Vinurile de Sâmburești și China. Și țara, și io :D

Mai bine vă spun direct ce s-a întâmplat, fără nici o introducere.

Am fost la un eveniment organizat de Valvis Holding. În care am aflat că vinurile de Sâmburești au câștigat mai multe medalii la la târgul internațional din Beijing “Wine China 2012” (China International Wine & Spirit Competition). Nu mă pricep io foarte bine la vinuri, dar mă gândesc că nu o fi rău să vii de la o competiție internațională cu o medalie de aur, una de argint și trei de bronz :D

Fac o scurtă paranteză ca să vă zic niște cifre uluitoare. Piața de vin din China este de 6,5 miliarde de dolari pe an. Și China, după cum știm, este săracă rău. Dar multă. Și înseamnă 1.500 miliarde de litri. Pe an. Acolo vrea Valvis să ducă și vinurile Sâmburești. Îi urăm succes, că doar duce un pic din România acolo.

Am mai aflat că Franța, spre exemplu, își promovează vinurile în China cu un buget de 1 milion de euro pe lună. Adică promovează ideea de ”vin franțuzesc”, căci dupa aia vin producătorii galici și culeg roadele, ca sa zic așa. Nu am întrebat câți bani alocă România pentru promovarea vinului românesc. Nu ar fi avut nici un rost, desigur.

Acum partea amuzantă a întâmplării. La eveniment a fost prezent un reprezentant al Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, Jianzu Wang, pe a cărui carte de vizită scria consilier tehnico-științific :D I-a spus că numele meu de familie este China și a început un dialog inter-cultural destul de masiv, mă înțelegeți :D

PS. Nu aș fi ajuns la acest eveniment dacă nu mă invita Miruna, pentru care am o anumită slăbiciune, dap, o recunosc public :D

5 comentarii la “Vinurile de Sâmburești și China. Și țara, și io :D

 1. Basme imobiliare Răspunde

  E adevarat ca e mare China si ca produce mult vin, dar oare e mai bun decat cel romanesc ? Ma indoiesc. Si om fi noi o piata mica, dar tocmai asta poate fi avantajul nostru: sa producem putin si bun, adica exclusivist.

  • Cristian China Birta Răspunde

   @Basme imobiliare
   Ideea este ca Valvis vrea sa exporte Samburesti in China. Si ca exista o piata imensa acolo. Nu ca vinul chinezesc e mai bun decat al nostru :)) Caci asta nu prea stim. Ai baut tu asa ceva?

 2. Cris-Mary Răspunde

  Foarte frumos si sunt sigura ca vinurile romanesti vor avea succes si e o afacere buna tinand cont de potentialul pietei. Eu as incerca una : as duce rusilor iubitori de spirtoase una bucata palinca de la mama ei, o avea sanse sa mearga bine?

 3. berbecutio Răspunde

  Imi lasa impresia ca doar cei care nu reusesc sa vanda aici (oare din ce cauza?) isi indreapta ochii spre alte zari. Elegant ca n-ai amintit de calitatea celor de fata ;)

  • Cristian China Birta Răspunde

   @berbecutio
   Nu ma intreba de astea, e strategia lor, nu ma bag. Cat despre calitatea celor de fata nu prea m-am prins ce vrei sa zici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: