Alegerile subiective nu sunt obiective (parol…)

Am scris aberația din titlu tocmai ca să accentuez ce vreau să zic aici. Adică să vă invit să discutăm puțin despre alegerile pe care le facem. Dar nu așa în general, căci știți că nu sunt omul generalizărilor. Ci deciziile pe care trebuie să le luăm atunci când organizăm un concurs pe bloguri și trebuie să desemnăm câștigătorii. Căci indiferent cât de beton e regulamentul și câte jdemii de criterii și de proceduri are, când vine vorba despre conținut pe blog, alegerea nu are cum fi decât subiectivă.

Evident că regulamentul zice de criterii precum originalitate, creativitate, implicare și alte cuvinte care sună frumos, sunt adevărate, își fac treaba (căci analizeze poăstările în funcție de ele), dar nu sunt suficiente. Căci fiecare blogger are stilul său, patina sa, modul său de a vedea lucrurile. Adică, bref, este foarte subiectiv, așa cum stă bine unui blogger. Iar subiectivitatea (inima oricărui conținut) nu poate fi apreciată cu adevărat (și deci nici jurizată) decâ tot prin subiectivitate.

Iar când vine vorba de subiectivitate, vorbim implicit și de posibilitatea de a greși. Dar parte interesantă este că greșești fără intenție. Și nici măcar nu știi că greșești. Admiți posibilitate, dar doar pe plan teoretic și pentru că ești responsabil pentru decizia pe care o iei. Dar cam atât… Altfel spus, eroarea pe care o comiți îți este exterioară și îmbracă mai multe forme doar în percepția celorlalți, care îți judecă decizia.

Hai să luăm și un caz concret. Concursul fulger organizat pe sportlocal.ro pentru două bilete duble la meciul FC Vaslui – Sporting Lisabona. Au participat Florin Tomescu, Andrei Amon, Roxana Bursuc, IMatei și Bogdan Radu. Am ales, firește, subiectiv. Căci m-am lăsat impresionat (și am fost cu adevărat impresionat) de dorința Roxanei și a lui Matei de a oferi biletele părinților lor. Am ales bine sau nu? Aș apreci răspunsul la această întrebare :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

15 thoughts on “Alegerile subiective nu sunt obiective (parol…)”

 1. cred ca ai ales bine… conteaza foarte mult si entuziasmul si implicarea omului…
  sunt unii oameni care sunt de „meserie” „vanatori de premii, promotii etc” si altii care chiar isi doresc foarte mult ceva..
  deci partea emotionala/afectiva poate conta mult mai mult !

 2. Cred că ai luat cea mai bună decizie cu privire la alegerea câştigătorilor. Dar vreau şi eu să îţi adresez o întrebare : Tu, având experienţa organizării mai multor concursuri, cum ai reacţiona dacă ai vedea că la o probă de concurs care spune clar 300-600 de cuvinte (+/- 10%) a luat punctaj maxim cineva care a depăşit cu mult limita sau a fost sub limita de cuvinte ?

 3. Eu zic ca daca tu ai fost desemnat sa faci o alegere, cu siguranta erai omul cel mai potrivit sa faci alegerea respectiva.
  Cat timp vorbim despre blogging si continut, nu prea ai cum sa fii 100% obiectiv. 100% obiectiv nu e nici juriul din patinaj sau gimnastica, desi are zeci de parametri dupa care sa noteze, la final tot sunt nemultumiti care spun ca al doilea a fost cel mai bun.

 4. toti alegem dupa criterii obiective pe care le alegem subiectiv.
  asta nu ii face pe cei pe care nu ii alegem persoane mai putin dezirabile.
  eu cred ca fiecare alegator isi are nasul. alegem, dar ne vine randul si fim sau nu alesi la randul nostru.
  parerea mea.

 5. In primul, rind cind tu alegi asta e, normal ca omul cit ar vrea nu poate sa nu fie si un pic subiectiv,indiferent cite criterii ar fi,dar e bine sa fi subiectiv in cazul cind doi sau trei sunt la egalitate,nu sa faci o diferenta,ca de la cer la pamint.Cind tu esti seful juriului,sti cum se spune ,trebuie sa impaci si capra si varza.Si in fond daca cineva trebuie sa aleaga alega dupa bunul sau plac ,nu il fortwaza nimeni ,fa aia sau fa ailalta.Daca tu asa ai ales a fost promotia ta si cu asta basta ce atita tura vura .Pe mine asta ma deranjeaza ,cel mai mult dupa jurizari ca se gasesc cei care sa conteste tot timpul deciziile luate.Indiferent de rezultat tot timpul se isca comentarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)