Am mai scris aici pe blog la mine despre Romanian International University Fair. În ideea că cei mai tineri dintre voi să aibă și această sursă de informație când vine vorba de a alege o facultate. Plus că am și eu doi pitici (și al treilea e pe drum) și evident că încep de pe acum să mă gândesc la viitorul lor pe partea de luat de diplome și de astea. Și când mă uit la ce se întâmplă în România mă încrunt corespunzător.
Hai să ne înțelegem. Nu vorbesc aici despre olimpicii români la toate cele, care vin cu tolba plină de medalii pe la tot felul de competiții internaționale. Căci aceștia sunt puțini, foarte puțini raportat la numărul total al studenților (care, by the way, e cam mare la noi în spațiul carpato-danubiano-pontic). Vorbesc de cei mulți, cei care fac o facultate nu pentru a excela într-un domeniu anume, ci pentru a-și găsi un rost în viață, ca să zic așa. Ei bine, la cum văd eu lucrurile, învățământul superior românesc performează numai pentru câteva vârfuri, iar în rest e praf și pulbere. Dincolo, lucrurile sunt exact invers: învățământul este pentru toți, este focusat pe cei mai puțini Einstein dintre studenți, dar oferă și posibilitatea celor care vor să rupă norma să o facă.
Dacă ar fi să recomand fiului meu acum o facultate, aș alege fără ezitare una de dincolo. Puteți să mă acuzați de lipsă de patriotism and shit, dar aș râde corespunzător de o astfel de motivație debilă a acuzelor voastre. Căci a alege între a oferi un viitor copilului meu și a fi doar o bucățică de statistică la ministerul nostru, ia ghici, ciupercă?
Mai jos aveți un material, așa să vă fac în ciudă, despre ce dotări au alții. Mereu alții…
Toti stim, studiul in strainatate este diferit de studiul in tara. Pe langa experienta multiculturala pe care ajungi sa o traiesti, universitatile din afara Romaniei ofera studentilor proprii si beneficii pe care studentii romani nu le au. La RIUF, pe 22-23 octombrie la Sala Palatului, Bucuresti si pe 25 octombrie la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj poti afla mai multe despre ce iti ofera universitatile internationale ca activitati extrascolare.
Studiul in strainatate iti ofera mai mult decat profesori exigenti si termene limita care trebuie respectate cu strictete. Iti da posibilitatea sa te bucuri de facilitati care sa-ti sporeasca experienta si aptitudinile profesionale. Iata cateva exemple pentru universitatile din strainatate.
MediaCity de la University of Salford-UK
Te gandesti cum ar fi ca universitatea sa-ti ofere un spatiu in care sa poti sa-ti dezvolti abilitatile? Ce-ai zice de un oras intreg? MediaCity de la University of Salford, din Marea Britanie este un oras construit in jurul industriei media cu scopul de a aduce impreuna toate ingredientele pentru a crea un loc minunat de a trai, a munci si a invata. Asteptarile sunt ca in cadrul MediaCityUK populatia sa fie alcatuita din producatori TV pana la designeri de jocuri pe PC. Este o noua lume in care cei mai talentati oameni din domenii diferite sa poata munci impreuna.
Foto: Media City UK, sursa poza: www.salford.ac.uk
In 2011, University of Salford a deschis un spatiu unic digital de invatare, predare si un spatiu de cercetare la MediaCity UK. Acest spatiu este plasat in centrul a 6 departamente nationale BBC si sute de organizatii independente creative, digitale si media. Peste 1.500 de elevi se vor bucura de oportunitati exceptionale de a lucra cu profesionistii din industria mass-media, utilizand cele mai recente echipamente, studiouri si laboratoare. Studentii vor fi astfel plasati pe prima pozitie pentru cariera digitala si media. Departamentele de productie, studiouri si infrastructura digitala au fost probate,specificate de catre industrie si aprobate pentru noile tehnologii creative.
Acest proiect are scopul de a ajuta dezvoltarea unor noi metode de predare si pentru a realiza relatii interdisciplinare intre scoli si programe diferite. De asemenea va ajuta si dezvolatarea unor idei creative si va realiza un parteneriat intre educatie si comunitate.
Nu numai teorie, dar si practica
Fiecare student la universitatea Avans University of Applied Science din Olanda trece prin una sau doua sesiuni de practica, unde lucreaza cu adevarat la o companie nationala sau internationala, acumuland astfel experienta practica si facand primii pasi spre viitoarea lui cariera. HZ University, tot din Olanda are programe bazate pe practica si concentrate pe cerintele de pe piata muncii. Studentii au ocazia sa viziteze sediile unor companii sau sa studieze subiecte ce au legatura directa cu realitatea profesionala.
