Eu vreau ca ei să știe cum e

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

La invitația Roxanei Bursuc am ajuns aseară la un eveniment la care nu credeam că voi ajunge prea curând. Și nu spun asta pentru că aș fi suferit de vreo frică patologică, ori pentru că nu aș suporta ideea sau persoanele în cauză, doar că nu m-aș fi văzut participând cu inima așa deschisă la un festival dedicat homosexualității. Nu sunt un extremist și cred că lumea este destul de încăpătoare indiferent de religii, viziuni politice sau orientare sexuală, doar că, și mi-e rușine să admit asta, undeva în colțul minții priveam cu ochi buni homosexualitatea atât timp (și vă rog să-mi iertați franchețea) cât ei erau cu treaba lor și eu cu a mea. Puțină jenă simțeam față de homosexuali, dar ca indivizi, nu ca orientare sexuală. Așa că am ales să merg aseară la un eveniment din cadrul GayFest ca să fac un statement, și pentru ceilalți, dar mai ales pentru mine.

Mă așteptam să găsesc oameni normali, simpli, comuni, cu bucurii și tristeți, chiar eram convins că nu-s cu nimic diferiți. Nici nu puteam să mă înșel mai grav. Oamenii ăștia nu-s deloc simpli, deloc comuni, normali nici vorbă. Bucuria cu care trăiesc clipa, pofta de viață pe care o au, forța cu care duc în spate greutățile pe care le întâmpină îi fac supraoameni. M-am simțit mai bun, mai umil și mai fericit doar pentru că am fost în preajma lor, că am împărțit râsete și chiar și lacrimi cu ei. Pentru prima dată în viață m-am simțit jenat că sunt straight, că vorba unui personaj dintr-un documentar văzut aseară – „a line can be straight, or a street, but the human heart, oh, no, it’s curved like a road through mountains.”

Și nu m-am simțit jenat de orientarea sexuală doar pentru că eram ființă comună printre supraoameni, ci m-am simțit jenat de cum se comportă marea majoritate a heterosexualilor cu homosexualii. În timpuri moderne precum cele de acum, un om care are altă orientare sexuală decât cea general acceptată este discriminat, văzut cu ochi răi, arătat cu degetul și defavorizat, ba chiar este impins la o viață în secret datorită stresului social cauzat de imposibilitatea societății de a-l accepta, și chiar de frica represaliilor violente din partea celor prea înguști la minte ca să vadă omul în chipul și asemănarea lui, nu spaima de necunoscut, de diferit.

Chiar nu mă așteptam ca realitatea să mă lovească atât de violent. Nu voiam să cred și pace că în ziua de azi, când ne dăm dezvoltați și europenizați, să mai existe atâta ură și lipsă de înțelegere pentru homosexuali. De fapt mă irită puternic că încă folosim termeni ca să ne separăm de cei pe care îi considerăm diferiți – homosexual, heterosexual, bisexual, alb, negru, creștin, musulman… toți suntem aceeași entitate, suntem făcuți din același material și suntem parte din aceeași specie – suntem oameni fraților – n-ar trebui să conteze culoarea pielii, limba vorbită, religia, situația materială sau pe cine ții de mână; același sânge ne curge prin vene, la fel ne naștem și tot praf de stele ne facem când murim.

Și cum vedeam bucuria din sufletele lor, dragostea pentru viață și pentru semeni, pofta cu care-și doreau să iubească și să fie iubiți, așa le simțeam și teama lăuntrică. Mă durea și încă doare când mă gândesc cum trăiesc ei. E dureros să știi că ce tu iei de bun, pentru ei este cel mai prețios; să știi că banalul tău, o viață complet normală, pentru ei e bunul cel mai de preț.

Eu vreau ca ei să știe cum e, că prea mi-au dat lacrimile aseară când s-a lansat scurt-metrajul următor…

Vă rog să luați în calcul aplauzele care le-au primit cei ce au acceptat să fie filmați în scurt-metraj și cât de mult le-a fost apreciat curajul, că da, încă vorbim de nevoia de curaj pentru a îți expune liber orientarea sexuală. În lumea asta trăim, dar putem să o schimbăm… în bine.

Gay Fest este un eveniment susținut de Viena, acum ori niciodată, Ambasada Statelor Unite, British Embassy Bucharest, Erste Foundation, Control Club – the alternative, și are loc la București între 25 iunie și 1 iulie.

