20.07.2017

Diferența dintre un jurnalist cu blog și un blogger jurnalist

Pe mine nu mă pasionează subtilitatea asta, dar m-a rugat cineva să întreb acilea pe chinezu.eu. Că cică îl ajută mult în viață :)) Așa că vă invit să vă dați cu părerea. Dacă, firește,vă interesează cât de cât subiectul, nu ca pe mine :D

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Așa mi se întâmplă mie câteodată niște chestii faine

Acest post zau daca merita citit

19 comentarii

 1. luni, 30 mai 2011, 09:22

  „The same” ciorba reincalzita :)). Cu cat spargem in bresle mai mult meseria de scribalac online cu atat ne indepartam mai tare de la meseria in sine, aia de a scrie.

  O sa ajungem prea ocupati ca sa facem frumos la agentie si o sa uitam ca trebuie sa scriem.

  Răspunde
 2. luni, 30 mai 2011, 09:23

  In afara de diferenta evidenta a jocului de cuvinte si ordinea in care sunt puse cuvintele mai ramane doar intrebarea in sine… Alb pe Negru = Negru pe Alb? O diferenta de nuanta si de perceptie. (opinie subiectiva asumata si semnata)

  Răspunde
 3. luni, 30 mai 2011, 09:24

  Prezenta termenului „jurnalist” in ambele obliga la niste chestiuni de bun simt, fara de care nu se poate in opinia mea. Cod deontologic, limba in care scrie sa-i fie prietena si eventual niste notiuni, daca nu studii de specialitate, pentru ca, nu-i asa, jurnalismul este o profesie, nu e un job. Cat despre diferente, jurnalistul cu blog, este Tolontan, emblema a GSP si formator de opinie pe blogul sau. La blogger-ul jurnalist, imi e mai greu sa dau un exemplu, desi poate Manafu ar fi cel mai cunoscut. Pentru faptul ca are o arie de activitate bine stabilita si din acea arie gasesti pe blogul lui cam tot ce merita mentionat. Bloggerul jurnalist este independent insa scopul declarat este acelasi al unei publicatii: informarea.

  Răspunde
 4. luni, 30 mai 2011, 09:32

  blogul este doar mediul de comunicare în cazul ambelor situații, în rest există oarecare diferențe. jurnalistul (cu blog sau fără) nu doar scrie (precum bloggerul-jurnalist) așezat comod în fața tastaturii, ci și adună, verifică, analizează și sortează informații relevante pentru public. în cazul ideal, desigur.

  Răspunde
 5. AS
  luni, 30 mai 2011, 09:37

  sunt blogeri mai jurnalisti decat jurnalistii si jurnalusti mai blogeri decat blogerii……………prea multe ciuperci, si intre timp pe aici isi face efect cernobalul care a produs mutatii incat si cele bune otravesc!!!

  Răspunde
 6. luni, 30 mai 2011, 09:43

  „Ca sa inteţelegem cât de mult de putem raporta la ideea de citizen journalism practicat de bloggeri trebuie să ne întrebăm dacă am dori să ni se extragă o măsea din partea unui citizen dentist”. Citatul aparţine unui tip dintr-o ţară cu tradiţie în ambele forme de exprimare media.

  Răspunde
 7. luni, 30 mai 2011, 10:06

  Din câte știu eu, jurnalistul face o școală. Deocamdată școală de blogging nu este. Deci, un jurnalist poate să-și facă un blog, dar un blogger nu neaparat este jurnalist.

  Răspunde
 8. luni, 30 mai 2011, 10:10

  Io zic asa: jurnalistul tre’ sa fie obiectiv, bloggeru’ poa’ sa aiba preferinte. Unde scriu, ca print, ca online, e relativ.

  Răspunde
 9. luni, 30 mai 2011, 10:10

  Un blogger e blogar, un jurnalist e jurnalist. Cand jurnalistul scrie pe blogul personal e tot un blogar.
  Dar pana la urma totul se restrange la audienta si calitatea audientei.

