28.04.2017

Hai să vorbim despre niște firme neserioase

Una din problemele majore pe care le ai ca firmă mică spre mititică în România este că neseriozitatea unora este direct proporțională cu bunul tău simț în a nu le reaminti că sunt foarte neserioși. Cum în fulguranta mea experiență antreprenorială m-am lovit de tot felul de cazuri de firme, patroni, genera manageri, CEOiști făcuți la vrac, directori și directorași, mi-am zis eu azi dimineață în barbă – fix după o convorbire furtunoasă cu unul care nu îmi plătise de luni buni o mizerie de factură de câteva sute de euro, cu care stăteam atârnat în contabilitate – de ce să nu vă raportez eu din experiențele astea? Că doar mă știți că sunt pe sistem de spune pe față ce și cum și apoi vedem dacă ne împăcăm sau nu :D

Astăzi primul episod. Despre, firește, firme neserioase. Am ales să nu dau nume de firmă și personaj, căci așa nu am chef de chestii gen proces sau alte de astea, căci, evidamont, am alte lucruri muuuult mai importante de făcut în viață.

– Alo…
– Da.
– Domnul Popescu de la firma ”Eu vara nu plătesc” SRL?
– Da, io.
– Sunt de la firma ”Încercăm să nu fim măgari” SRL. Legat de factura neplătită vă deranjez.
– De unde sunteți?
– De la firma ”Încercăm să nu fim măgari” SRL.
– Aaaaaa, acum îmi aduc aminte. (Cu indignare în glas) Păi eu știam că s-a plătit deja. Așa ceva nu se poate. Verific și vă sun.

Evident că nu mai sună. După câteva zile suni din nou și aceeași poveste. După încă ceva zile suni din nou și aceeași poveste. Și tot așa, la diferite intervale, până se face juma de an de când te poartă cu vorba. Moment în care, de regulă, eu fac după cum vă raportez mai jos. Da, știu, sunt de un gherțoism masiv când fac așa ceva. Dar dacă vă spun că după o convorbire ca cea de mai jos Popescu plătește în aceeași zi vă trece puțintel revolta? Deci bani existau și numai acel grad de nesimțire (nu mă luați cu dezoorganizare și greutăți financiare că nu gust așa ceva) a făcut ca Popescu să plătească instant doar atunci când m-am coborât la nivelul lui de gherțoism, unde, căci derbedeu am fost toată viața, degeaba m-am cumințit ca să fiu zoon politikon, performez absolut splendid, după cum puteți vedea mai jos.

– Popescule?
– Da.
– chinezu sunt, știi tu de la firma aia căruia nu i-ai plătit factura și pe care o minți într-una că o plătești.
– Dar…
– Gura, măh, că io vorbesc. Mă $%^@$^%@ în factura ta și mă $%^@#$#@^ în banii tăi și își promit că de acum înainte când mai aud de firma ta și de tine o să ^&$^#^%#%^.
– Dar…
– Gura, măh, că io vorbesc. Și o să zic tuturor celor pe care îi știu că ești %^&$^#% și că ^&*%#%$@%^.
– Dar…
– Pa și pu la revedere.

 

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Cum faci poze unui Ford Focus EcoBoost real

Câtă lașitate în sinuciderea lui Adrian Năstase…

19 comentarii

 1. joi, 21 iunie 2012, 08:26

  „Gura,mah, ca io vorbesc” =)) zici ca rezolvi asa ?

  Răspunde
  • joi, 21 iunie 2012, 08:28

   In 95% din cazuri functioneaza. Bine, de fiecare data imi pare rau ca m-am coborat in asemenea neanturi, dar imi trece cat de cat cand vad banii in cont.

   Răspunde
   • joi, 21 iunie 2012, 10:12

    Nu te cred in stare de asa cv :))=)) Dar foarte tare oricum….