In Marea Britanie, la Hult Business School, peste 80% din corpul academic al facultatii e reprezentat de profesori cu o experienta reala in domeniul afacerilor, multi dintre ei lucrand pentru companii precum Procter&Gamble, Motorola, Credit Suisse, etc. La Cesar Ritz Colleges din Elvetia, fiecare student va face un internship platit de 6 luni intr-un hotel sau restaurant de lux din Elvetia: Marriot, Swisshotel, The Ritz-Carlton, Four-Seasons si altele.
Accentul cade pe dezvoltarea profesionala si personala a studentului
Universitatea din Essex, Marea Britanie, ofera posibilitatea studentilor interesati sa publice lucrari bianual online pe jurnalul academic multi disciplinar ESTRO. Acest serviciu este oferit gratuit si are ca obiectiv istudentilor sa capete experienta publicatiei academice, in cazul in care acesta este parcursul pe care doresc sa-l parcurga in viata. La European University, programele de schimb inter-campus sunt frecvente, astfel incat un student isi poate alege dupa fiecare semestru complet un nou campus de studiu, avand ca optiuni: Spania, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Austria, Kazahstan, Siria, Taiwan, China, Malaezia sau Singapore.
Studentii pot sa efectueze chiar si studii comportamentale…pe pesti! Centrul de Cercetare a Biologiei Evolutionare dispune de acvarii care gazduiesc aproximativ 10.000 de pesti tropicali si apartine University of Hull din Marea Britanie. Bibliotecile sunt de asemenea impresionante pentru orice student. Biblioteca universitatii din Aberdeen, Scotia este una dintre cele mai mari si mai bine echipate biblioteci din lume, cu peste un milion de volume.
Foto: Biblioteca Universitatii din Aberdeen, sursa poza: www.abdn.ac.uk
La RIUF, Romanian International University Fair, pe 22-23 octombrie la Bucuresti si pe 25 octombrie la Cluj, vizitatorii pot sa afle mai multe detalii despre ofertele universitatilor din strainatate si sa intre in contact direct cu reprezentantii universitatilor din strainatate. Mai multe detalii despre targ se gasesc pe www.riuf.ro.
1 thought on “Cam în ce secol viețuiește învățământul românesc?”
La noi se merge inca pe ideea ca nu putem lasa lucrurile noi , scumpe , tehnologia de ultima generatie pe mainile unor tineri.Nu frate ! De ce? Pentru ca adultii stiu mai bine si aici ma refer in general la persoanele de 50 de ani din invatamant care se chinuie sa deschida un pc , habar n-avand cu ce sa mananca dar nici nu dau sansa altora mai tineri ca daca le strica?! What the fuck ?!
La altii se studiaza monetizarea retelelor sociale la adminstrarea afacerilor sau management .La noi te invata cum se vindea un produs tangibil acum 20 de ani.Produs digital? Ce-i ala ?
La noi se taie panglici la deschiderea unei scoli pe cand in alte parti oficialitatile apar si ele , dar in spatele studentului atentie ! , dupa ce acesta a avut vreo realizare , ajutat fiind(ceea ce e si normal) de catre forma de invatamant la care activeaza.
Ce-ar mai fi de spus cand in licee elevii nu stiu sa citeasca , cu atat mai putin sa scrie si exceptia care se descurca coerent e considerat un geniu ( Esti un taran cu 4 clase poreclit ganditorul ! Da, da, da….) , iar acum se incearca sa promoveze acesti tineri preocupati de ultimele fite si chiar sa intre la facultati fara sa fi luat bacul doar ca banii sa continue sa intre in buzunarele unora. Nu e doar vina lor , desi ignoranta e o boala , dar nici nu ar trebui sa primeasca mura-n gura pentru ca viata nu e asa simpla.
Daca vrei un viitor pentru copilul tau trimite-l in afara . Acolo esti respectat si mai ales oamenii aia chiar se chinuie sa iti descopere un talent chiar daca nu excelezi in mod special la vreun lucru.Dar la ceva tot tre’ sa fii bun.
Am doar 20 de ani si mi-e groaza de facultatea pe care o incep.Pacat ca nu am avut sansa mai multor optiuni din cauza situatiei financiare , dar asta nu e un impediment.Pot sa fiu autodidact ! Si stiu ca pot sa fac orice !
Si da…si eu m-am saturat sa aud mereu ca „altii fac” ,noi nu. Nu e loc de patriotism cand ai tai nu stiu cum sa te fure si sa iti faca viata mai amara in fiecare secunda si sa te jigneasca prin lipsa culturii si a educatiei. Viata ta e viata ta.Cei care indura nu primesc premii !