Cum nu l-am văzut pe Iv cel naiv, dar l-am auzit

Când am lansat provocarea pentru a avea ambasadori la această lansare de carte, nu știam ce o să iasă. Dar uite că a ieșit și că am avut un super ambasador al Republicii Culturale Chineze în persoana Andrei. Care a scris ce a văzut, mă rog, ce a auzit :D, lucru pentru care îi mulțumesc din suflet :)

Îl citeam pe Iv cel naiv acum vreo doi ani când mai primeam pe Messenger câte un link cu vreo poezie de-a lui. Mă binedispuneam la ceas de seară când citeam rimele amuzante și am admis atunci că tipul are talent. Între timp, Iv a dispărut…din lecturile mele, evident, însă de curând am aflat că lansează o carte.

Dacă nu știați deja, lansarea a avut loc în cafeneaua de la Cărturești Verona. Curioșii au început să vină destul de consistent și după ora 19:00, atunci când era totul programat să înceapă. În momentul în care pășea înăuntru, lumea avea trei preocupări: unii se uitau cu jind la grogul aromat, altora le făceau cu ochii brioșele cu răvașe, iar alții încercau să-și dea seama din ce loc o să vorbească autorul, pentru a prinde un scaun cât mai în față. Eu am fost preocupată inițial de locul unde o să stau, apoi nu am rezistat tentației să văd ce versuri mi-ar pica în brioșa cu răvaș. Versurile sunau cam așa: iubita mea gazelă/ ți-aș scrie o nuvelă/ însă ar fi o chestie cam nefirească/ căci cine a mai văzut o gazelă să citească//. M-am uitat circumspectă în jur, îl bănuiam pe Iv că mă cunoaște mult prea bine de la prima întâlnire.

Nu l-am văzut pe Iv, nu pentru că îmi era vederea obturată de zidurile cafenelei, ci pentru că a ales să-și păstreze în continuare anonimatul. A delegat în schimb câțiva oameni pentru a vorbi în locul lui. Niciunul dintre ei nu știa cine este în realitate Iv cel naiv, dar au încercat cu toții să spună lucruri frumoase despre acesta, unora le-a ieșit mai bine, altora mai puțin bine. Punctul culminant a fost atunci când autorul însuși a vorbit prin intermediul difuzoarelor: o voce caldă, blândă, sinceră, naivă. A fost cel mai frumos moment din cadrul lansării. În rest, am plecat fără autograf și fără carte, deși intenționam să o cumpăr inițial. Nu am renunțat la gândul de a cumpăra „Versez”, dar am amânat momentul probabil din cauza atmosferei de la lansare. Nu știu de ce, dar au fost prea multe vorbe și prea puțină poezie.

PS: Când am mărturisit cuiva că o să scriu pe Republica Culturală Chineză despre lansare, deoarece titularul nu poate să participe, verdictul respectivului a fost scurt și clar: „Nu vine pentru că probabil el este Iv cel naiv”. Oare? :D

8 comentarii la “Cum nu l-am văzut pe Iv cel naiv, dar l-am auzit

 1. Ionut Reply

  Frumos, si-acum momentul adevarului: Chinezu tu esti Iv cel naiv?

 2. Andra Reply

  Eu iti multumesc ca mi-ai acordat increderea ta!:)

 3. Chinezu Reply

  @Ionut
  naiv sunt din cand in cand, dar ca Iv nu pot fi niciodata :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.