    Răspunde
 2. joi, 21 iunie 2012, 08:34

  Da’ vezi tu, problema e când ești fată fină și nu-ți permiți să-ți bagi și să faci. Și așa rămâi c-o netrebnică de sumă pierdută în Câmpiile Elizee de un an jumate…

  Răspunde
  • joi, 21 iunie 2012, 08:36

   Sefa, eu nu recomand nimanui sa faca ce fac eu. Desi, recunosc (dar sa nu mai spui nimanui…) are un efect cathartic extraordiar sa strigi la astfel dee ghertoi :D Numai ca, fireste, atunci cand o faci, te manjesti si tu de asa ceva. Si nu e cea mai placuta senzatie…

   Răspunde
 3. joi, 21 iunie 2012, 08:50

  Imi place mult expresia „neseriozitatea unora este direct proporțională cu bunul tău simț”. Exprimă atât de bine realitatea românească în general …

  Răspunde
 4. joi, 21 iunie 2012, 09:13

  Recomandare pentru cei care au probleme cu platile: faceti, fratilor, somatie de plata in instanta! Este o procedura simpla, relativ rapida (comparand cu judecata & stuff). Primesti un termen de judecata si in general se rezolva la prima infatisare. Ba, pe deasupra, primesti si penalitati de intarziere din partea neseriosilor (asa ca asigurati-va ca aveti penalitati usturatoare prin contracte).
  Tot ce trebuie sa aveti: un contract si o factura semnata de primire de la respectivii.

  Mai greu e cand lucrezi cu agentii/consultanti care au mai multi clienti, iar o astfel de procedura te pune in situatia sa nu mai iei bani de la clientii respectivi.

  Răspunde
 5. joi, 21 iunie 2012, 09:18

  Omg, Omg, trebuia sa fiu de fata! :)

  Răspunde
 6. joi, 21 iunie 2012, 09:21

  plus unu :))

  Răspunde
  • joi, 21 iunie 2012, 09:46

   Nu, stimabililor, nu ati vrea sa fiti de fata, trust me on this one :)) Nu ati vrea sa vedeti bestia ghertoistica in care aceasta faptura delicata si cu sentimente intrinseci care sunt se transforma in acele momente :))

   Răspunde
 7. joi, 21 iunie 2012, 09:46

  În fiecare firmă de-asta este angajata o fată al cărei singur job e să spună „da’ la noi n-a ajuns factura, staţi să întreb la contabilitate deşi nu cred”.

  Răspunde
 8. joi, 21 iunie 2012, 09:55

  Mai greu cand ai de-a face cu un mamut de firma care te plimba de la o cucoana la alta care oricum n-are nicio vina si nu decide deci degeaba o balacaresti :(

  Răspunde
  • joi, 21 iunie 2012, 09:59

   Auzi, la un moment dat am ajuns sa vorbesc cu vicepreseintele pe Europa al unei corporatii. Si tot ceva de genul cu firma de trei lei care vine in Romania sa jupoaie romanii si de astea i-am zis. Am crezu ca face apoplezie ala :)) Iar banii, fireste, s-au platit instant :D

   Răspunde
   • joi, 21 iunie 2012, 20:19

    Hmmm Sa vedem cum dau de cineva din conducere atunci! :D
    Sa-mi pregatesc speechul din timp, sa am toate cuvintele la mine :D

    Răspunde
    • marți, 3 iulie 2012, 12:32

     Cuvintele in astfel de cazuri cred ca vin din adancul sufletului si fara prea multa pregatire. Nu trebuie sa fii „croit” asa, ci doar sa stii cat ai muncit ca altul sa isi bata joc de tine.
     @chinezu, chestia asta se intampla in toate domeniile ce presupun colaborarari de business. Cred ca, in general, nesimtirea e specifica companiilor medii spre mari. In general.

     Răspunde
 9. Daniel
  luni, 13 august 2012, 09:31

  Am recitit azi postul asta, dupa aproape 2 luni de la aparitia lui in eter. Am de dat un telefon si vroiam sa ma asigur ca am retinut faza cu „Gura, măh, că io vorbesc. Mă $%^@$^%@ în factura ta și mă $%^@#$#@^ în banii tăi și își promit că de acum înainte când mai aud de firma ta și de tine o să ^&$^#^%#%^.” Am o factura de aproape un an si oricum nu cred ca mai plateste, cel putin ma descarc si eu. Sustin plata TVA la incasarea facturilor!

  Răspunde
 10. Adrian
  joi, 23 octombrie 2014, 18:01

  nu mai comandati niciodata de la ei http://3price.eu/ daca comandati nu o sa primtiti comanda urmatoarea zi asa cum scrie acolo eu astept din august sa primesc ceva si nimic tot in stadiul de asteptare e,am mai dat una si la fel nimic am trimis o gramada de mesaje si nimic nici macar un telefon nu mi-au dat,deci in concluzie este una din firmele care isi trateaza clientii cu spatele

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *