Documentare despre Woody Allen şi Roman Polanski, în premieră la TIFF Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 13 şi 17 iunie, cu 50 de filme şi o serie de evenimente conexe care vor transforma oraşul, pentru câteva zile, în capitala filmului. Festivalul se extinde anul acesta şi va avea loc în şase locaţii distincte: Piaţa Mare, Centrul Cultural Habitus, Teatrul Gong, Music Pub, Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului şi Cetatea Cisnădioara.

Cu fiecare ediţie, TIFF Sibiu devine un eveniment tot mai complex, adăugând în agenda sa proiecții de film cu acompaniament live, locaţii inedite, invitaţi de marcă, seri tematice, filme-eveniment, titluri în premieră naţională. Totodată, festivalul îşi conturează, pe an ce trece, o identitate proprie, ca manifestare a tuturor artelor şi a felului în care ele sunt reflectate în film.

Patru documentare în premieră absolută în România, toate având în centru personalităţi din lumea artei, le-au fost rezervate spectatorilor din Sibiu. Două dintre ele vin direct de la Cannes: „Woody Allen: A Documentary”, în regia lui Robert Weide, proiectat zilele acestea în secţiunea Cannes Classics, şi „Roman Polanski: A Film Memoir”, de Laurent Bouzereau, care are parte de o proiecţie specială în prestigiosul festival.

Woody Allen: A Documentary” este o ocazie unică de a arunca o privire în viaţa personală şi profesională a unuia dintre cei mai mari cineaşti contemporani. Recunoscut pentru discreţia sa,  Woody Allen a acceptat în cele din urmă o cameră de filmat în ritualul său cotidian, recapitulând cele câteva decenii în care a scris, regizat şi produs filme. Printre cei care vorbesc despre Allen, în film, se numără Penelope Cruz, Sean Penn, Martin Scorsese, Larry David, Diane Keaton.

Un traseu la fel de interesant, presărat însă cu mai multe controverse, l-a avut un alt mare nume al cinematografiei. „Roman Polanski: A Film Memoir”, de Laurent Bouzereau, este proiectul surpriză pe care Polanski l-a anunţat după ieşirea sa din arest la domiciliu, în Elveţia. Interviul a fost înregistrat în cele câteva luni de arest şi porneşte de la copilăria cineastului într-un ghetou din Cracovia, trecând prin cariera în Franţa şi SUA, tragedia morţii soţiei sale, Sharon Tate, şi acuzaţia de abuz sexual care îl urmăreşte şi astăzi. Conversaţiile sunt ilustrate cu secvenţe din filmele lui Polanski, imagini surprinse de televiziuni, articole din ziare şi fotografii din colecţia personală.

În premieră la TIFF Sibiu va fi proiectat şi „George Harrison: Living in the Material World”, de Martin Scorsese. Regizorului i-a fost acordat accesul, pentru prima dată, la o arhivă video a familiei fostului membru al formaţiei Beatles. Alternând imaginile inedite cu interviuri şi secvenţe din concerte, filmul reface traseul lui George Harrison, de la originile sale muzicale din Liverpool, până la faima dobândită alături de trupă şi activitatea sa filantropică, dar şi de cineast. Documentarul include interviuri cu Paul McCartney şi Ringo Starr, Eric Clapton, Yoko Ono, Phil Spector.

Marina Abramovic – The Artist is Present”, de Matthew Akers, este un experiment la intersecţia dintre cinema şi arta contemporană. Prezentat la Festivalul de la Berlin, anul acesta, unde a obţinut Premiul Publicului, în secţiunea Panorama, filmul este un making of al unei expoziţii realizate de Marina Abramovic la MoMA din New York. Expoziţia trebuia să fie o retrospectivă a operei renumitei artiste de origine iugoslavă, însă, atunci când curatorul a propus numele The Artist is Present, artista a realizat că ea nu trebuie să lipsească, fizic, din galerie. Interacţiunea ei cu vizitatorii muzeului, surprinsă în film, este un spectacol unic.

Filmul românesc va ocupa un loc special la TIFF Sibiu 2012. Debutul cinematografic al lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”, pelicula lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, prezentată în avanpremieră, „Crulic – drumul spre dincolo”, lungmetrajul de animaţie al Ancăi Damian inspirat de cazul real al românului decedat într-o închisoare din Polonia, „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, şi pelicula lui Adrian Sitaru, „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, sunt doar câteva dintre propunerile ediţiei.

Piaţa Mare va fi, din nou, punctul central al ediţiei sibiene a TIFF. Cinci proiecţii vor putea fi urmărite de aproximativ 3.000 de spectatori, în fiecare seară. Preţul unui bilet la proiecţiile din Piaţa Mare va fi unul simbolic, de 1 leu. Printre filmele pe care publicul le putea viziona în această locaţie se numără celebrul „Tous les matins du monde/ Toate dimineţile lumii”, al lui Alain Corneau, nominalizat la Globul de Aur şi câştigător a şapte premii Cesar, cu Gerard Depardieu şi Guillaume Depardieu în distribuţie.

Centrul Cultural Habitus va fi gazda zilnică a cinefililor sibieni, câte şase filme urmând a fi proiectate în fiecare zi, între 12.00 şi 22.00. Teatrul Gong şi Music Pub vor găzdui câteva dintre premierele absolute de la TIFF Sibiu, iar cele două locaţii inedite, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi Cetatea Cisnădioara, le pregătesc surprize inedite spectatorilor.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.