Zilele trecute vă spuneam, la invitația Vodafone Newsroom, despre caracterul dictatorial al TIFF. În sensul că ne obligă să vedem filme pe care altfel nu am avea cum să le vedem, din diferite pricini. Un exemplu excelent în ceea ce mă privește este filmul ”Alpii”, pe care l-am văzut în ultima zi de Festival. Un film grecesc din 2011 foarte ciudat, dar tocmai de aceea atrăgător. Scris și regizat de Giorgios Lanthimos. Dar pe care film nu cred că l-aș fi ales niciodată să mă uit altfel decât în cadrul TIFF, poate și pentru că nu prea ar fi existat șanse să mă intersectez cu el.
Durează cam o treime din film să te prinzi care e faza. Adică vezi oameni diferiți care se tot întâlnesc, din când în când, și discută niște treburi, dar nu ai cheia de interpretare și te uiți intrigat, căci vrei să înțelegi care e chestiunea în cauză. Și când, la un moment dat, te prinzi, faci ochii mari și, după caz, ori înjuri încet printre dinți, ori te gândești ”mare mai este grădina…”. Căci filmul este despre 4 oameni care și-au făcut un business din a înlocui persoane decedate, pentru o perioadă, ca să ajute familiile îndurerate să treacă mai ușor peste acest moment. Cu acordul famiilor respective, firește, căci plăteau pentru un astfel de serviciu. ”Primele 4 ore sunt gratis” mi s-a părut de un cinism incredibil…
La un moment dat, unul din personaje, o femeie, încearcă să se desprindă din afacerea comună și să facă una pe cont propriu. Ea fiind asistentă medicală, îi minte pe ceilalți că o fată tânără, tenismană, a scăpat cu viață după câteva zile la reanimare, când, de fapt, fata murise. Reacția celorlalți trei a fost epocală: ”ce păcat…”. Asistenta noastră și-a intrat în piele și, cu acordul familiei, a înlocuit-o pe fata moartă. Numai că ceilalți trei au aflat la un
moment dat și au intrat pe felie, înlocuind-o pe asistentă cu altă fată, mai tânără, și care semăna mai bine cu fata decedată. Moment în care asistenta noastră intră într-o criză de identitate teribilă, căci, am înțeles eu, nu avea nici o problemă să fie înlocuită ea însăși, cea reală, dar a fi înlocuită când, la rândul ei, înlocuia pe altcineva a fost mult pentru mult pentru schizofrenia implicită a existenței sale.
Filmu se numește ”Alpii” pentru că cei 4 care formau această gașcă de ciudați și-au luat numele ”conspirative” după niște vârfuri din acești munți.
Vă recomand să vedeți acest film? Da. Dar numai dacă nu vă pică rău ciudații și ciudățeniile și dacă puteți trece dincolo de mesajul explicit pe care îl transmite filmul :)