Later edit: La 3 ani şi un pic de când am călcat eu pe acolo, Groparu zice că nu s-a schimbat mare lucru. Şi că revolta pe care am simţit-o eu a simţit-o şi el. Mdea…
––––––––––
Stimate domn,
Îmi permit să vă scriu această scrisoare publică pentru că ieri, într-o mohorâtâ zi de duminică, am avut ocazia să calc în localitatea pe care, conform funcției, o administrați, pentru prima dată în viața mea. Vă raportez că m-am dus plin de speranță în orașul care ni i-a dat pe Octavian Goga și pe Emil Cioran, dornic de o infuzie masivă de cultură, căci așa sunt io, mai optimist, ca să nu zic tăntălau.
Mă așteptam să văd peste tot indicatoare unde să găsim casele memoriale ale celor doi adevărați, ceva muzee, dacă o fi să fie, ceva acolo, ce mama dracului, că doar nu eram pe pustietate. Dar nimic, nimic. Întâi m-am învinovățit pe mine, căci am zis că am fost furat de peisajul urbei, altminteri un oraș chiar frumușel. Așa că am mai luat o tură orașul cu mașina. Tot nimic. Ba, stai, mint, fi-mi-ar pretențiile turistice ale dracului să îmi fie, am văzut la un moment dat un indicator mic către ”Muzeul Etnografic”. Zic ”hai la muzeu” că întrebăm acolo. Numai că încrederea mea în indicațiile indicatorului cu pricina m-au dus fix în poarta unei mătuși, moment în care mi-am dar seama ori că aveți, ca autoritate locală, un umor atât de fin încât să ne trimiteți la muzeul care este, de fapt, locuința unei țărănci în carne și oase, ori că dați dovadă de miserupism la adresa turiștilor. Cu voia dumneavoastră, optez pentru varianta a doua.
În ciuda faptului că totul în Rășinari îmi spune ”du-te, fraiere turist, acasă și lasă-ne în pace”, m-am încăpățânat să o iau la pas prin urbe, considerând o înfrângere personală dacă nu găsesc cele două case memoriale. Informații despre casa lui Goga am primit nu de la Primărie (închisă, că era duminică) și nici de la punctul de informare turistică (sanchi, un coteț din lemn, închis ca o temniță), ci de la un birt și, mai apoi, de la un puști de vreo 8 ani care ne-a spus, în pur spirit rășinărean că ”degeaba mereți acolo, că-i închis și nu știe nimeni cine are cheia”. Ceea ce s-a și întâmplat, căci am ajuns la casa memorială doar ca să avem de unde pleca. Am găsit-o și pe cea a lui Cioran. Tot la fel am pățit. Așa că ne-am dus acasă.
Domnule primar, această experiență m-a făcut să trec Rășinarului pe harta mea personală doar ca punct de trecere spre Păltiniș. Căci mai mult de atât zău dacă meritați…
PS. Apropo, vă invit să mergeți într-un schimb de experiență câțiva kilometri mai încolo, la Cisnădioara și/sau la Cisnădie să vedeți cum devine treaba cu turismul. Dacă nu aveți bani de transport, vă decontez eu. Măcar atâta să fac și eu pentru orașul care ni i-a dat pe Goga și pe Cioran și care acum ne dă altceva. Nu spun ce. Că sunt gentlaman.
16 thoughts on “Mult stimat domnule primar de Rășinari”
Nu poti face treaba cu oameni care nu au turism in cap. Ca ce se gandeste primarul: imi iese ceva la chestia asta? Nu. Ei atunci muje la turism, stam foarte bine si asa.
Ma uitam la englezi, la americani…stiu sa vanda si un kkt ca fiind profiterol.
@zimbrul
lasa americanii, dar cum ziceam, sa mearga la cisnadioara sa vada cum se face cu minim bun simt o chestie
din care fac si bani, normal
n-ai cu cine…
bre, la răşinari s-o născut români, nu saşi ! ai şi tu pretenţii amu !
