Tatăl Fantomă bântuie în curând prin cinematografe

Mai precis, de la 1 martie încolo bântuie Tatăl Fantomă pe marile ecrane, cu Marcel Iureș într-un rol atipic, făcut după o poveste a lui Barry Gifford, scenaristul preferat al domnului David Lynch și cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc împreună în același film după hăhăăă, mulți ani.

Povestea filmului e tare interesantă, la fel de interesantă ca, sperăm, filmul. :) Pe scurt, cum stau lucrurile?

Barry Gifford e un domn scriitor și scenarist care, pe lângă scrierea multor romane, povestiri și eseuri, a colaborat îndeaproape cu un alt domn care ne place mult, Lynch pe numele său. Primul a fost Wild at Heart cu Nicolas Cage și Laura Dern în rolurile principale, care a câștigat Marele Premiu la Cannes și i-a adus lui Gifford confirmarea şi celebritatea mondială. A urmat Lost Highway, tot în regia lui David Lynch. Împreună cu Matt Dillon a făcut City of Ghosts și pentru regia lui Álex de la Iglesia, Perdida Durango, a construit un scenariu de film noir, în care a preluat un personaj din Wild at Heart, dezvoltându-i povestea.

Ei bine, domnul Gifford a aflat că are origini românești (de aici se trage totul, vă spunem!).  A venit la TIFF pentru a susține un seminar de scenaristică și aici l-a cunoscut pe Lucian Georgescu. Împreună au pornit într-o călătorie prin Bucovina, Barry căutându-și originile. Da, da, e vorba de acel Lucian Goergescu, cunoscutul publicitar român, unul dintre primii oameni de comunicare de la noi.

L-am întâlnit pe Barry la TIFF, unde am susținut împreună un seminar de scenaristică, Gifford fiind membru al juriului Festivalului. Am plecat împreună într-o călătorie improvizată, traversînd cu mașina munții și oprind din loc în loc în orașele bucovinene pentru a căuta acul în carul cu fîn – singurul indiciu fiind numele de familie al bunicilor scriitorului – Stein – și faptul că ei emigraseră dintr-o fostă provincie a Imperiului Austro Ungar – Bucovina. Aproape de granița cu Ucraina ne-am oprit în Siret și în sinagoga orașului am descoperit pe o piatră inscripția numelui de familie. “Hai să plecăm. Nu vreau sa știu dacă acesta este cu adevărat bunicul meu. Mistery is better than truth” a încheiat Barry în stilul “Lost Highway” – Lucian Georgescu

Barry a scris o nuvelă despre călătoria lui prin România și nuvela, tam-tam, a stat la baza filmului Tatăl Fantomă! :) Ba chiar Barry Gifford a contribuit la scenariu. Regia? Prietenul și partenerul său de drum, Lucian Georgescu, bineînțeles.

Marcel Iureș este la prima apariție într-un rol cu accente comice, într-un personaj visător, îndrăgostit, zâmbitor, un pic naiv. „Tatăl fantomă” este povestea profesorului american Robert Traum (Marcel Iureș), care și-a dedicat viața studiului și pe care nimeni nu și-l poate imagina capabil de aventuri pline de suspans în necunoscut. Mr. Traum decide să își ia un an sabatic și să vină în România. Avem de-a face cu un road trip deci, pe alocuri amuzant, pe alocuri nostalgic, uneori fantastic.

Filmul va avea premiera pe 1 martie în România.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Tatăl Fantomă bântuie în curând prin cinematografe”

  1. Pingback: Câteva cuvinte (cam de prisos…) despre Marcel Iureș « Republica Culturală Chineză

  2. Pingback: Campaniile saptamanii 20-26 februarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)