Știți ce este rhytonul? O să vedeți la Noaptea Muzeelor

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Rhytonul

© Muzeul Județean Ialomița

Descoperit în zona sacră a davei getice de la Piscul Crăsani (com. Balaciu, sat Crăsanii de Jos, jud. Ialomița) în anul 1986, piesa realizată din lut lucrat la roată datează din sec. I î.Hr. Rhytonul modelat în formă de corn, decorat cu un cap de cal era folosit în ritualurile practicate de geți în perioada respectivă. Reprezintă un exemplar de excepție, având un mare impact în lumea arheologică și constituie piesa de rezistență din seria descoperirilor de la Piscul Crăsani (vatra solară, diverse vase pentru libații, statuete antropomorfe feminine, amulete din arșice de miel și oaie, truse de magie), toate acestea demonstrând nivelul de civilizație la care ajunsese populația davei.

Rhytonul a fost capul de afiș al mai multor expoziții tematice organizate atât în România, cât și în muzee celebre din străinătate. Declarat piesă de tezaur, astăzi se află în colecția Muzeului Județean Ialomița și este simbolul acestuia.

Lungime 26 cm, diametru 8 cm.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Știți ce este rhytonul? O să vedeți la Noaptea Muzeelor”

  1. Getii auzisera ei pe undeva de nenea ala Bachus zis si Dionisos, si pentru ca vasul din care sorbeau (ritualic sau nu) vinul licoros neaos trebuia sa aiba un nume, i-au spus rhyton. :)
    Pentru ca si-au facut din asta un obicei, ceva mai tarziu Burebista a dat foc viilor… Trist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)