De ce să mai rămânem să studiem în România?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Pun întrebarea din titlu doar ca să vă provoc să îmi răspundeți. Căci și eu, firește, am multe argumente ca să răspund. Și pe sistem de PRO și pe sistem de CONTRA. Dar cum am trecut binișor de vârsta la care să mă numesc studinte :D, am zis că e mai bine să vă întreb pe voi.

Ca material ajutător pentru cei ce votați CONTRA studiilor superioare în România, aveți mai jos ceva lovitor, via riuf.ro.

În Danemarca învățământul este GRATUIT atât pentru licență cât și pentru master – nu există taxe de școlarizare, iar cazarea , masa  și cheltuielile lunare se ridică la aproximativ 600 – 800 de EUR. Acestea pot fi finanțate printr-un job part time, orice student având voie prin lege să lucreze part-time maxim 20 ore pe saptamană la un salariu minim de 13 €/ora. Rezultă un venit lunar de aproximativ 900 €/luna. La fel și în Suedia, învățământul este GRATUIT atât pentru nivelul de licență cât și pentru cel de master.

În Olanda, taxa de școlarizare este redusă – aproximativ 1700 de EUR pe an și poți accesa un împrumut de la Guvernul Olandez pentru a acoperi această sumă, valabil și pentru programele de licență și pentru cele de master.  Studenții pot contracta un împrumut: Loan Tuition Fees acordat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) – o organizație guvernamentală – în tranșe lunare, urmând a fi înapoiat după finalizarea cursurilor. Acesta este acordat în vederea acoperii taxelor de școlarizare stabilite de guvernul olandez (Statutory tuition fees).

Și aici există posibilități de finanțare.  Munca part-time se găsește foarte ușor în Olanda (maxim 10 ore/saptamană și full time pe timpul verii) din care îți poți acoperi în mare parte costurile lunare. În plus, studenții care pot demonstra că lucrează legal (având un contract de muncă) în Olanda, minim 32 de ore pe lună, pot beneficia de o bursă de 250 €/luna. Pe lângă această bursă mai primesc și un abonament pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Olanda.

În Marea Britanie, taxele pentru studenții care doresc să acceseze un program de Bachelor se vor tripla începând cu anul 2011 însă vestea bună este că împrumutul de la Guvernul Marii Britanii încă se va mai acorda: “Student Fee Loan” – împrumut acordat de Guvernul Marii Britanii. Acesta se acordă în funcție de taxa de școlarizare acoperind-o complet urmând a returna împrumutul după ce te vei angaja și vei ajunge să depășești un prag în ceea ce privește venitul anual și astfel, din tot ce va trece de acest prag vei returna 9% (stabilit de fiecare țară în parte; ex: în România este de 6000 GBP pe an)

Pentru a lucra în Marea Britanie, românii și bulgarii au nevoie de un permis de muncă, cu ajutorul căruia pot lucra legal part-time maxim 20 ore pe săptămână sau 40 de ore pe săptămână în timpul vacanțelor cu un salariu minim de £ 5/oră. Rezultă un venit de aproximativ £ 400/lună din care se pot finanța cheltuielile zilnice.

La RIUF, pe 22-23 octombrie în București la Sala Palatului și pe 25 octombrie la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților, viztatorii pot afla ce programe de studiu li se potrivesc și ce posibilități de finanțare au diverse facultăți din străinătate, precum: Central European University, Malmö University, Radboud University Nijmegen, King’s College London, Princeton University și multe altele . Dacă vei căuta informații înainte de venirea la târg, ai șansa de a primi răspunsuri la întrebări personale și afli cum poți și tu să beneficiezi de aceste surse de finanțare pentru programele alese de tine. E bine să știi că unele universități oferă burse de studiu pentru anumite programe pe care le au, deci fă-ți temele dinainte și află dacă te califici pentru aceste burse. Intră pe site-ul evenimentului, www.riuf.ro și află cine vine la RIUF.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “De ce să mai rămânem să studiem în România?”

