Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

De ce durează 1 lună să primești un certificat de naștere?

Și mă duc eu la acel organism al statului de pe strada Mareșel Averescu, pa lângă Arcul de Triumf, care se ocupă de înregistrarea nou născuților. Avem experiența primilor doi copii, când am primit certificatele de naștere pe loc. E drept că asta se întâmpla în urmă cu 12, respectiv 7 ani. Și am crezut că așa e și acum, în 2011. Nope. Nu e așa.

Căci, după ce am depus actele care trebuiau acolo, mi s-a dat un bilețel, fără antet, fără ștampilă sau ceva care să arate că e cât de cât act oficial, pe care era trecut CNP-ul fetiței cu pixul și mi s-a spus că ”gata, domnu, să vă trăiască, de acum fetița dumneavoastră are CNP”, ”mulțumesc mult, zic, dar cu certificatul cum facem?”, ”apoi veniți dumneavoastră să îl luați pe 13 decembrie” îmi zice doamna de acolo, ”păi de ce durează atâta, doamnă, io stau o lună fără certificat???”, întreb, ”păi așa e acuma legea, nu mă întrebați de ce”, zice doamna, dând din umeri. Și am plecat, ce era să fac?

Acuma întreb și eu dacă e normal așa ceva. Întreb, nu zic că e de cacao să stai mai bine de o lună cu copilul fără nici un act, căci, poate, sunt rațiuni pe care eu nu le înțeleg. Dar îmi permit să adaug că, evident, fără certificatul de naștere nu ai ce povesti cu nici o instituție a statului, căci, pentru aceste instituții ale statului, copilul încă nu există. Iar hârtiuța aia fără nici un fel de valoare juridică, pe care scrie un CNP cu pixul, mă îndoiesc foarte tare că o ia cineva în serios în seamă.

După cum ziceam, întreb și eu…

26 comentarii la “De ce durează 1 lună să primești un certificat de naștere?

 1. Marius Reply

  asa zice legea… sau asa zice lipsa chefului de a completa fix 17 campuri, o semnatura si o stampila pe o foaie A4 albastruie?

 2. waven Reply

  Am un prieten a cărui doamnă a născut pe 23.10. Primăria arondată este, dacă nu mă înşel, aceeaşi. Ghici când îşi va primi domnişorica certificatul de înmatriculare? Fix pe 13.12 :)))
  O fi vreo super-ofertă pe 13?

 3. Lucian Reply

  2 la zece mii, 2 la zece mii :))

  Trecand intr-un registru mai serios, e ceva in neregula la respectiva primarie. Cumnatu-miu a primit certificatul pe loc la inregistrare, la o saptamana dupa ce a nascut sora-mea. Certificat tiparit cu toate chestiile in regula ;) (asta vis-a-vis si de ce spune Marius mai sus)

 4. marius Reply

  Ceva nu e ok. Acum 5 luni de zile l-am primit a doua zi. daca insistam il primeam in aceiasi zi.
  Daca nu ai certificat nu poti depune actele pentru alocatie, pentru concediul de ingrijire al copilului etc.
  Nu poate fi legea asa. ma interesez si revin ;)

 5. marius Reply

  Am revenit ;)
  La Cluj e de pe o zi pe alta. Am intrebat daca e posibil ca sa se emita, in alta localitate, dupa o luna (nu am mentionat localitatea). Raspunsul a fost: “La Bucuresti e o luna, nu stiu sa va spun de ce”

 6. b Reply

  o fi periadă de rodaj. să nu pui în circulație un copil nepregătit ;-)

 7. Sebi Reply

  La mine in maxim 3-4 zile.. cred ca iti dau certificatul de nastere :)

 8. eftimie Reply

  Nu exista lege care să spună aşa ceva. Mai minte si tanti. Se dă în maxim câteva zile.

  • chinezu Reply

   @eftimie
   se da la tine acolo
   in bucuresti e cum iti spun eu

 9. Andrei Dumbrava Reply

  Sa-ti traiasca Cristi! Probabil cei de la maternitate nu pot trimite la timp actele la starea civila si s-a facut un anumit protocol intre maternitatile din bucale si oficiile starii civile (care apartin de primarii) si se transmit toate datele la o data stabilita de comun acord intre ei.