  Răspunde
 10. luni, 30 mai 2011, 10:22

  Cred ca e fix ca si diferenta dintre „traveler” si „tourist”. Nu are lumea ce face si pune intrebari existentiale.
  Dpdv al meu un jurnalist cu blog este cineva care are scoala de jurnalism in spate si tine un blog; pe de alta parte un blogger poate fi jurnalist chiar daca nu are scoala respectiva (dar are experienta pe nisa sa). Just my 2 cents.

  Răspunde
 11. luni, 30 mai 2011, 10:53

  Este posibil ca bloggerul jurnalist sa fie mai putin profesionist decat jurnalistul cu blog. In aceeasi masura, bloggerul jurnalist are sanse mai mari sa fie liber in exprimare si independent de influente „mogulistice” si politice.

  Răspunde
 12. Glass and Iron
  luni, 30 mai 2011, 12:52

  Daca si intr-un caz si in celelalt este vorba despre un jurmalist „cu acte”, o diferenta consta in balanta activitatii blog / jurnalism iar o alta diferenta, in faptul ca la un jurnal exista o directie impusa mai mult din exterior pe cand la un blog exista o directie impusa mai mult „din interior”.

  Răspunde
 13. luni, 30 mai 2011, 13:27

  Jurnalistii au facut scoli pt. asta. Bloggerii nu pot fi numiti jurnalisti. Dati-mi un exemplu de blogger care seamana cu un jurnalist. Articole multe, nu 3 scrise la 6 luni. Asa cum nu poti fi inginer fara scoala, asa nu poti fi nici jurnalist fara studii.
  Jurnalismul e treaba serioasa.

  Răspunde
 14. luni, 30 mai 2011, 14:13

  Pornind de la ideea ca in ambele situatii persoana respectiva are pregatire de jurnalist, parerea mea este ca jurnalistul cu blog e cel care scrie pe blog dupa aceleasi principii dupa care scrie si in mass-media (regula cu verificarea informatiilor, sursele, scopul de informare) – sa zicem ca avem atunci un blog informativ. De cealalta parte, bloggerul jurnalist e cel care e jurnalist full-time si blogger in timpul liber, dar care scrie mult mai personal pe blog, emite opinii si formuleaza pareri despre diverse subiecte.

  Răspunde
 15. luni, 30 mai 2011, 18:02

  După bibilica mea încălzită cu nişte contabilitate azi, părerea mea e cam şa: jurnalistul cu blog ajunge repede la mia de vizitatori pe zi şi dacă se screme un pic trece şi de două mii, bloggerul jurnalist ajunge e mai respectac în blogosferă, de aici vine şi succesul lui.

  Răspunde
 16. luni, 30 mai 2011, 19:29

  Eu cred ca Marius Matache are dreptate :) jurnalismul nu implica decat foarte putina creativitate, dupa regula. Bloggingul in schimb e subiectivism pur.

  Răspunde
 17. luni, 30 mai 2011, 19:38

  Eu consider ca fiecare dintre noi, bloggeri, avem putin jurnalism in noi. Suntem niste mici jurnalisti cu blog care sarim in sus de bucurie cand suntem si noi cititi. Jurnalisti cu blog? Fac casa buna cu frustrarea pentru ca al lor contract individual de munca le limiteaza exprimarea. Eu daca vreau acum sa scriu un articol naspa de cineva pot. Nu risc nimic. Dar daca Badea scrie un articol pro Basescu a doua zi risca un „pumn” in gura presei.

  Răspunde
 18. luni, 30 mai 2011, 20:09

  Jurnalistul se impune cu un anumit profesionalism zic eu . Nu degeaba face niste studii , aprofundeaza materia cativa ani buni . Cat timp un blogger poate fi oricine , in doi pasi si trei miscari . Totul se transeaza la public .

  Răspunde
 19. marți, 31 mai 2011, 00:02

  […] dintre un jurnalist cu blog şi un blogger jurnalist Scris de cristi.juverdeanu, Întrebarea lui chinezu mi-a dat subiect de articol. Cică: Pe mine nu mă pasionează subtilitatea asta, dar m-a rugat […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *