Mai multi Andrzej

„A fost Andrzej, Andrzej, Andrzej şi Andrzej” nu este un spectacol oarecare şi nici un spectacol obişnuit. OK, acestea sunt ingredientele pe care le urmăresc cu interes într-un spectacol de teatru. Avangardă, te doresc!

Spectacolul este rezultatul unui tumult social fiind conceput într-un orăşel numit şi „cosmarul tranziţiei poloneze” (după cum vă puteţi imagina, este imposibil de reţinut) în care, în anii `90 au fost închise minele, sursă de venit a majorităţii locuitorilor. Politicile reformiste au cauzat împotrivirea faţă de „establishment”-ului). Elementul de surpriză constă în faptul că artiştii au preluat acest manifest (Polonia reuşind coeziunea dintre clasa muncitoare şi intelectuali – vezi breşa în societatea românească postdecembristă).

Experimentul începe încă din timpul repetiţiilor, textul fiind creat „pe scena” (adică se pregăteşte de la o repetiţie). Această formulă este necesară (şi se înţelege atunci când vezi spectacolul) deoarece este singura modalitate prin care s-ar putea rezolva problemele ce apar în timpul dezvoltării spectacolului.  Teatrul făcut Jerzy Szaniawski Dramatic Theatre Of Walbrzych este un teatru foarte contextual ceea ce poate să îngreuneze urmărirea spectacolelor lor.

Spectacole de acest tip sunt o gură de aer binevenită pe scenă teatrală românească care, deşi ne prefacem că vrem să o reformam, este foarte conservatoare.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)