30.04.2017

Cu fiecare minut care trece, moartea vine mai repede cu 10%

Am acceptat invitația lui Manafu de a mă duce să particip la un curs de prim ajutor pentru că mi-am dat seama că dacă aș fi confruntat cu o situație nasoală, nu prea aș ști cum să reacționez. Dar nu mă așteptam nicicum să mă impresioneze atât de tare ce am văzut și ce am învățat la cursul acesta.

Pe măsură ce înțelegeam mai multe din ce ne arătau paramedici, mă înfioram. Pentru că am realizat că am stat atât de multă vreme fără să îmi dau seama că un pic de timp și de bunăvoință din partea mea să învăț aceste tehnici ar putea înseamna salvarea unui om. Pentru că ce înveți la un curs de prim ajutor asta înseamnă: sa facă diferența dintre viață și moarte. Pentru că între a te agita să suni la 112 sau să strigi după ajutor și a începe să acorzi primul ajutor minutele contează. Cu fiecare minut care trece, un om aflat în stop respirator moare cu 10% mai repede. Minute în care îl poți salva. Dacă înveți tehnicile de acordare a primului ajutor.

Vă invit să trăiți fiorii pe care i-am trăit eu la curs. Pentru că îi veți simți. La care se adaugă o stânjeneală teribilă că am stat atât de mult până să mă duc să fac cursul. Puteți să vă înscrieți la cursurile gratuite și veți fi anunțați când vor avea loc acestea. Și să promovați pe blogurile voastre, pe facebook, pe unde puteți posibilitatea ca oamenii să se înscrie la astfel de cursuri. Vă mulțumesc.

Vă las mai jos cu câteva reguli de bază în ceea ce privește primul ajutor. Citiți-le cu atenție.

1. Pastrati-va calmul.

2. Verificati daca zona este sigura si accesibila fara niciun pericol potential pentru salvator.

3. Incercati sa comunicati cu persoana ranita

4. Daca victima raspunde la stimuli, inseamna ca este constienta.

5. Daca nu raspunde si nu reactioneaza in niciun fel la stimulii verbali sau la atingeri, inseamna ca nu e constienta.

6. Atunci trebuie verificate cele doua functii vitale:
* Respiratia (apropiati urechea de gura victimei si priviti toracele)
* Circulatia (controlati pulsul la nivelul gatului, artera carotida).

7. Sunati la 112 si solicitati ajutor.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Un fel de ”motivaționale” cu bloggeri. Cu oameni, de fapt…

Cine vrea să se dea mai deștept ca chinezu chiar pe chinezu.eu?

13 comentarii

 1. joi, 3 noiembrie 2011, 14:41

  Cursurile astea ar trebui introduse in programa scolara inca de la gimnaziu.
  In copilaria mea se faceau intr-o anumita forma (sanitarii priceputi, etc.) si pot spune ca stiu sa aplic un bandaj inca din clasa a 6a.

  Răspunde
 2. joi, 3 noiembrie 2011, 14:43

  Facusem un curs de acest fel cand aveam numai 13 ani. Am avut chiar si manechin pentru a practica masajul cardiac si instrumentatie pentru masurarea eficacitatii masajului cardiac si a respiratiei gura la gura. Am avut acelasi sentiment ca tine, ca poti face diferenta dintre viata si moarte. S-ar putea sa nu ti se intample niciodata sa ai ocazia sa salvezi o viata, dar daca o vei avea si nu vei fi pregatit ai sa regreti toata viata. Ar trebui sa faca un curs obligatoriu in scoli si licee pe aceasta tema.

  Răspunde
 3. coco
  joi, 3 noiembrie 2011, 16:04

  partea cea mai proasta este ca nu avem o educatie bine pusa la punct si aici ma refer ca majoritatea prefere sa treaca indiferenti pe langa chestiuni de genul asta a.i sa nu se complice…asadar cred ca pt unii nu conteaza prea mult daca moartea vine in 10 sec sau nu …. cei care se duc la un astfel de curs sunt fff putini si asta din cauza lipsei de interes si a educatiei

  Răspunde
 4. joi, 3 noiembrie 2011, 16:18

  Sunt de acord ca ar trebui sa se faca inca din scoala un asemenea curs pentru ca poate fi foarte util.In schimb in scoli copii nostri sunt obligati sa invete multe lucruri pe care poate nu le vor folosi niciodata dar nu sunt pregatiti sa salveze o viata!

  Răspunde
 5. joi, 3 noiembrie 2011, 16:36

  citind postarea ta am scris un articol pe blog despre aceste cursuri…

  Răspunde
  • joi, 3 noiembrie 2011, 16:38

   @Mihai Motrescu
   multumesc, apreciez :)

   Răspunde
 6. vineri, 4 noiembrie 2011, 09:25

  De foarta multa vreme mi-am spus ca trebuie sa fac ceva in aceasta privinta. Am un copil si mai astept inca unul si ma gandesc ,in primul rand, la ei. Sper sa nu fie cazul vreodata sa le dau primul ajutor, dar daca va fi, vreau sa fiu pregatita, sa nu ma panichez si sa alerg ca o gaina prin casa… Imi luasem si o carte, dar, spre rusinea mea, sta in dulap. M-am inscris acum la curs :)

  Răspunde
 7. sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 15:02
 8. duminică, 6 noiembrie 2011, 22:08

  […] ajutor dupa un astfel de curs. Andra, Dan si Radu au scris cu amanunte pe blogurile lor. Adrian, Chinezu si Cristi au fost si ei prezenti. Eu vreau doar sa va spun cateva lucruri simple pentru nedoritul […]

  Răspunde
 9. marți, 8 noiembrie 2011, 11:23

  […] Ciubotaru, Cristian Manafu, Andra Zaharia, Radu Dumitru, Dan Dragomir si Cristian China Birta au invatat sa acorde primul ajutor si au impartasit cateva reguli care trebuie aplicate in caz de […]

  Răspunde
 10. minda radu
  luni, 11 iunie 2012, 11:15

  buna ziua am o intrebare si sper sa mi se raspunda daca fac acest curs voi putea lucra in cadrul ambulantei gen smurd? am tot cautat si nimeni nu mi-a dat o informatie reala .Va multumesc

  Răspunde
  • luni, 11 iunie 2012, 11:20

   @minda radu
   Nu stiu nici eu raspunsul la aceasta intrebare. Dar ma cam indoiesc de faptul ca un singur curs te face calificat pentru a lucra pe salvare.

   Răspunde
 11. marți, 7 august 2012, 08:10

  […] puterile, pentru că în filme nu vezi cât e de greu să faci asta. În filme nu ţi se spune că moartea vine mai repede cu 10% cu fiecare minut care trece pentru un om aflat în stop cardiorespirator. În filme nu […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *