Despre libertatea de exprimare și libertatea de înjurătură

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Există o mare diferență între libertatea de exprimare și libertatea de înjurătură. A te exprima liber presupune și o responsabilitate  în ceea ce spui, căci se aplică și în acest caz principiul libertatea ta absolută se termină unde începe libertatea celuilalt, iar respectul pentru celălalt ar trebui să fie limita libertății tale de exprimare.

A înjura este o falsă libertate. Căci cu fiecare înjurătură pe care o execuți, te închizi mai mult într-un cerc din ce în ce mai mic, care, în timp, devine acea închisoare cu ziduri transparente din care tu te poți uita la lume, dar lumea nu te vede pe tine.

Libertatea de exprimare este ca o bere rece. Libertatea de înjurătură este ca o bere rece cu o flegmă mititică în ea.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

10 thoughts on “Despre libertatea de exprimare și libertatea de înjurătură”

 1. De acord cu tine! Imi este clar ca nu trebuie sa fi inteligent sa trantesti o prostie dar tre sa ai putina materie cenusie sa-ti exprimi si argumentezi o parere, asumandu-ti responsabilitatea pentru cele spuse.

 2. Libertatea de exprimare nu se referă la formă, ci la conţinut.

  Libertate de exprimare
  Definitie: Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
  Cenzura de orice fel este interzisa.
  Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii. Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
  Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
  Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
  Libertatea de exprimare este garantata de Constitutia Romaniei

  (dreptonline.ro/dictionar_juridic/termen_juridic.php?cuvant=Libertate%20de%20exprimare)

  Înjurătura nu se înscrie deci în libertatea de exprimare ci în limitarea ei (“nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”).

  Foarte puţină lume leagă conceptul “libertăţii exprimării” de cel al “pluralismului”. Mai precis “Libertatea Exprimării” de următorul text constituţional…

  “Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.”

  Foarte multă lume confundă Pluralismul în societatea românească cu “pluripartidismul”. Nicăieri în Constituţie nu se vorbeşte despre necesitatea (obligativitatea) existenţei partidelor şi nici despre pluralismul de tip pluripartidism. Dimpotrivă, Constituţia vorbeşte despre “mai multe partide” ca expresie a “mai multor păreri în societate”, respectiv despre mai multe tipuri de voinţă politică a cetăţenilor şi de posibilitatea exprimării voinţei politice a cetăţenilor prin intermediul partidelor politice.

  De aici este evident că libertatea de exprimare se referă la voinţa politică şi nu la înjurătura care nu are nimic de-a face cu aceasta.

 3. Pingback: Florile nu sunt un permis auto | Teologie pentru azi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)