Steven Severin vine la Cluj-Napoca

Joi, 7 iunie, de la 21.45, Steven Severin va acompania live, la Casa TIFF, proiecţia celebrului film clasic Vampyr (1932), în regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, însoţit de muzica bântuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili. Publicul îl va putea întâlni pe renumitul muzician şi la proiecţia documentarului Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean, regizat de Matthew Mishory şi inclus în secţiunea Fără Limită. Cu Mishory, Severin a colaborat şi la coloana sonoră a filmului Delphinium: A Childhood Portrait of Derek Jarman, inclus de curând în arhiva permanentă a British Film Institute.

Steven Severin (pe numele său real Steven John Bailey. n. 1955) a fondat Siouxsie and the Banshees împreună cu solista Siouxsie Sioux în 1976 şi a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Robert Smith de la The Cure. Basistul britanic este creditat pentru versurile multora dintre piesele formaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi cel care a arhivat de-a lungul timpului toate înregistrările ei. Trupa de post-punk, considerată una dintre cele mai îndrăzneţe şi experimentale din anii 70-80, a marcat profund muzica ultimelor decenii, trupe ca Radiohead, U2, Massive Attack, Tricky sau Red Hot Chili Peppers citând-o ca influenţă.

După destrămarea trupei, în 1996, Steven Severin a început o carieră solo. Şi-a creat propria casă de discuri, RE, a colaborat cu diverse trupe şi a compus muzică pentru spectacole de teatru şi filme – de câţiva ani împreună cu soţia sa, Ardan. Printre altele, a creat coloana sonoră pentru filmul clasic Le sang d’un poète, de Jean Cocteau, şi a inclus-o pe un album lansat în 2010. Este prima vizită a sa în România; Siouxsie and the Banshees nu a concertat niciodată aici, din cauza regimului politic.

2 comentarii la “Steven Severin vine la Cluj-Napoca

 1. Sabina Reply

  da’ buton de like de ce nu exista? :)) sau nu vad eu?!

  • Chinezu Reply

   @Sabina
   Bine, draga, o sa pun unul special pentru tine. E bine asa? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.