  • chinezu Reply

   @Andrei Dumbrava
   pai ce legatura are maternitatea?
   eu m-am dus cu certificatul constatator primit de la maternitate la oficiul starii civile
   in rest maternitatea nu are treaba, nu ii intreaba nimeni nimic
   problema e la oficiul pacii

 10. artistu Reply

  Vezi daca stai in sector de fitze, aka sectorul 1. la noi, astia mai de la tara din sectorul 6 ( :)) ) a durat doar 4 ore!

 11. Bibescu Reply

  Sa-ti traiasca si sa fie sanatoasa!!!Eu mi-am pierdut certificatul de nastere si a trebuit sa ma duc la primaria de unde fusese eliberat sa mai cer o copie(in lata localitate decat cea de domiciliu) si plictisita de la ghiseu mi-a spus sa ma duc ca il ridic in 2 zile.Am insistat totusi pentru ca asta insemna inca un drum de 250 km dus-intors si inca o zi libera de la munca si atunci a scos formularul si l-a completat in 2 minute maxim in fata mea.Deci nu au chef de munca domnule,isi bat joc de noi pe banii nostri,ii platim sa ne sfiseze!!

 12. tigara electronica Reply

  Greu cu birocratia la noi,normal ar trebui in maxim cateva zile sa se rezolve.

 13. Cris Reply

  ai grija cu biletelul… acum cinci ani m-am trezit sunata de la casa de sanatate, ca mi-am inscris copilul la 2 pediatri, si ca nu am voie. dupa analize amanuntite, erau doua fetite cu acelasi cnp. norocul meu ca al celeilalte era gresit :D.
  si da, ne-a dat certificatul pe loc.

  ps. pediatrul cum ii face fisa fara CN? ca restul sa zici ca nu conteaza…

  pps. dupa o luna m-am trezit acasa cu protectia copilului, ca nu am declarat la maternitate medicul de familie, si au venit sa verifice ca am inscris copilul in evidentele unui medic.

  ppps: felicitari!!!

 14. Dan C Reply

  Oradea

  completat acte la 10:15
  preluat certificat la 12:15

  p.s. alea-s ore din aceeasi zi

 15. RBoy Reply

  Plm ştie cum doar în Bucureşti merg lucrurile atât de încet.

 16. Marius Reply

  ^ din categoria “prosti, dar am descoperit cuvintele”

 17. dojo Reply

  Addicted, nu e normal sa stai O LUNA dupa un act, las-o in mama ei de viata si tara de idioti. Inteleg 2-3 zile, dar orice este peste acest termen e deja nesimtire curata.

  Domnu’ tata, in alta ordine de idei .. sa va traiasca a mica si sa va faca fericit. Las’ ca se rezolva si asta pana la urma ;)

 18. Parazitul Reply

  Cred ca doar in Romania e posibil asa ceva

 19. Ionut Dragu Reply

  Daca asta ti se pare anormal, stai sa vezi cum este cu dosarul pentru alocatie si insertie (ca presupun ca nu vrei sa te lasi de blog si sa intri in postnatal). Plangi. Succes.

 20. nicu Reply

  …..nasol rau cu intarzierea asta…si eu sunt unul patit…mi s-a nascut feciorul pe 30 oct si trebuie sa merg sa iau certificatul pe 22 dec…n-am inteles de ce….si nu poti sa faci nici un act pt alocatie, maternitate….dar astea sunt conditiile trebuie sa ne supunem….

 21. Adriana Reply

  In cazul in care “te apuca” si nasti in alta tara, astepti intre 3 si 6 luni pana il obti, dupa ce ai venit cu atele doveditoare in Romania.

 22. Gabriel Reply

  Buna,m-ati cam speriat,daca dureaza mai mult de 2 zile,ma vedeti la televizor ca primul cetatean violent cu autoritatile.

 23. Anastasia Reply

  Buna imi spune cineva daca e posibil de anulat programarea certificatului de nastere romanesc??multumim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.