Un guest post semnat de Sorin Neagu.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

40 thoughts on “Eu vreau ca ei să știe cum e”

 1. Pingback: Midsummer Mindscapes - de vizitat! : Bogdan Dascalescu

  1. Desi pare ca cei din S.U.A. ar fi foarte toleranti fata de aceasta comunitate, crede-ma, lucrurile nu stau chiar asa. Am fost socata sa aflu ca la noi in tara au fost decriminalizate relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex in 2001, in timp ce in S.U.A. aceste relatii erau inca ilegale in 14 state (!), urmand ca tocmai in 2003 sa fie abrogate toate legile ce tineau de aspectul asta. Da, au un presedinte care sprijina recunoasterea legala a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, dar violenta locala din unele zone si discriminarea depasesc orice imaginatie…

 2. Mai ştii minte când urlam că treaba cu toleranţa poate duce departe? Ia hai să citez ceva, specificând că am să te rog, dacă se poate, să facem tot posibilul pentru a găsi acest citat, ca să ne dumirim că este aievea. Aşadar, ţine-te bine…

  „Journal of Homosexuality, principala publicaţie academică a homosexualilor din SUA, a publicat un număr dublu intitulat Intimitatea masculină intergeneraţională (o denumire academică sub care încearcă să se ascundă pedofilia), în care se afirma că părinţii ar trebui să-l perceapă pe pedofilul care îl „iubeşte” pe copilul (băiatul) lor „nu ca pe un rival sau competitor, nu ca pe un hoţ al proprietăţii lor, ci ca pe un partener în creşterea băiatului, care trebuie acceptat în casa lor” (cf. S. Baldwin, p. 274).”

  Acum privesc la treaba de mai sus, cu propaganda homosexuală. Da, mi s-a umplut de lacrimi…

  1. Am citit threadu’ pana la sfarsit, da’ am ales sa-ti raspund aici nu ca sa aduc discutia pe alt fagas (pentru ca ce se intampla mai jos e chiar sanatos) ci ca sa ofer un pic mai mult background unui citat care e convenabil scos din context.
   – “Inter-generational Intimacy” a fost, da, publicat in Journal of Homosexuality- dar nu numai. Mai mult, prima oara a aparut in 1990. Adica fix atunci cand in presa (inclusiv cea de larga raspandire) incepuse sa trateze cu aberatia universal acceptata cum ca minorii (adica toate persoanele sub varsta legala de majorat) sunt asexuali.
   – Articolul a fost samanta unui studiu mai dezvoltat („Male Intergenerational Intimacy: Historical, Socio-Psychological and Legal Perspectives”), aparut sub forma de carte la care au colaborat mai multi academicieni, majoritatea europeni si cam de peste tot (asa, ca sa nu se mai dea ca exemplu de toleranta dusa la extrem destrabalarea de pe Castro Street in saptamana cu Gay Pride)
   – ambele ofera o definitie larga intimitatii, care- chiar si intr-un cuplu hetero- se manifesta prin sex, procentual, foarte rar (comparativ cu impartirea secretelor, tinerea de mana, mancatul din aceeasi farfurie, etc.)
   – conform legii, pedofilie inseamna si un sarut intre o femeie de 19 ani si un barbat de 17 („Monoloagele Vaginului” vorbeste despre asta ad nauseam)

   Ce vreau io sa zic e ca globalizarea (si toleranta, vad ca tu le legi) nu reprezinta un atac la morala atata vreme cat sezi pe buci un pic si cugeti la toata panorama (iar nu numai la mieji de gandire care, scosi din context, is justificat inflamatorii). Zic.

 3. @bogdane apai tu vorbesti de fasole si eu vorbesc de vinuri.. un citat scos dintr-un articol aiurea nu defineste toata populatia lumii ;) e ca si cum ai scoate din textul meu partea cu „jena de homosexuali” (care scoasa din context suna tampit rau) si o aplici tuturor

  1. Nici nu am spus că asta ar defini toată populaţia. Vorbeam doar de idee, una care am spus încă de acum vreo 5-6 ani că-şi va face loc. Timid, dar îşi va face. Dacă fraza de mai sus există cu adevărat (caut acum să văd, nu vreau să nu vadă ochii mei aşa ceva), atunci avem ecuaţia legată de faptul că într-un jurnal adresat comunităţii gay se vorbeşte de o anume normalitate a pedofiliei. Hm. Drăguţ, globalizarea se anunţă mişto, de asemenea şi toleranţa :)
   Altfel, atât timp cât nu mă abordează direct sau nu sunt obligat să-mi restrâng dreptul de a circula liber pentru că închide Poliţia oraşul cât manifestează ei (cum ar veni, o majoritate care are drepturi mai puţine decât minoritatea), n-am nici o problemă. Să facă absolut ce le place, în limita legii şi a decenţei :))