Ba, prima data trebe sa ai cu cine, apoi vin restu
Sper ca scrisoarea asta chiar sa ajunga in ochii primarului! Si, mai mult decat atat – in constiinta lui.
Si noi am fost la fel de socati, nu intelegeam de ce umblam de jumatate de ora prin sat si nu gasim casa Cioran. Ne-a lamurit un localnic care ne-a spus ca nu exista asa ceva, acum este o casa particulara si atat.
Sper ca va ajunge la primar intr-o zi. :D
Am fost si noi cam in aceeasi situatie acum 3 ani! Am ajuns in final la una din case (nu mai stiu care) si cineva din vecini ne-a lamurit ca este casa particulara a mostenitorilor si nu o deschid vizitatorilor.
N-ati vazut/citit legenda fantanii lui Fat Frumos? http://www.evenimentsibiu.ro/index.php?go=page&id=6134
Salut. Ce legatura ai cu asta? „Aradul este unul dintre cele mai frumoase judete ale tarii si prea putini il cunosc. Data viitoare sper sa-l aduc si pe Cristi cu noi, poate asa testa la maxim…” am vazut ca ai fost citat acolo. Multumesc http://doipedoi.com/2011/07/18/manastirea-bezdin-descoperim-aradul/
Chestia cu punctul turistic inchis am patit-o si noi, dar in Bucuresti, in Gara de Nord si din pacate oricat am intrebat sau am cautat pe net altul nu am gasit. Inca la noi in tara este o problema sa gasesti informatii utile (orar si zile de vizita, preturi,etc) despre obiective turistice.
Bravo chinezule pentru articol.Ai nota 10 pentru acest articol excelent.
Frumos ai scris, sper sa vada cine trebuie acest articol. Eu nu inteleg cum pot unii renunta la cultura asa usor. Ca si primarie trebuia sa pastreze acele case ca muzee, ca doar au locuit personalitati acolo nene….dar nah, ce sa faci cand li se rupe…scuza-mi franceza.
domnule chinez, la ce vocabular ai, ma mir ca ai auzit de Cioran si Goga….si tin sa te informez ca Rasinariul este o comuna si nu este un oras……
Sunt o persoana fericita pentru ca in casa lui Cioran am ajuns, cunoscand proprietarul, in casa lui O. Goga inca nu am ajuns…totusi am aproape 30 de ani si sunt din Rasinari. sper ca ati inteles ironia.
Salut, inainte sa dezinformezi, te-as ruga sa te informezi.
1. Rasinari este o comuna;
2. Atat casa lui Cioran, cat si cea a lui Goga, nu sunt proprietatea Primariei Rasinari, ci a mostenitorilor acestora. Daca vrei un raspuns, poti sa ii intrebi pe acestia de ce nu vor sa fie deschise publicului.
3. Pana acum cativa ani, exista acel Muzeu Etnografic, in adevaratul sens al cuvantului dar din motive cat se poate de obiective s-a inchis (nu poti sa platesti un salariu unui om care sa se ocupe de muzeu si sa incasezi banii pe 30 de bilete pe an).
Toate cele bune!
Baietii aia 2 nu merita ei prea multa stima doar pentru simplul fapt ca s-au nascut in „orasul” poate mai incolo si metropola Rasinari,pentru ca au trait altundeva.In plus mi se pare normal ca mostenitorul marilor oameni pe care unii i venerati mai mult ca pe Dumnezeu sa isi revendice locuinta,doar nu va sta in faptul ca vin 10,100 sau 1000 de turisti sa viziteze o tencuiala alba,3brazi,2 fire de iarba si ceva material vechi din lemn.Asa ca domnule turist ia-te la tranta cu „cultele”si spune-le ca mostenitorii lui Goga si Cioran ni vor sa iti arate casa lor.E o sugestie nu o lua ca atare ca ai multe sanse sa te impiedici.Apropo de bani.Poate iti deconteaza primaria un curs o meditatie de geografie sa faci diferenta intre oras si comuna,sat si metropola,tari,regiuni…