Cum a fost la Zilele Muzeului Militar Național

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Ce vedeți mai jos este un guest post. A cărui istorie sună cam așa: am văzut pe twitter că Nicolae Ciobanu dă niște mesaje care m-ar fi făcut să plec imedit către Muzeul Militar Național, dacă nu aș fi fost în partea cealală a orașului la Cupa Hagi Danone :) Dar cum, mă știți doar, dacă e ceva fain vreau să am și io o bucățică, măcar de gust :D, l-am rugat pe Nicolae să scrie câteva rânduri. A scris mai multe, după cum puteți vedea mai jos. Mii de mulțumiri pentru că a adus și în Republica Culturală Chineză un pic din ce s-a întâmplat pe acolo :)

Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” ne întâmpină ca o gazdă primitoare la Zilele Muzeului Militar Național, acum la cea de-a douăsprezecea sa ediție. În acest an tema este „Răsboiul cel Mare – 95 de ani, 1917-2012” iar exponatele și demonstrațiile pregătite de organizatori nu pot face decât să ne reaprindă focul veșnic al iubirii de țară în inimi, catalizatorul patriotismului pur.

 

Ce poate fi mai emoționant decât să urmărești cum un profesor de istorie – atât de pasionat de disciplina pe care o predă – explică în detaliu elevilor evenimente istorice de demult, trimițându-i pe aceștia într-o scurtă călătorie în timp…

Deschiderea Zilelor Muzeului Militar Național a avut loc chiar în fața impozantei clădiri principale a muzeului, ce adăpostește secțiile de istorie militară veche, medie, modernă, contemporană și Lapidarium. Au luat cuvântul câteva personalități militare, între care și comandantul muzeului, după care cei interesați au intrat în holul clădirii pentru a participa la lansarea cărții „Misiunea generalului Coandă la Kiev 1917-1918” (vol. II), publicată la Editura Militară, ai cărui autori sunt domnul colonel (r) Vasile Popa (fost comandant al muzeului) și doamna Vasilica Manea, istoric și cercetător asiduu al arhivelor militare.

De aici am mers într-o lungă plimbare la pas în curtea muzeului și am asistat la prezentarea Regimentului 252 infanterie rezervă al armatei germane (1917), admirând uniformele epocii, apoi am poposit pentru a asculta în tihnă fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare, interpretând muzică de fanfară și de promenadă. Tihna mi-a fost întreruptă brutal de un bubuit asurzitor: era vorba de demonstrația de tragere de artilerie cu un tun din vremea Primului Război Mondial, ai cărui servanți sunt entuziaști colecționari de tehnică militară.

 

Am asistat la parada militară precum și la o demonstrație de instrucție de front, apoi am intrat în Expoziția de uniforme și armament, unde am putut observa eforturile Laboratorului de restaurare-conservare al muzeului, de a păstra aceste vestigii ale trecutului pentru generațiile viitoare. Sunt prezente armament și uniforme începând din secolul XV (poate chiar mai vechi) până la tehnica de luptă modernă și uniformele curente în uz.

Mi-am permis un mic răgaz la bucătăria de campanie unde am gustat mâncarea soldaților – fasole cu cârnați și pâine, adevărată „hrană de război”. M-a atras apoi postul de prim-ajutor al Regimentului 6 infanterie „Mihai Viteazul” unde am văzut medici, felceri și infirmiere în uniformele specfice, mânuind instrumentarul medical. Alături se afla un punct de transmisiuni militare din Primul Război Mondial, amenajat într-un cort, împreună cu aparatura din dotare: telefoane model BL sau chiar mai vechi și o centraă telefonică. Vizavi, Expoziția aeronautică care are printre piesele de rezistență un IAR 316 B și cireașa de pe tort, unicat în România, capsula navei spațiale Soiuz 40 cu care a călătorit în spațiu și Dumitru Prunariu.

 

În afară de toate cele enumerate, am întâlnit pe aleile muzeului mai multe standuri ale anticarilor și colecționarilor de obiecte istorico-militare, darși standurile în care își prezintă activitatea organizația Cercetașii României și Oficiul Național „Cultul Eroilor”. În clădirea principală la parter se află două puncte de vânzare a cărților cu tematică istorică iar la mezanin se găsește punctul de atracție pentru pasionații de modelism: un magazin de machete.

Atât de multe s-au perindat în fața ochilor mei astăzi și atât de frumoase și interesante încât am o singură concluzie – nu voi pierde întâlnirea cu Muzeul Militar Național nici anul vitor și vă sfătuiesc și pe voi să mergeți.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cum a fost la Zilele Muzeului Militar Național”

  1. @ Melcu
    Aici, in articol, mi-am permis sa exhibez o doza cam mare de patriotism. Insa, de cele mai multe ori patriotismul nu ar trebui sa fie atit de vadit, el isi are locului lui… in inima noatra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)