   1. Nu are nici o legătură articolul, şi nici scurt metrajul cu problema pe care o pui tu. Problemă pe care eu o văd din unghiul opus: ar trebui ca oamenii să se oprească din punerea „devianţilor” în aceeiaşi găleată. Pedofilia nu are nici o treabă cu homosexualitatea. Dacă un articol de genu’ a apărut într-o publicaţie gay, cei care au lăsat asta să se întâmple nu au fost deloc inspiraţi, tocmai pentru că dau apă la moară acestei preconcepţii.

    Cât despre: „uite unde poate duce toleranţa”, ce pot să zic, din ce ai scris, şi în primul rând din cauza acestei afirmaţii reiese că tu nu prea ştii ce înseamnă aia toleranţă. Înseamnă respect reciproc. Cum poţi cere respect de la o persoană pe care tu nu o respecţi a priori, doar din cauza sexualităţii sale? Vrei să nu fii tu deranjat de protestele lor? Tu cum ai reacţiona dacă ai fi privit ca fiind bolnav pentru că îţi plac roşcatele? (Şi eventual să se presupună din start că dacă îţi plac roşcatele, atunci îţi plac şi roşcatele cu vârsta de 5 ani…) Nu ai protesta? Dar să-ţi placă roşcatele e decent, nu? Nu e ca şi cum ai vrea să ai o relaţie cu o persoană de acelaşi sex… Şi toate legile sunt perfecte, după cum ştim cu toţii… Nu prietene, decenţa înseamnă să îi respecţi pe alţii şi, astfel, să ai dreptul să fii respectat, decenţa înseamnă să nu iei ca absolut ceea ce s-a scris acum mii de ani fără măcar să încerci să gândeşti pentru tine şi să te pui în locul altora, înseamnă să nu ţii la legi mai mult decât la ceea ce e just, căci (cel puţin teoretic) legile există pentru a propaga justiţia.

    Ai fost vreodată desconsiderat pe nedrept? Bineînţeles, toţi am fost la un anumit moment în viaţă. Ştiu că ai justificări pentru toate cazurile în care tu desconsideri oameni sau grupuri de oameni, dar să ştii că şi cei care te-au desconsiderat pe tine au avut justificări. Aceste „justificări” pot fi greşite, sau crezi despre ale tale că sunt absolute şi despre tine că eşti perfect? Lasă ura gratuită la o parte, lasă spiritul de turmă, vei avea mult mai multe de învăţat de la oamenii fără prejudecăţile „mainstream” decât de la oamenii ce ţin ca ghid social absolut supremul „Aşa se face (din moşi strămoşi)!”.

    1. Hai că, uite, chiar este mişto de răspuns. Hai să o iau pe puncte, că mi-e mai uşor la ora asta, sper să fie OK pentru tine.

     1. Absolut de acord, pedofilia nu are legătură cu homosexualitatea. Nu chiar „nici o”, dar nu are sau ar trebui să nu aibă. Şi sunt complet de acord cu tine, dacă treaba aia a apărut într-o publicaţie adresată comunităţii gay, deserviciul făcut acesteia este imens. Încă mă chinui să dau de material, pentru a vedea cum stau lucrurile.

     2. Eu ştiu foarte bine ce înseamnă toleranţă. Eu nu am spus că sunt deranjat de protestele lor. Am spus că nu înţeleg de ce mie, indiferent ce sexualitate abordez, trebuie să mi se interzică să circul prin anumite zone în perioada orară în care reprezentanţii comunităţii îşi fac traseul. Sunt un membru inferior al societăţii, în cazul acesta? Sunt mai puţin respectat în clipa aia, pentru că eu nu am voie să ajung unde trebuie fără să ocolesc, în timp ce traseul meu este la dispoziţia lor? Grele întrebări, la care nu văd cine ar avea răspuns. Altfel, eu nu am spus că nu respect o persoană prin prisma sexualităţii. Am spus că nu am s-o respect dacă va veni şi va încerca să exhibe sau să mă abordeze conform sexualităţii sale. În clipa aceea se termină respectul. Constat că unele lucruri le-am scris ca să le recitesc eu, că de înţeles…
     În altă ordine de idei, ideea cu roşcatele e depăşită. Mă rog, e depăşită ideea că un heterosexual ar putea fi privit ca bolnav pentru că priveşte la o femeie, indiferent de cum arată. Fie că este corect sau nu, natura şi umanitatea aşa au perpetuat. Repet, am spus FIE CĂ ESTE CORECT, FIE CĂ NU. Nu judec eu modul în care a fost desemnată să se desfăşoare creaţia.

     3. Da, am fost desconsiderat pe nedrept, ca toţi în viaţă. Am strâns din dinţi şi am încercat să reuşesc. Uneori am putut, alteori. Inclusiv în clipa asta sunt într-o asemenea situaţie, despre care poate am să detaliez cândva. Este drept, nu se compară. Sau se compară, pentru că până la urmă este vorba de aceeaşi barieră pusă unei categorii, de data asta socială, şi nu sexuală.

     4. N-am crezut vreodată că ideile mele sunt absolute. Nici că sunt perfect. Dacă aş fi făcut aşa probabil că apelam la clasicul „sunteţi toţi nişte dobitoci”. Eu zic că am pus o problemă, ciudată prin esenţa şi apartenenţa ei, şi am spus că am avut nişte idei care par a se întrupa. Trecând de apelativul de sorginte Mircea Badea, care mă jigneşte enorm („prietene” ăla de mai sus), faptul că o simplă părere sau deschidere către discuţie este considerată ură şi prejudecată doar pentru că nu este pe gustul majorităţii mă jigneşte şi mai tare. E treaba clasică, aia cu „minoritatea” care trebuie să se supună trendului europeano-american, cu acceptarea oricui şi a orice. Nu mulţumesc, nu servesc din orice mână, chiar dacă meniul este atractiv.

     Mulţumesc pentru flegme, am să continui să le duc mândru, să ştii :)

     1. bogdane spui si tu de altii ca-ti baga piciorul in gura imediat ce-ti exprimi o opinie diferita, dar ai si tu un stil de a pune problema de parca lumea-i numai cum spui tu si pace… iar aia cu pedofilia chiar nu-si avea rostul zic eu… daca o gandesti total impartial si obiectiv e imposibil ca orice persoana care se naste cu alta orientare sexuala decat ai tu sa fie implicit si pedofil :) cele doua concepte nu au ce cauta in aceeasi propozitie.. ca si cum ai zice ca toti negrii sunt violatori doar pentru ca sunt dotati (deja sa zici ca toti negrii sunt dotati e preconceptie destula si jignitoare).. adica ce vina are omul de culoare ca sa fie pus in aceeasi oala cu asa jeguri sociale precum violatorii.. niciuna chiar, cum nici homosexualul nu trebuie si nu merita bagat in aceeasi oala cu pedofilul.. c’mon! si nu insista sa te explici ca ceva nu-i ok in teoria ta.. revizuieste-o pentru tine si vezi daca e corecta in loc sa incerci sa ne-o explici

      1. Dacă modul de a pune problema a fost ceva mai dur, atunci primiţi scuzele mele.
       Însă nu, nu sunt de acord cu teoria aia. Teoria mea este doar că se va ajunge şi la acceptarea altor lucruri. Atât. Nu neapărat bune. Nu neapărat rele.
       Well…eu şi modul meu de a pune problemele direct. Nu sunt deloc politically correct, dragul de mine :))

       1. si eu ziceam doar.. a fost facuta o comparatie nedreapta, voit sau nevoit, iar lumea ramane cu ideea in minte, cum ai ramas si tu, desi poate cine a scris-o prima data era total rupt de realitate, nu ca tu ai fi acum… altfel renuntam demult :))

        iar cu acceptarea… acceptam noi destule – un guvern care ne fura, pregatirea cu profii inainte de bac, mita la doctor, hotul de ne face de ras prin afara, o tara aliata care invadeaza alta doar pentru petrol, faptul ca ne epuizam resursele si poluam planeta.. adica la cate chestii negative acceptam si au ajuns sa nu ne mai atinga, eu zic ca acceptarea homosexualilor ca egali e printre cele mai nobile acceptari pe care le-am putea face

     2. Pe puncte sună bine.

      1. Singura legătură posibilă între homosexualitate şi pedofilie pe care o vad eu este într-un individ care este atât gay cât şi pedofil. Cum singura legătură dintre fotbal şi mahjong e într-un om care joacă şi fotbal şi mahjong cu plăcere: Fotbal nu înseamna tendinţă spre mahjong şi invers.

      2. Hmm… tocmai asta încerc să spun, tu trebuie să judeci cum a fost desemnată creaţia. Şi ceea ce nu e corect să încerci să repari. Dacă nimeni nu ar fi făcut asta, am fi fost încă în grote. Gândeşte-te la inchiziţie/Giordano Bruno/Galileo etc. Homosexualitatea la oameni e la fel de veche ca specia umană, şi nu e o boală. Homosexualitatea nu înseamnă lipsa dorinţei de procreere. Dacă presupunem că am fi toţi homosexuali(prin absurd, la fel cum am presupune ca toţi am fi hetero), specia umană nu s-ar stinge. Cât despre circulaţia blocată, a fost săptămâna trecută Street Delivery, event care a blocat strada Verona. Te simţi inferior oamenilor care au participat doar pentru că a fost blocată o stradă? Nu? Atunci prin faptul că te deranjează blocarea unei străzi de o manifetaţie gay minimizezi importanţa acceptării sexualităţii lor, te speli pe mâini de orice responsabilitate(pe care poate nu o ai decât indirect, ca om care tolerează homofobia), eşti complet dezinteresat de problemele/existenţa homosexualilor. Nu zic să fii activist pro-gay, dar dacă nu te consideri homofob, nu ar trebui să deranjeze manifestările gay, şi nici inconvenientele minore legate de acestea.

      3. Da, este o barieră impusă unei categorii. Şi o asemenea barieră e nedreaptă fie că este vorba de considerente rasiale, sociale, sexuale etc.

      4. Să clarificăm situaţia: eu nu ţi-am dat flegme, aşa că nu te victimiza degeaba :). Flegmă ar fi fost dacă, citez: „apelam la clasicul “sunteţi toţi nişte/eşti un dobitoc(i)””. Într-adevăr, mi-am permis să folosesc apelative, expresii şi un ton nu întru-totul respectuos, dar reciteşte-ţi post-urile precedente, şi tu ai folosit ironii şi tonuri uşor jignitoare, „propaganda homosexuală”, de exemplu. Eu merg pe principiul „îţi permiţi, atunci îmi permit”. Acum, părerea ta dată în acest context, folosind şi ironii, este normal să stârnească reacţii de opoziţie. Nu te-a jignit nimeni şi în mare s-a şi păstrat un ton respectuos pe acest thread (deşi tu poate ai altă impresie). Vorbeşti de „majoritatea” de oameni care au comentat acest articol, şi nu te simţi bine, nu când ai de-a face prejudecăţi, ci cu opoziţie în opinie. Cum crezi că se simte această „majoritate” care e de fapt o minoritate în viaţa reală? Iarăşi, îţi spun, nu te victimiza aiurea :). Şi să ştii că nici eu nu „servesc din orice mână”, sunt de acord cu acest trend de acceptare şi toleranţă din empatie şi respect pentru oameni în general, şi nu pentru că e răspândit de europeni/americani/whatever.

     3. Faptul ca nu ai voie sa circuli prin zona pe unde se defileaza tine de siguranta pe care trebuie sa o asigure autoriatile, indiferent de grupul care defileaza. Autoritatile inca nu isi pot permite sa lase drum liber oricarei persoane care vrea sa treaca sau are drum pe acolo tocmai din cauza incidentelor ce se pot intampla in urma unor proteste contra. De aceea protestele „contra” sunt programate in aceeasi zi, dar la cateva ore distanta. Este vorba de un risc. Daca ar fi toata lumea ok cu marsul si s-ar desfasura pasnic, fara nevoia jandarmilor care flancheaza efectiv, ai putea sa treci fara nicio grija.

 4. Sunt unele acuze care sunt atat de stupide incat nici nu stii cum sa raspunzi la ele.
  Atata timp cat puneti semnul egal intre gay si pedofilie, intre culoarea pielii si furt, intre religie si terorism, nu veti putea niciodata sa intelegeti oamenii din spatele unei etichete.

  1. Ia zi tu, cine a pus semn egal între gay şi pedofilie? Zi unul, să-l văd, care-i ăla?
   Ia treci tu şi citeşte din nou şi, de data asta, încearcă să înţelegi ce se spune. Dacă nu poţi, evită să mai comentezi, e inutil.

