Bleah

Se dau versurile: ”Au plecat la vânătoare, domn, domn să-nălțăm/ Să vâneze căprioare ddsn (adică domn, domn să-nălțăm, n.c., adică nota chinezu)/Căprioare n-au vânat ddsn/Și-au vânat un iepuraș ddsn/Să facă din pielea lui ddsn/ Veștmânt frumos domnului ddsn”.

Se cere: analiza sentimentului luatului gâților la români și europenismul intrinsesc al creșterii odraslelor.

Context: veselia, sentiment de împlinire de Crăciun, zâmbete și toleranță, ca cum am fi fața în față cu spatele Grădinii Raiului.

Ce se întâmplă în poezia/colind: se duc unii (boieri, firește), plin de veselie si spirit șăgalnic, să ia gâții unor căprioare, domn, domn să-nălțăm, dar ghinion de neșansă, căprioarele erau extinctate cu vreo câteva Crăciunuri în urmă de alte cete de colindători, plini de veselie și cu spirit șăgalnic, care au reușit să le ia gâții. Așa că ceata noastră de voinici, în lipsă de Bambi de serviciu, numai ce l-au văzut pe Rilă Iepurilă și l-au baionetat cum se cuvine, adică i-au tăiat beregata, l-au belit, domn, domn să-nălțăm, iar blana i-au folosit-o pentru veștmânt domnului, domn, domn să-nălțăm.

Ce înțelegem din asta: că dacă eu tai un iepure pentru că m-am enervat că nu am găsit căprioare să le iau gâții, sunt bun de legat. Dar dacă tradiție ne spune că așa e frumos să ne învățăm copii să cânte de Crăciun, atunci vaaaaaaai, ce lacrimă ni se prelinge din cel colț al ochiului că cât sunt de frumoși…

Notă. Această postare nu este un pamflet și puteți să o luați cum vrea mușchiul vostru.

17 comentarii la “Bleah

 1. TVdece Răspunde

  Buna ziua,

  Sunt eu, Miche- http://www.tvdece.ro/wp-content/uploads/2010/04/miche.jpg – iepurele familie Tvdece.
  As dori sa va anunt ca m-am saturat de lenea voastra.
  Y U NO HUNT CAPRIOARE?
  Ca sunt grele de prins sau ce? Ca fugiti mult dupa ele?
  Asta cu ” caprioare n-au vanat” e de la lene bahhh, de la leneeee!

  Sa ne lasati pe noi in pace! Huo! 1111

  Am zis!

 2. Papa Răspunde

  @TVdece ”Y U NO HUNT CAPRIOARE?” :)))))))))))))

 3. Ovidiu Răspunde

  Iti recomand „Galbena gutuie dulce,amaruie…” :P

 4. Miruna Răspunde

  :))))) ‘ddsn’, asta e de milioane, jur!

 5. BB10 Răspunde

  Deja ati inceput cu colindele ? Peste vreo 5-6 ani o sa ajungem sa vedem reclame la Cola cu Craciun din August…
  Chiar ca Bleah..

  • chinezu Răspunde

   @BB10
   habar nu ai ce tare ma bucur ca ai comentat
   caci chiar aveam nevoie de cineva ca exemplu de om care comenteaza fara sa citeasca ce comenteaza

 6. gerula Răspunde

  pai…era iepuvele de martie…care d’aia apare doar de Pasti. De craciun- me carshti- in oala si la cuptor. da’ ce-ai vrea sa cante? In hypermarket noi umblam/ DDSN/ bork si bork sa cumparam/DDSN/ Sa facem din pielea lui/ DDSN/ Cantati, caltabos, piftie, sorici proaspat cu sare?
  sau Nu-mi ajunge banii/ cica cica cichi cea (CCCC) A’ nviat dujmanii/CCCC/ Mi-am luat merzanii/ CCCC/ La sparlit prin Spanii…

 7. ruxa Răspunde

  Bai! Deci pana la Bambi! Si nu, nici cu macelarirea lui Bocanila nu sunt de acord! Oricum, caciulile de blana sunt demodate! DDSN!

 8. Ioana Socaci Răspunde

  Trebuie sa recunosc ca ( habar n-am daca asta e o cacofonie) ca ma termin de ras citind postarile la articolul asta ! Il vad ca pe o sceneta ( ecranizare dupa Chinezu) ! N-am nimic cu postarile , a nu fi inteleasa gresit….doar ca mi te imaginez spunandu-ti nemultumirea aceasta cu voce tare si noi, in jur, cu comentariile noastre…fiecare cu a lui… Genial ! :)))

 9. Alexander Răspunde

  Il iau drept primul articol f tare pe care il citesc la tine. Gen pe bune si verde-n fata.

 10. adizzy Răspunde

  care era colinda cu iepurasul era nanasul domnului si a fost transformat in iepure :-S nu mai stiu :)) ddsn suna a coneziune de net ceva. Chinezu, mai avem multe colinde de analizat, deci te rog sa continui :D

 11. chinezu Răspunde

  ce sa fac, mai oameni buni, daca atata ma duce si pe mine capul… :))

 12. macanta Răspunde

  bre,nu te lua te rog de colinde,mai ales ale lui Hrusca! pentru el ma iau cu tine de maieu :)lasa versurile lui,ca ai altele pline cat lumea de gunoaie! Astea sunt niste versuri metafora ,ca si cum ne-am lua de capra cu 3 iezi(asa a fost,o ascultam cand suntem mici ca atare)
  Cred ca de la maieul ala de superman iti vin idei de astea de dat in Zeul Hrusca !Mai baga si tu cojocul pe tine,sa vezi cand ti-e cald cum vrei doar sa se auda clopoteii si sa miroase a lemn de brad :)si sa nu mananci orez ci pilaf cu gasca :)

 13. Pavel Răspunde

  Pentru numele şi în cinstea Domnului e permis să iei gâtlejul oricui, chiar şi omului. Era o poveste în Biblie, mai este chiar, cu unu de voia să-i ia gâtul fiului că aşa i-a cerut cel de sus.

 14. Alexander Răspunde

  te duce capul bine cand vrei, mai scrie si tu de-astea ca nu urzica vb lui Iantu, ca vaz ca ai inspiratie.

 15. tigara electronica Răspunde

  Why we has to hunt anything??? :)) can we go at ze supermarket and just buy some !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: