Ce dreacu de țară e asta unde peștele-i mai scump ca carnea?

Așa a zis un nenea astăzi dimineață, în Piața Crângași, unde eu îmi fac îndeobște cumpărăturile de weekend. Eram la cele două magazine de pește, mă uitam și io pe acolo după niște păstrăvi și numai ce îl aud pe nenea cu pricina cum izbucnește, fără să îl fi întrebat nimeni nimic, după ce văzuse prețul la kilul de crap. Vânzătorii s-au uitat mirați la el, câțiva cumpărători au început să râdă, iar un alt nenea, cam din același leat ca primul, a zis ”du-te și cumpără-ți porcării atunci, meștere, și lasă-ne nouă peștele”.

Interesantă fază. Cel puțin pentru mine. Căci vedem două atitudini diferite din partea a doi oameni cam de aceeași vârstă și cam din aceleași demografice. Mă rog, așa mi s-a părut mie. Sau, cu voia dumneavoastră, de dragul argumentației, hai să acceptăm tipologiile astea. Unul genul de român conservator, obișnuit să mănânce ”bine”, adică bagă carne, tată, și cu multă pâine să te saturi, pentru care peștele e așa din când în când și nu e aliment în prima parte a preferințelor, de unde răbufnirea față de prețul mai mare decât al ”cărnii”. Celălalt care, din diverse pricini (boală, obișnuință, plăcere) este fan al peștelui și pentru care cei care nu apreciază acest gust și mănâncă ”porcării” sunt cei în raport cu care se poziționează.

Eu unul mănânc mult pește. Și mai puține ”porcării”. Deși un cârnaț adevărat cu niște mămăligă… dă-i pace, e demență curată :D Dar poate că apreciez o astfel de bombă calorică tocmai pentru că atentez la ea doar de câteva ori pe an. Dar ca regulă oricând prefer peștele în față oricărei cărni. Mă rog, nu mă dau în lături nici de la o tocăniță de vițel făcută așa cum o face doamna mea :D Dar de obicei mănânc pește :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

14 thoughts on “Ce dreacu de țară e asta unde peștele-i mai scump ca carnea?”

 1. Nici in Tulcea nu e foarte rezonabil , si ai zice ca deh, e de la pomul laudat. In schimb, se scoate pe piata la un pret ,de zici ca l-au crescut de mic in acvariu si i-au adaugat si taxa de valoare sentimentala. :D

 2. Era omor la piata Vidin(Vaslui) astazi la peste, noroc cu postul fiindca altfel…
  Personal am cumparat cremwursti si ciolan afumat ca deh, asta era „comanda”. La ora la care scriu, dinspre bucatarie vine miros sublim de varza cu ciolan :)

 3. Mai intai de toate, da, cand e vorba despre post, mai tot românu-i credincios. Da’ nu orisicum ci profund. Ca tot românu’ are niste chestii de care ar cam vrea sa se lepede sau sa faca ceva sa nu se pomeneasca de ele cand o fi cu „sa tragem linie si sa vedem”. Iar pestele-i un fel de „indulgența”. Pentru credinciosi este „dezlegare la peste” iar pentru negustori este „dezlegare la punga” … ceva de genul „vrei sa te caiesti ? … te costa”. :)
  Apoi, tot românu’ stie ca pestele-i „mancarea saracului” … asa a fost „inainte” si este greu de inteles de ce s-au schimbat treburile asa de rau ca a ajuns „fudulia” românului. Adica asa „zice” comertu’ cu amanuntu’. (ala batranu’ zicea asa de masline si branza – cica erau pe toate drumurile si era mancarea saracilor. Ei, ia treci azi prin magazine sa vezi ce te „curata” de bani o juma’ de kil de telemea si o mana de masline …).
  Apoi pestele-i bun pentru cei „cu colesterol”. Si s-a prins tot negustoru’ ca romanu-i bolnav „copt”, adica au scazut astia nivelul maxim de colesterol admis si toata lumea „are colesterol” asa ca este clar : „fara carne de porc”, de parca bietu’ porc este singuru’ de vina pentru colesterolu’ ala „rau”.
  Apoi, in final, zic eu, chiar este ceva potlogarie la mijloc ! Ca avem o Dunare pe juma’ de tara, o Delta precum putini si o Mare de mai mare dragu’, Si cu toate astea costa pestele de te usuca ! Parca-i poleit …

 4. Un banc referitor la dezlegarea la peste:

  Un calugar intra intr-o carciumioara intr-o duminica din postul Craciunului. O duminica in care e dezlegare la peste.
  Se uita un pic peste meniu si intreaba:
  – rechin aveti?
  n-avem
  – balena albastra aveti?
  n-avem
  caracatita?
  nu este.
  Auzind acestea calugarul, disperat, se uita in sus spre ceruri si zice:
  Doamne, imi esti martor, am incercat!
  Apoi catre ospatar:
  O ceafa de porc cu cartofi prajiti!!!

 5. Fara taxa, (cum e la magic lake, valea argovei, frumusani, rasova etc);
  mergeti pe Neajlov, Arges sau si mai fain acum, pe Dunare …
  iar la iarna … la copca, doar echipamentul tre sa fie adecvat timpului rece!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)