Diferența dintre a întreba și a spune. În 2.0 și în viață

Văd pe câte unii care se întrebă ofuscați, atunci când reacționezi la o neghiobie pe care o execută: ”dar ce am făcut? Eu decât am pus o întrebare”.

Bun, hai să o luăm încet și să vă explic, așa ca la școală, diferența dintre a întreba și a zice. ”Oare chinezu nu e un papagal pentru ca are părul creț și ochelari?” nu este o întrebare, să fie clar. Faptul că are un semn de întrebare (chestiune pur tehnică, de altfel) în coada enunțului, asta nu înseamnă nicidedum că tu, spunând asta, încerci să afli un răspuns. Prin modul în care formulezi prostia respectivă, tu spui, de fapt, ”chinezu e un papagal cretin pentru ca are părul creț și ochelari”. Dar te dai deontolog acribic căci, sanchi, tu ai întrebat ceva, nu ai dat o sentință.

În acest caz, ipotetic, desigur, întrebarea era următoarea: ”măh chinezu, de ce ești creț și porți ochelari, că am o nelămurire?”. Simțiți diferența? Nici nu mai contează de ce ai nevoie tu de răspuns la așa ceva. Ideea e că întrebi, nu te faci că întrebi. Iar după ce îți răspund, căci garantat o să îți răspund, poți liniștit să spui ”neeeee, nu m-ai convins, eu cred că ești un papagal”.

Asta este cu totul altceva. Căci în sechema logică ai nelămurire – mă întrebi – răspund – formulezi concluzia este o doză imensă de bun simț. Imensă prin faptul că aproape nimeni nu prea procedează așa, desigur, nu prin faptul că necesită un efort teribil de săvârșire.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Diferența dintre a întreba și a spune. În 2.0 și în viață”

  1. Si cu asta s-a terminat lectia de gramatica. Va rog sa parasiti sala de curs :)). Desi esti logic, Chinezule ce spui tu acolo, sa stii ca multi habar nu au cum ar trebui sa arate o intrebare, logica de altfel. La fel si cu verbul A AVEA, vad jdemii de forme si pe la TV chiar, sa aibe, sa aive, sa aiva etc, numai sa aiba este omis…

  2. Cred ca raspunsurile sunt mai putin importante decat intrebarile. Daca pui intrebarile corecte, raspunsurile s-ar putea sa fie deja acolo. In schimb, daca pui intrebarile gresite vei bajbai ore intregi confuz si dezorientat in orice situatie ai fi.De ce am intreba ceva ce este deja evident?:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)