V-aș ruga să înțelegeți termenul din titlu în sensul mai larg. Acela de comunitate care (crede că) își ajunge sie însăși. Căci despre asta vă invit să discutăm un pic. Fără să dau verdicte, fără să zic că e mai bine așa, sau e mai bine așa. Doar să discutăm. Căci rămân fan al principiului că mai multe minți gândesc mai bine decât una singură :)
O mică punere în context. Zilele trecute căutam pe facebook grupuri de bloggeri din țară. În ideea că dacă tot am pornit cu Blogal Initiative pe partea de campanii speciale pentru bloggerii din anumite județe, hai să încerc să fiu la curent cu ce povestesc ei pe grupurile lor. Menționez că primul lucru pe care l-am făcut când am primit acceptul în fiecare astfel de grup a fost să le explic de ce am vrut să fac parte din acel grup și să îi rog să îmi zic clar în buză dacă e ok sau nu, căci dacă nu le ziceam ”scuzați deranjul” și plecam. Ei bine, am văzut două tipuri de reacție la dorința mea de a face parte din grupurile județene de bloggeri.
Reacția aproape unanimă: acceptarea solicitării mele, a explicației mele și intrarea imediat în dialog cu ei. Ba chiar în urma discuțiilor din cadrul grupului ”Bloggeri brăileni și gălățeni” am cam pus-0 de un blogmeet, ca să zic așa :) Și în celelalte grupuri lucrurile s-au petrecut la fel, adica accept, discuții libere, hăhăială, de astea.
Singurii care au reacționat altfel au fost bloggerii din Iași. Care au supus la vot cererea mea de a face parte din acest grup. Nu comentez decizia, e a lor și punct. Dar modul în care unii și-au argumentat opoziția față de includerea mea în acest grup m-a determinat să scriu această postare. Pentru că argumentul major era ”chinezu nu e din Iași, ce să caute el aici?”.
Care atitudine e cea firească? Cea în care coagularea pe facebook pe criteriu geografic e doar motiv de a dezvolta relații și cu ceilalți din lumea 2.0? Cea în care a fi doar noi între noi este principiul de bază pe care funcționează grupul? Amândouă? O combinație între ele? Nu știu. Tocmai de aia am scris această postare. Ce pot spune, totuși, este că, deși am primit acceptul de a face parte din grupul din Iași, îmi rezerv dreptul de a nu abuza de acest statut.
11 thoughts on “Autarhie 2.0”
Multumim Chinezu pentru mentionarea grupului nostru (a bloggerilor braileni si galateni), acum ai vazut si tu cat de deschisi suntem si dornici de fapte marete pe autostrada 2.0 catre soare, nu mi s-a parut ceva iesit din comun sa te primesc in grup din contra, am considerat ca ma pot folosi de reputatia ta (sper sa-mi fie folosit termenul :D ) pentru a aduna in jurul grupului, sus amintit, o comunitate si mai mare de bloggeri locali pe care sa-i motivez intr-un fel sa treaca la actiune.
Cred ca fiecare grup vrea sa discute liber despre lucrurile interne fara sa fie cineva din afara. Nu cred ca trebuie sa te superi daca nu vor sa te includa in grupuri. Poti face altceva: faci un grup in care ii treci doar pe liderii de grupuri de prin tara si acolo disuctati toate cele.Asa mi se pare mai corect. Pe grupuri mai pot avea loc certuri, se spala rufe, etc si nu e ok sa vada asta si altii care sunt din alta localitate. Faci treburi faine cu Blogal Initiative, dar zic ca e mai ok sa faci un grup cu sefii de grupuri.
Iasi a reactionat corect. Fara suparare. Treburile interne sunt treburile interne. Cand esti parte a unui grup poti vedea bineinteles tot felul de lucruri de acolo. Si poate ca nu e ok sa vezi ca X l-a faultat pe Y.
Manuel, nu cred ca, Cristi sta toata ziua sa vada ce rufe se spala pe fiecare grup din care face parte. Cel mai probabil a vrut sa faca parte din grup tocmai pentru a vedea daca blogosfera locala este dispusa sa participe la campanii pe plan local lansate prin blogalinitiative.
Parerea mea este ca au procedat corect legat de votare, dar nu si prin argumentare….