 5. Nu cred ca ne putem compara metalitatea noastra cu a celor din US. Imposibil, romanu’ nostru sa tot fure si sa nu evolueze, nimic, doar pentru el. Stau si ma gandesc cat d erusine imi poate fi cand ma duc in alta tara si sa recunosc ca sunt din Romania…

  1. Problema asta este rezolvabilă.
   Am un prieten care ori de câte ori iese din ţară le spune celor cu care interacţionează că este albanez sau bulgar. Aşa are parte de mult mai mult respect, mai ales la italieni :)

 6. Foarte dragut si inspiring articolul, multumim :) Desi cred ca se pune accentul, in acest articol si in general, pe ceea ce ne face diferiti ca oameni. Cred ca era important de observat universalitatea mesajului din filmulet, si nu pe faptul ca cineva isi expune (sau nu) orientarea in public. E nevoie de curaj in primul rand pentru a face ceea ce trebuie si ce e corect si uman sa faci, si sa fii on the right side of history :)

  1. dar chiar n-am vrut sa pun accentul pe expunerea orientarii in public… argumentam doar ca este dificil sa te expui si ca toti ar trebui sa privim lucrurile la fel in functie de toata lumea, iar frica de expunere si filmulete de genul nu ar mai fi necesare.. nu zic nici sa ne etichetam „straight” sau „gay” ori sa ne spunem tuturor orientarea sexuala, ca-i ceva prea intim si eu unul nu vreau sa-mi scrie in frunte; ba chiar din contra – dupa cum poate ai vazut mai sus, eu nici n-as vrea sa existe denumirile de heterosexual sau homosexual, ca toti suntem una si aceeasi, oameni..

   1. Nu cred ca este vorba ca e ceva ‘prea intim’ pentru ca nu se rezuma totul la sexualitate. Asta e primul pas, cred eu, in a intelege ca suntem toti la fel, toti de indragostim si atat :) Inteleg, cum spuneam si in clipulet, atunci cand vom renunta la etichete, va fi mult mai bine pentru toata lumea :)

   2. Aceste denumiri mi se par necesare la fel cum mi se par necesari termenii de: roşcat(ă), brunet(ă), înalt(ă) etc., şi anume pentru a descrie un om. Dar da, din termenii de hetero/gay/bi ar trebui ştearsă orice conotaţie negativă.

 7. Oricata libertate am invoca nu suntem niciodata cu adevarat liberi, vom fi mereu constransi sa ne comportam conform tiparului impus de o societate care nu permite altceva. Asta nu e libertate si asta simt din pacate mereu cand ies pe strada.

 8. Pingback: Eu vreau ca tu să ştii cum e ! | Monichis

 9. Mihai, de curiozitate, cum s-ar fi perpetuat specia umana in conditiile unei societati 100% homosexuale? Ca logica mea nu prea pricepe cum vine treaba.

  1. Cătălina, ideea unei societăți exclusiv homosexuale e fără îndoială o utopie, însă nu exclude posibilitatea perpetuării speciei. Treaba e că s-ar perpetua în același mod ca și acum dar scopul relației dintre o femeie și un bărbat ar fi exclusiv conceperea unui copil. Să nu mai vorbim de posibilitățile pe care le oferă medicina…

 10. daca ar fi fost normal sa existe numai homosexuali pe lume nu vad care ar mai fi fost rostul sa fim creati diferit barbati si femei. De ce nu am fost facuti de la bun inceput (sau ma rog, de ce nu ne-am format pentru cei care sustin teoria evolutionista) cu ambele sexe la purtator? E ilogic sa sustii ca homosexualitatea e ceva normal. Parerea mea! Nu am nimic cu acesti oameni, fiecare e liber sa faca ce vrea, nu fac parte dintre cei care arata cu degetul sau se stramba la ei dar nu pot accepta ideea ca este o stare normala a firii si nu o deviere de la regulile firii si naturii.

  1. Natura înseamnă și diversitate. Există păsări, mamifere, insecte etc. care prezintă comportamente de natură homosexuală. Homosexualitatea nu e ceva nou, nu e un trend sau o modă. Se regăsește printre oameni (și nu numai) de când lumea. Mi se pare nefireasc să condamnăm diversitatea. După cum ai spus „așa am fost făcuți sau formați”… diferiți. Eu văd diversitatea ca pe o regulă a naturii și nu o deviere de la reguli. :)

   1. de acord cu tine, Nora :)
    si eu vad homosexualitatea ca parte a naturii, iar orientarile sexuale, fie bi, gay sau hetero, sunt conditii ale speciei umane.. nu am exista unii fara ceilalti
    adica in vremuri antice, cand omul era mult mai putin raspandit pe planeta, homosexualitatea exista.. adica nu-i ceva recent, mutatie ca ne inmultim prea repede sau ceva, ca prea multi o vad ca pe o boala sau defect..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)