Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Știați că 6% din români sunt anaflabeți?

Eu recunosc că nu știam până nu am primit un mail de la Fundația Mereu Aproape, în care era și informația din titlu. Cele 6 procente în sine nu au valoare teribilă de adevăr, dar când le pui în context european și vezi că suntem și la capitolul ăsta codașii europei (bulgarii au doar 2%, ungurii doar 1%) parcă iar te apucă tristețea.

Bun, când vezi așa ceva, ai fix două soluții. Așa în mare, desigur. Una ar fi să începi să înjuri tot ce a fost guvern până acuma în România și, în funcție de simpatiile tale politice, actualii portocalii sau pesediștii roșii. Sau pe cine crezi tu că e de vină pentru acest record european pe care l-am bifat. Sau, a doua variantă, să nu te mai uiți în spate (decât pentru o analiză a situației, să știi de unde pleci), ci în viitor, adică să încerci să faci ceva. Asta cu făcutul e mai greu, căci implică o responsabilitate pe care simpla îmnjurătură nu numai că nu o presupune, dar și o neagă.

Nu știu dacă inițiativa ”Lăsați-mă să învăț” va rezolva în mod magistral chestiunea analfabetismului în România. Nici măcar nu știu exact cine sunt și de ce fac asta (dincolo de cuvintele frumoase din pliantele și de pe site). Și nici nu mă interesează foarte tare. Pentru că eu unul o să sprijin mereu și mereu pe cineva care vrea și poate să facă ceva, cât de puțin, pentru că prefer să greșesc susținând pe cineva decât să nu greșesc nesusținând nimic.

15 comentarii la “Știați că 6% din români sunt anaflabeți?

 1. eftimie Reply

  Eu bănuiesc că vreo 40%.

 2. Stefan Murgeanu Reply

  6% analfabeti si vreo 70% agramati… stam bine

 3. Articolul cu numărul 600| Pavel Ionuţ
 4. Cristian Gidinceanu Reply

  E trist sa vezi ca lumea da inainte iar Romania inapoi. Suntem in 2011, in UE, toate conditiile pentru studii si foarte mult tineret refuza educatia. Desigur si profesorii au vina lor. Nobody gives a crap anymore…. Pacat…

 5. Nicu Reply

  Situatia este alarmanta si sper din tot sufletul sa fie alarmanta si pentru cei care ne conduc pentru ca ei chiar pot sa faca ceva pentru a diminua acest procent daca vor evident.

 6. Madalin Blidaru Reply

  Imi pare cam ciudat acest procent… Eu ma gandeam ca sunt in jur de 10%, dar daca e 6 este destul de bine…
  P.S:: In comparatie cu africanii, stam bine.

 7. Glappy Reply

  Și eu mă așteptam la un procent mai mare. După cum spune și Ștefan Murgeanu, sunt foarte mulți agramați. Nici nu știi cine e de vină pentru această situație.

 8. Andrei Reply

  Eu stiam ca avem vreo 40% analfabeti, vazusem un reportaj la tv mai exact la “Romania te iubesc” , acu.. nu stiu poate am inteles eu gresit.. da oricum.. pacat ca suntem in UE si inca mai avem analfabeti prin tara noastra

 9. ioexist Reply

  anaflabeți. Un typo mic care nici macar in gluma nu e bun in acest context ;)

 10. Ionut N Reply

  Si citi din aia 6% sunt tigani ? Ca pina una alta Europa tot romani ii vede.

 11. Lucian Reply

  in primul rand @Ionut N : s-ar putea sa fie procente destul de corecte in ceea ce priveste raportul dintre romani si tigani analfabeti. Iti spune asta un proaspat recenzor cu experienta (ia-o ca pe o ironie)…

  (si pentru chinezu):

  … care a recenzat cateva sute de persoane, intre care 0 % tigani si 10 % plus analfabeti. Sa precizez ca mai bine de 3 sferturi din cei analfabeti erau avansati bine in varsta a 3a??

 12. coaching Reply

  Cam multi si cati din aceia sunt de etnie rroma

 13. GiacomO Reply

  Nu e rea inițiativa, am văzut reclama la tv. Totuși eu aș fi pariat pe mai multe procente dar recuperăm repede cu agramații.

 14. UMO Serv Reply

  din pacate, procentul este mai mare, cel mai probabil. si mai trist este ca preocuparile fata educatia copiilor a celor din mediul rural sunt minime, aproape nule. nu exista nici un interes al statului fata de acest aspect, iar rezultatele vor fi dramatice in viitor.
  sa ne gandim ca peste ani, copiii fara o educatie scolara sau analfabetii vor ajunge sa duca tara asta mai departe…cum?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.