Astăzi despre muncitori

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Când eram mic (need I remind you că am prins perioada comuniștilor?) pentru mine ”muncitor” însemna acel bărbat viguros și falnic, ce se uita în zare cu deminitate și optimism și care va conduce țara, prin forța brațelor, pe înalte culmi de civilizație și progres. Iar muncitoarele erau acele tovarășe zâmbitoare (observați că acest termen nu ne obligă la multe politețuri gen doamne și domnișoare, căci le uniformizează impecabil), cu halat (mereu cu halat) și cu basma (mereu cu basma) care lucrau în filaturi, fabrici de confecții și în alte unități de producție a oamenilor munci. Și ele, firește, contribuiau decisiv la urcarea țării pe înalte culmi de civilizație și progres.

Când am mai crescut un pic am început să îmi pun niște întrebări. Căci în vizitele mele prin fabrici și prin uzine (căci acest gen de relaționare cu clasa muncitoare era oblogatorie pentru tinerime, să își vadă viitorul, cum ar veni) vedeam că nu prea există muncitori de aia de credeam eu că sunt muncitori. Nu vedea bărbați viguroși, ci niște bătrânei (așa îi vedeam eu etunci) cam pleoștiți. Nu vedeam bărbați falnici, ci oameni triști și șterși. Și nu vedeam nici într-un caz privirea plină de demintate și optimism, ci vedeam fețe trase, care îți ocoleau privirea și îți zâmbeau forțat. Și am început să mă întreb ce este un muncitor, de fapt?

Nu am mai avut vreme să îmi răspund. Căci a venit Revoluția. Făcută de studenți, nu de muncitori, așa cum știam atunci. Și, încet, încet, termenul de ”muncitor” a început un proces de luat la pilă, dacă vreți, în mintea mea. Căci se schimbau și vremurile, dar mă schimbam și eu. Creșteam odată cu democrația și capitalismul și încercam să ne înțelegem unii pe alții. Iar muncitorii, ca termen generic, erau o parte importantă din ecuație.

La Mineriadă nu m-am gândit la muncitori. Ăia erau mineri, nu muncitori. Nu legam, în mintea mea, cele două categorii.

Apoi au început protestele prin fabrici și uzine. Când muncitorii ieșeau în stradă. Ca să nu fie dați afară. Atunci am înțeles că una din caracteristicile unui ”muncitor” este că poate să își piardă locul de muncă. O lecție care mi-a rămas în amintire și care, cred eu, acum, când mă gândesc la asta, a avut un rol important în a mă transforma în omul de stânga care sunt.

Apoi am văzut că unii muncitori au devenit patroni. Și am înțeles că ”muncitorul” este ceva ce se poate transforma. Și în bine și în rău. Și că a munci este sinonim cu a face bani.

Acum înțeleg că muncitorii sunt cei care muncesc. Atât. Și că orice alte împărțire nu își are rostul. La mulți ani de 1 Mai :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Astăzi despre muncitori”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)