din cele mai zuzu fete de pe planeta asta, care îmi face onoarea să îmi fie și verișoară, printre alte calități pe care le are :)) Ocazie cu care vă zic, dragă Coco și dragă Alin, multă fericire și tot ce vă doriți, că tare simpatici sunteți :)

Nunta a fost una minunată pentru mine. Din cel puțin două motive mari și late. Primul: m-am reîntâlnit cu rude pe care nu le-am văzut de ani și ani de zile (pe unele chiar de mai mult de 20 de ani…), ba chiar cu o fostă colegă de școală generală. Și am avut un feeling atât de frumos toată nunta datorită acestor revederi… :)

Al doilea motiv a fost unul mai cultural, ca să zic așa. Pentru că mireasa Coco este mare fan al tradițiilor populare de prin Maramureș, iar Maria, mama sa (soacra mică, în acest context :D) a cântat pe vremuri într-un ansamblu folcloric, așa că, vă dați seama, și ea e cu coraconul acolo. Așa că toată nunta s-a desfășurat sub semnul întoarcerii la tradiții. Și a fost foarte frumos. Am văzut dansuri populare, am auzit muzică populară așa cum trebuie ea cântată, am auzit strigături de viață și de nuntă și am avut parte inclusiv de un excelent dans al găinii :)) Totul coordonat de un staroste, Andrei Bărbos, care s-a achitat corespunzător de sarcină.

Apropo de obiceiuri de nuntă, am observat că cei din București cărora le ziceam că mă duc la o nuntă în Baia Mare și că o să fie patru perechi de nași erau foarte mirați. ”Cum 4 perechi de nași?”, mă întrebau ei, crezând că fac mișto :)) Așa mi-am dat seama că ceea ce pentru mine părea firesc (căci cred că în Maramureș sunt mai dese nunțile cu 4 perechi de nași, decât cele cu mai puține), pentru alții pare ciudat.

Așa că m-am decis să vă întreb ce alte obiceiuri mai ”ciudate” de nuntă știți? Nu pentru a face caterincă de ale, căci nu ăsta e scopul, ci ca să ne mirăm, dacă vreți, de ele și să aflăm că există :)

În foto vedeți 3 copii minunați, care au aruncat cu orez și petale și busuioc peste miri :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

12 thoughts on “Ce obiceiuri mai ”ciudate” de nuntă cunoașteți?”

 1. Pingback: Adunate de prin online din mintea unor bloggeri | Nuntă colorată

 2. Știu că în anumite zone rurale se mai practică udatul. Ideea este că mireasa împreună cu cel care duce bradul merg la a treia fântână spre răsărit de la casa miresei. Acolo, omul cu bradul scoate apă de trei ori, și împreună cu mireasa udă cu busuiocul tot alaiul. E un obicei mai rar, și asta pentru că nu prea mai sunt fântâni în zonele mai populate. :)

 3. Deși Chinezu nu vrea să mă creadă am filmat o nuntă cu 12 nași la masă. Trei perechi din partea fiecăruia din miri. Din păcate nu mai am filmarea, era în urmă cu ceva ani

   1. Mdah, nuntă de fițe. Countless everything.

    A fost una și mai tare când un copil de 22 de ani a băut la concurs 5 sticle de bere, una după alta. A fost laitmotivul petrecerii, a leșinat și a căzut în comă alcoolică. La un moment dat a sfârșit pe betonul de la intrare, nimeni nu mai avea chef să stea cu el. Leșinul lui a fost cel mai spectaculos, omul care se credea puternic a leșinat convulsiv. Cred că a fost momentul în care am văzut cel mai limpede limitele unui om. Șocant.

 4. Povestea cu patru nasi la nuntile din Ardeal nu are o traditie prea lunga. Obiceiul e de data recenta (dupa a doua jumatate a secolului XX)si voia sa amplifice „maretia” ceremonialului, dar avea si un scop economic clar definit. Din pricina crizei, obiceiul respectiv s-a estompat in ultimii ani chiar si in Maramures. Referitor la nunta traditionala din Maramures, eminentul etnolog Mihai Pop, scria: „Regulile în virtutea cărora se stabilesc căsătoriile și funcționează relațiile matrimoniale își găsesc expresii clare într-o serie de acte și gesturi din timpul nunții în numeroase adagii. Nunta se desfășoară separat la casa miresii și la casa mirelui, cu invitați proprii pentru fiecare neam. Mirii se întâlnesc ceremonial numai la săvârșirea cununiei, după care mireasa, pe baza regulilor de virilocalitate este dusă la casa mireului. Despărțirea miresii de neamul ei se exprimă clar prin dans, prin ceea ce se cheamă jocul miresii. La intrarea în casa mirelui, mireasa este întâmpinată prin aruncarea cu grâu și printr-o urare în stil de incantație. În timpul desfășurării ceremonialului, care în general durează trei zile, cele două neamuri ce s-au încuscrit schimbă nu numai formule de politețe îndătinate și urări pentru cei căsătoriți, ci și aprecieri reciproce asupra neamurilor” (in Antologie de folclor din Maramures, Baia Mare, 1980, pagina 10).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)