Sunt comunitati si comunitati. Si in plus evolueaza, ce pare la prima vedere facil usor de rezolvat poate sa devina peste un timp problematic si viceversa, ce pare la inceput mai inchis ar putea deveni accesibil. Unele evolueaza altele nu, altele au reguli stabilite in timp etc. Toate atitudinile lor sunt firesti.
Toate regulile dezvoltate de o comunitate sunt firesti oricat ar parea de straniu.
Or vrea ei sa discute fara sa vada altii dar eu pot citi tot acolo chiar daca nu sunt din grup. Doar ca nu pot comenta. Oricum observ ca l-au acceptat dar cu rezerve …
Inseamna ca cei care au avut rezerve nu te acceptă ca blogger mare sau ca lider. În plus cine ştie ce le-a mai trecut prin cap.
Nu cred Manuel că e o soluţie faza cu liderii. Dacă vor începe grupurile să-şi caute liderii, presimt că vor porni şi disensiunile.
Si acum, ca brav detinator al calitatii de membru in grupul de spammeri ieseni (aka comunitatea bloagarilor din dulcile targ al iesilor) vin si eu sa dau cu tesla-n oua de elefant: au mai fost cazuri in care alti mari bloggeri de pe alte dealuri decat cele 7 coline ale iesilor au intrat in grup si s-au dat cu masina de formula I in lanul de barabule. Atunci am zis noi ca ii acceptam doar pe aia pe care i-am cunoscut prin intermediul unei sticle/pahar de bere/vin/alcool pe care l-am rasfatat la comun candva… De exemplu nici eu nu-s din iasi (nu stiu cum naiba a aparut flotantul pe carte mea de identitate multipla), dar lumea m-au acceptat ca fiind un „de-al nostru”. Intre timp, lucrurile au degenerat chiar si pentru noi… Nu-s activ la intruniri pe feisbuc ci doar in offline unde berea-i mai eficienta decat socialmedia.
Nu zic ce-am votat, dar poate tura viitoare cand vine Cristi in Iasi conduce el si beau eu… Bloggerii sunt cum sunt, nu ai cum sa tii un grup cat de cat organizat si omogen peste 20 de oameni. Asa suntem si noi… din suta aia de bloggeri inscrisi in grup, daca ne cunoastem efectiv 30 si din care avem relatii mai apropiate vreo 20. In rest, ne paruim pe la colturi, ca asa ne sade bine.
Cat despre ajutarea comunitatilor… cine simte nevoia de ajutor si vrea sa-si puna osul la treaba, te va contacta.. cine nu, poti sa tragi de el oricat ai vrea ca tot loaza moare…
V-am pupat pe portofel si ne mai paruim pe bloguri :)
Sa zicem ca daca tu esti o exceptie , e ok poti sa intri in grupuri. dar daca maine toti a-listerii vor sa intre tot felul de grupuri plus 3 agentii si 20 de PR-isti deja ajungem sa pierdem esenta grupurilor. caci pana la urma e locul unde anuntam event-uri sau punem la cale chestii mai locale mai intime care nu am vrea sa se afle peste tot. zic si eu… iar daca cei din iasi au supus la vot… au demonstrat cat sunt democrati. caci pana la urma despre asta este vorba…. daca exista 50 de membri ai unei comunitati fiecare poate sa aiba o opinie… nu e nimic rau in asta. si eu m-am gandit la lucrul asta la inceput dar membri nostri sunt vreo 10 activi pe grup… si nu ar fi fost neaparat o majoritate :P
Cred că dacă am fi doar noi cu noi nu ar mai exista facebook-ul :)
Ma alatur lui Ionut si iti multumim pentru mentionarea grupului nostru in acest articol. Vei avea surprize placute la Galati si la Braila daca vei apuca sa ajungi. Sper sa pot fi prezent si eu si sa nu dezamagesc pe nimeni cu vreo absenta nemotivata avand in vedere ca pentru mine se anunta vreo 2 luni incarcate cu jobul full time.
Oricum ar fi, daca tot iti faci timp sa vii #lagalati macar pregateste-te sa bei o bere, deci i-ati „sofer” cu tine :).
*”ia-ti sofer cu tine” :). Rusine sa-mi fie: http://diacritica.wordpress.com/2009/09/16/ia-ti-i-ati/