Asta mă întreabă (și vă întreabă, de fapt) Dan. Întrebarea e simplă. Răspunsul e unul complicat. Așa cum sunt toate cele care țin de subiectivism. Căci, sper că sunteți de acord cu mine, conținutul de calitate is in the eye of the beholder :) Adică, tradus pe limba de la peluză, așa cum îmi place mie, ne place ceva pentru că așa vrea mușchiul nostru 2.0 :D
Sigur că, la nivel teoretic, așa din manual, s-ar putea da câteva, cum să le zic io, indicii. Adică să fie scris, acel conținut, într-o prea frumoasă limbă română, cu zvâcnet original și personal, care să te lovească în moalele feelingului. Dar asta nu e suficient. Căci sunt o grămadă de bloguri scrise pe aceste coordonate și care nu sunt prizate la adevărata intenție a autorilor.
Unii spun că ai conținut de calitate atunci când faci niște analize pertinente și cât de cât proprii pe tot felul de teme. Și care isprăvi sunt apreciate și comentate și preluate de alții, acesta fiind un indicator, zice-se, al calității prestației pe blog.
Alții spun că, având în vedere că rolul unul blog este interactivitatea, cu cât stârnești mai multe discuții și păreri pro sau contra, cu atât ești mai valabil în ceea ce scrii pe blog.
Cel mai probabil, răspunsul la întrebarea din titlu este o combinație între cele de mai sus, asezonate cu multe altele, care nu îmi vin mie în minte acum, căci am și io limitările mele :D Ce este, însă, sigur este că nu există nici o definiție irevocabilă și nici o rețetă infailibilă. Poate că și de aia e faină blogosfera. Pentru că la unele întrebări nu putem da răspunsuri, ci doar să executăm o simpatică și instructivă căutare după aceste răspunsuri :)
13 thoughts on “Ce înseamnă conținut de calitate pe blog?”
Mersi mult pentru aceste raspunsuri, sau, mai bine zis, criterii pe care le-ai enumerat.
Nu-s de acord cu „interactivitatea”, cel putin nu cu starnitul discutiilor cu orice pret. Adica toata ziua postezi numai chestii despre care e clar ca parerile sunt impartite (de exemplu aveti incredere in Basescu/Boc/Udrea?), vine lumea si isi da cu parerea fiecare cu a lui si…si ce ? S-a intors problema pe toate fetele? Nu, e fix aceeasi porcarie probabil mostenita de la presa „offline”, adica nevoia de a genera scandal si „controverse”.
SOC! (Nume de pipita 1) a spus despre (Nume de pipita 2) ca este „o tampita care nu stie ce vorbeste”! Vezi aici declaratia controversata!
Bineinteles ca vor aparea unii care tin cu pipita 1, altii care tin cu pipita 2, unii care le desconsidera pe amandoua si fiecare va comenta astfel incat sa isi promoveze propria lui parere despre subiect. Generatul unei dezbateri, treaba sanatoasa altminteri, nu prea se intampla pe-aici, in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Cred ca interactivitatea poate fi starnita si pe teme ceva mai profunde, pe teme sociale sau morale. Interactivitatea s-a concretiza in dezbatere, in aceste cazuri, ceea ce cred ca nu este rau deloc.
Acum o intrebare ulterioara pentru chinezu :)
Daca pana la urma continutul de calitate este mai mult o chestiune subiectiva si nu exista niste criterii bine definite, cat de legitima este urmatoarea afirmatie?
„E o chestiune de sistem. Multi se axeaza pe producerea de continut slab, doar pentru motoarele de cautare, si foarte putini creeaza valoare pentru utilizatori. Si asta este in concordanta cu mersul pietei.” (Dragos Novac intr-un interviu pentru Wall-street.ro, link http://www.wall-street.ro/articol/New-Media/106069/Novac-Metropotam-Online-ul-este-inca-in-criza-nici-vorba-de-revenire.html
Continutul optimizat pentru motoarele de cautare sa intelegem ca ar fi continut slab?
Un exemplu pentru astfel de continut: http://www.huffingtonpost.com/2011/02/05/what-time-superbowl-start_n_819173.html
Astept feedback.
ce ar fi insemnat Chinezu fara activitatea offline (intalniri cu alti bloggeri prin TOATA tara) si Twitter?
@Makavelis
ar fi inseamnat, ca in loc sa fac sute de km pe saptamana prin tara, as fi avut mai mult timp sa scriu pe blog
printre altele, desigur :)
@Makavelis
M-as bucura foarte mult daca ai da si tu un raspuns (sau mai multe, ar fi si mai binevenit) la intrebarea initiala :)
Mersi.
Alex uite ca eu nu am blog dar citesc foarte multe si nu as da un post de pe blog pe o stire din ziar sau tv! aici cand citesti postul descoperi persoana si trairile sale legate de acel subiect, e mult mai live decat orice, plus ca inveti foarte multe si daca ai vreo intrebare sigur cineva iti va raspunde!
Mă gândesc eu că, se cheamă conținut de calitate, acel conținut de pe urma căruia poți învăța ceva, dacă vrei…
Mersi
Este destul de greu de stabilit ce este „calitate” pentru ca apoi sa o „aplici” continutului unui blog. Am vazut subiecte „prostuţe” care au infierbantat o multime de indivizi care au comentat in draci si am vazut subiecte interesante care abia au „miscat” doua, trei comentarii, am vazut subiecte „plate” care nu excelau in nici o directie. Dar aici intervine subiectivismul meu in ceea ce priveste ideile de „prostuţ”, „interesant” si „plat”.
Eu cred ca un continut de calitate este cel care poate schimba in bine. Daca X a spus ceva care m-a facut sa gandesc, sa trec peste convingeri si sa imi pun o intrebare iar in final sa ma schimb in bine sau sa inteleg ceva si din alt punct de vedere decat cel de pana atunci, din punctul meu de vedere :) se numeste „un subiect de calitate”. Rezultatul pozitiv al unui subiect il face „bun”.
Ce vreau eu de la continutul unui blog este sa fie pe lungimea mea de unda, adica sa-mi placa modul in care e prezentata informatia aia(text, foto, video), sa fie validata, adevarata, sa aiba feedback de la cititori, si nu in ultimul rand sa-mi fie mie utila (dar asta eu decid, ca cititor).
aaa… si n-ar strica sa nu fie din 1900 toamna, pt ca e probabil sa fii primit deja informatia aia. Deci daca mai e si cat de cat recenta, cu atat mai bine.
Cum adica rolul unui blog e interactivitatea? Apai dara nu e mess.
Foarte interesanta parerea Olgai, cu atat mai mult cu cat ea e un judecator obiectiv, fiind doar cititoare.
Madpinguing in schimb e la polul opus Olgai : el vrea informatie de pe un blog.
Eu sunt de partea Olgai : de pe bloguri vreau subiectivitatea celui din spatele ecranului.
Asa incat pentru mine calitate poate inseamna fie sa imi aduca un plus de cunoastere, fie asa cum tare bine a spus Glass and Iron sa ma faca sa inteleg si un alt punct de vedere fata de al meu.
Sau pur si simplu sa ma amuze si sa ma binedispuna.
Toate intr-o limba romana frumoasa si jucausa, desigur !
@Mihaeladm: Prin informatie nu inteleg stire(news). E mai mult decat atat.