 1. Ramanem in Romania sa studiem deoarece dam spaga sa terminam facultatea apoi face rost de o diploma fara sa avem absolut nici o idee ce am studiat ca in final sa ne angajam pe pile si salarii de te doare capul la firma unui prieten de-al lui TATA. Eventual cu o functie de conducere ca sa ii enervam la culme cu prostia pe cei care au habar ce fac si au terminat o facultate pe merit. Trist…dar adevarat.

 2. Nu am sa-ti raspund direct la intrebare… eu sunt de parere ca facultatile de vorbe snt pierdere de vreme, poti inata si autodidact: filozofia,comunicarea, stiintele politice, economia etc. Pentru astea eu as propune sa platesti decat examenul de evaluare.

  Materiile sunt ne-updatate de ani de zile, profii habar n-au despre ce vorbesc in facultatile noastre. Spun asta pentru ca am lucrat in domeniu pe timpul facultatii full time si am putut face comparatie practica/teorie.

  Platesti scolaizarea si primesti niste ”servicii” de tot rahatu care ar trebui sa se cheme ”educatie”
  La cine sa reclami serviciile proaste oferite de facultatile romanesti indiferent daca sunt de stat sau private? Sa ma duc la protectia consumatorului? :)) sa le cer banii inapoi?

  Ce sa facem cu ei, ziceti si voi cei care ati mers la facultate ca sa invatati ceva, nu pentru diploma?

  si unde mai pui ca un prof te scoate afara de la cursuri daca intri dupa el, pai stai bunicule studentii platesc ca sa te asculte pe tine vorbind, …. vedeti asta se intampla si sunt lucruri care trebuiesc reglementate clar.
  Calitatea serviciilor educationale oferite pe piata din RO
  Eu una as propune niste de studii de benchmarking inainte de a trasa o reforma clara a invatamantului romanesc

 3. Sistemul este invechit…
  De ex, de ce nu exista la noi (in franta exista) facultati pe domeniul multimedia ?? Unde inveti grafica, dtp, programare, web 2.0, management proiecte web, comunicare online, video, flash si tôt ce tine de partea „digitala” !!!

 4. Sunt unul din bobocii români din Danemarca și pot spune că nu am nici un regret că am venit aici. Deși nu e chiar așa ușor cum se spune. E adevărat că studiile sunt gratuite și cheltuielile lunare se ridică la maxim 600-800 euro pe lună (eu plătesc cam 700) dar în funcție de cazare poți ajunge și la 500 de euro pe lună. Dacă găsești de lucru part-time, te-ai scos. Dar durează până găsești. Și nu prea ai de ales între multe locuri de muncă: speli vase la un restaurant, livrezi ziare, mai faci curățenie pe la un hostel ceva. Dacă nu știi limba daneză, nimeni nu te angajează pe un post unde trebuie să interacționezi cu alte persoane. Ideea e că ai mult de umblat după un loc de muncă. Asta după ce primești toate actele necesare (Permis de rezidență, CPR și Yellow Card). Eu încă nu le am pe toate.
  Bun, am spus părțile rele. Însă nu se compară cu cele rele. Nu știu cum e la alte specializări, dar la Computer Science și Multimedia Design în fiecare an se adaptează programa în funcție de tendințe. Nu ai multe materii, doar ce-ți este necesar. Ai program fix, de obicei de la 8:30 până la 14, rareori până la 15. Toată lumea este impersonală. Unii profesori insistă să le spunem pe numele mic. Se axează pe practică, nu pe teorie. Se pune accentul pe proiecte și pe lucrul în echipă. Jumătate din examene sunt pentru un proiect în echipă, un sfert pentru proiect, dar individual și un sfert (sau mai puțin) sunt examene teoretice.
  Dacă vrei doar să studiezi, nu e nevoie să știi limba daneză. 75 % din populație știe engleza (aproape toate persoanele care au mai puțin de 50 de ani), deci te descurci foarte bine în engleză. Dacă crezi că ai probleme cu pronunția în limba engleză, nu e nici o problemă. Cu timpul îți dai drumul și îți va veni foarte ușor să vorbești fluent în engleză.
  Sunt multe lucruri de spus. Intrați pe linkul oferit de Irina în primul comentariu ( http://irina.cojo.ro/category/danemarca/ ) și veți afla mai multe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)