Ce aveți mai jos este un text despre Românian International University Fair. Sau, de fapt, despre românii care aleg să studieze în străinătate.
Conform UNESCO Higher Education Statistics, în 2009 peste 22.000 de români erau plecați la studii in străinatate, în creștere cu 52% față de 2001. Previziunile pentru 2010 și 2011 indică numere în creștere pentru aceștia, din cauza faptului că tot mai mulți tineri devin conștienți de numeroasele avantaje ale studiului în alte țări. Romanian International University Fair vine în ajutorul acestora în fiecare an prin facilitarea contactului direct cu reprezentanți ai universităților internaționale și expunerea unei ample oferte educaționale. Miercuri, 12.10.2011, la ora 18.30 află și tu cum ai putea fi unul dintre vizitatorii de top ai celui mai mare targ internațional de universități desfășurat pe 22-23 octombrie la București și pe 25 octombrie la Cluj, printr-o intervenție LIVE la http://www.vokle.com/series/16607-riuf-2011.
Așa cum cele opt ediții anterioare de RIUF au arătat, primele 5 destinații de studii în străinătate sunt: Franța, Germania, Italia, SUA și Ungaria, cu numere în scădere pentru Franța și Germania și numere în creștere pentru Italia, care va deveni, conform previziunilor statistice, destinația preferată de români în 2011. Se mai întâmplă și alte schimbări la vârf, se așteaptă ca Marea Britanie și Spania să depaășească anul acesta SUA și Ungaria în top 5 universități preferate de studenții români. Creșterea acestora în ultimii ani în detrimentul SUA și vecinilor din vest poate fi datorată intrării României în Uniunea Europeană, când au scazut și taxele pentru studenții români. Conform statisticilor RIUF, peste 60% dintre vizitatorii târgului sunt interesați de studiile în Marea Britanie, și 30% de studii în România.
Danemarca de asemenea a cunoscut o creștere semnificativă în 2009, ajungând să găzduiască 332 de studenți români prezenți acolo în comparație cu cei 66 din 2008. Grecia, Norvegia și Olanda sunt următoarele țări în top, însă se așteaptă ca distribuțiile să se schimbe o dată cu schimbarea taxelor pentru studii în Marea Britanie, elevii orientându-se spre facultăți cu taxe mai accesibile. În top 25 sunt prezente și țări îndepărtate precum Japonia și Australia, în care au plecat 101, respectiv 56 de elevi in 2009.
În 2011, programele cele mai cautate de studenții români au fost în Tehnologie și Computer Science, Business, Management și Finanțe, Design, Studii Sociale și Marketing și Publicitate.
Dacă te gândești să pleci să studiezi în străinătate, fie că vrei să urmezi un ciclu de licență, un master sau un MBA, trebuie să treci Ediția de toamnă RIUF 2011 în agenda ta. Se desfășoara pe 22-23 octombrie la București la Sala Palatului și pe 25 octombrie la Cluj la Casa de Cultura a Studenților. Aici vor fi prezenți reprezentanți ai universităților internaționale de top care îți pot oferi răspunsuri personalizate la întrebările tale privind studiul la facultățile lor, programul care ți s-ar potrivi cel mai bine sau alte întrebări specifice.
Pentru lista completă a expozanților prezenți la RIUF și mai multe detalii, accesează www.riuf.ro.
5 thoughts on “22.000 români la studii în străinătate în 2009”
Cam cu doua taisuri studiatul in strainatate. Pentru student poate fi si bine si rau (depinde cu ce bagaje de cunostinta, dupa ce prinde gustul vietii de afara), iar pentru invatamantul din tara este rau, pentru ca inseamna ca acesti studenti si-au cam pierdut increderea ca absolvirea unei facultati din tara le faciliteaza cat de cat drumul in viata. S-a mai spus de n ori, ca si staul pierde o gramada de tineri talentati, care odata plecati nu prea cred ca se vor intoarce.
Vroiam sa spun ca ……. Statul pierde o gramada de tineri talentati.
ma bucur pt ei. insa din cate stiu bursele acopera doar studiile in sine, nu si intretinerea studentului, care ajunge la sume destul de mari. cred ca tinerii cu ceva bani, si nu orice fel de tineri, pleaca in afara. plus ca unii isi urmeaza rude sau prieteni deja plecati.
sper sa le mearga bine.
Senzationala stirea asta …. vroiam sa spun ca pacat si pacat ca statul nu face nimic pentru ei si nici pentru noi ceilalti, dar se pare ca altii pot sa faca ceva mai mult atat pentru tinerii lor cat si pentru ai nostri.
Pingback: Link-urile zilei | Life as a book