Dragă mamă, te rog nu muri!

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Dragă mamă,

Îți vorbesc din burtică. Eu nu știu cum am ajuns aici. Dar știu că vreau să trăiesc, vreau să ajung să mă pot uita în ochii tăi și să îți spun ”mamă”. Vreau să ajung să simt cum este să mă strângi în brațe și să mă săruți pe frunte, să mă simt iubit și ocrotit. Vreau să trăiesc, mamă. Dar pentru asta trebuie să trăiești și tu. Să trăim amândoi. Nu cer prea mult. E dreptul meu, e dreptul tău. E dreptul nostru de a trăi, e dreptul nostru la fericire.

Mă auzi, mamă? Mă auzi? Mă auzi? Mă….

————————————————————————————————————————————————

În fiecare an, la nivel mondial, 1 milion de femei mor în timpul sarcinii. Asta înseamnă că în fiecare an, la nivel mondial, cel puțin 1 milion de copii mor odată cu ele înainte de a se naște.

Raportul “Dreptul fiecărei femei – Cum planificarea familială poate salva vieţi”, publicat de către Salvaţi Copiii Internaţional, arată că fetele cu vârste sub 15 ani prezintă riscuri mari de deces în timpul sarcinii. De asemenea, riscul naşterilor premature este mult mai mare la mamele cu vârste mici, naşterile premature fiind şi cauza principală a mortalităţii infantile.

În 2010, dintr-un număr total de 212.199 de nou-născuţi în România, 21.775 de copii au fost născuţi de mame cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, iar alţi 732 de mame cu vârsta mai mică de 15 ani, aproximativ 10% dintre copiii născuţi în această perioadă având mame cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani.  De asemenea, statisticile arată că în anul 2009 s-au înregistrat şi 11.982 de întreruperi de sarcină şi, implicit, o rată de 18.5 întreruperi la mia de femei (sursa INS).

Sursa

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Dragă mamă, te rog nu muri!”

  1. @cotos: Tocmai ca in unele cazuri se poate preveni. Lipsa informatiilor/educatiei, alaturi de veniturile mici ori mentalitatea sunt doar cateva exemple care duc la un numar mare de sarcini in randul fetelor sub 18 ani, care prezinta riscuri mari de deces in timpul sarcinii. De exemplu, educatia sexuala in scolile din comunitatile defavorizate ori planificare familiala pot contribui la schimbarea acestor cifre.

  2. Din pacate, mai ales la sate, nu exista cineva care sa faca o educatie fetelor in ceea ce priveste raportul sexual si protectia. De aici si nr mare de sarcini la fete prea tinere. Este stiut ca pe cum o societate avanseaza, femeile tind sa faca copii peste varsta de 30 de ani. Romania, in mediul rural, nu este absolut de loc…avansata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)