22.07.2017

Câți dintre voi lucrați de acasă? E ok sau nu?

Cică cercetătorii au descoperit o nouă specie umană: homo indooris. Specia e de dată recentă și își datorează emergența în lumea modernă, dacă îmi permiteți să spun așa, internetului. Și cică una din caracteristicile sale de bază este că ”pentru o mai bună adaptare la redactarea de text cu ajutorul tastaturii, Homo indooris prezintă o uşoară alungire a falangelor distale (piese importante din componenţa degetelor mari). Fapt care duce la o poziţionare a degetelor mult mai eficientă în relaţie cu butonul lung destinat spaţiilor dintre cuvinte”. Cu alte cuvinte, tradus pe înțelesul nostru, homo indooris respiră, bea, mănâncă și, în general, își exercită multe alte funcții ontologice cu ajutorul internetului.

Câți dintre noi pot spune cu glas hotărât și tenace că facem parte din această specie? Sau, ca variantă, câți dintre noi suntem in denial și zicem că nu, domle, noi nu suntem așa, noi folosim internatul, dar chiar așa? :D Ca să nu mai zic că unii dintre noi suntem dezamăgiți de faptul că nu s-a inventat încă mâncarea pe care să o putem downloada direct de pe net, după ce plătim pentru ea, după caz, prin paypal sau prin SMS. Iar când o să putem bea și bere direct de pe facebook, eheeeeee, atunci o să fim cei mai fericiți din lume :))

Pe un ton mai serios, din subspecia ”profi” homo indooris sunt cei care lucrează de acasă. Iar în lumea noastră 2.0 mulți facem asta, mulți lucrăm de acasă, din fața calculatorului, cu telefonul la îndemână. Căci tehnologia ne-o permite, contextul ne-o permite, piața ne-o permite. Știu că există unii care nu ne înțeleg și pentru care a merge zi de zi la birou reprezintă unul din bastioanele inexpugnabile ale unui job. După cum știm, noi cei din specia ”profi” homo indooris, că am avut și noi perioada aceea de disconfort în care consideram singuri că ce facem noi nu e un job 100% și că ne lipsea, într-o măsură mai mare sau mai mică, senzația aia de ajuns la muncă atunci când intram în birou. Dar ne-a trecut repede. Și acum ne cam place :) Și încercăm să fim, atât cât ne lasă religia și/sau conștiința, să fim apostoli ai acestei noi specii care devine din ce în ce mai vizibilă și mai, dacă îmi permiteți, trendy :D

PS. Precizez doar pe sistemul că am zis că așa e corect să anunț când scriu postări ca parte dintr-o campanie, că, evident, această postare face parte dintr-o campanie. Una simpatică, firește :) Despre care vom mai vorbi aici…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Facebook este și un detector de momârlani

Dragi poeți internauți, hai să scriem o baladă 2.0

31 comentarii

 1. joi, 5 mai 2011, 08:23

  Ete io: lucrez de acasa si mananc, beau, dorm si respir internet. :P Si nu, nu imi e rusine sa recunosc

  Răspunde
 2. joi, 5 mai 2011, 08:30

  Pentru mine ar fi prea haotic sa lucrez de acasa, in sensul ca m-as concentra si pe treburile casnice, nu doar la cele de lucru pe bani.

  Răspunde
 3. joi, 5 mai 2011, 08:44

  e naspa sa stai in casa, nu mai ai cum sa socializezi cu oamenii face to face. Oamenii devin mult mai nu stiu cum sa spun introvertiti si nu e neaparat un lucru bun… trebuie sa ai si viata pe langa unele chestii, evenimente sociale. Eu spre exemplu nu stiu ce m-as face daca as sta intr-o vacanta prelungita!

  Răspunde
 4. joi, 5 mai 2011, 08:45

  E aproape imposibil pentru mine. Fac orice in afara de munca, imi gasesc tot felul de ocupatii care sa primeze in fata treburilor cu adevarat importante

  Răspunde
 5. joi, 5 mai 2011, 08:47

  Salut,

  Eu am lucrat de acasă timp de un an și per total nu recomand acest sport.

  Când lucrezi de acasă, și vrei să faci bani, nu mai ai un control real al timpului de lucru. Lucram continuu, doar cu pauză de masă și toaletă, în jur de 14-16 ore pe zi. Ajungi să te bărbierești mai rar, ieși mai rar în oraș. Nu schimbi o vorbă cu nimeni toată ziua și uite așa viața ta începe să se identifice cu jobul de freelancer (de obicei), pentru că, în principiu, mereu vrei mai mulți bani, deci ești dispus să lucrezi mai mult. În unele zile, singura plimbare era: pat – PC – WC – PC – pat. Tentația banilor (și deci a muncii în continuu) bate orice altă tentație (leneșă), după mine.

  În momentul în care am închiriat un sediu, deja situația a intrat sub control. Angajații plecau la 18.00 și prin inducție și cheful meu de muncă se cam diminua.. Astfel plecam și eu la 19.00 – 20.00. În timpul zilei mai vorbeam cu oameni, mai făceam o mișcară (măcar până acasă), mai o glumă și tot așa.

  Când lucrezi de acasă este greu să respecți un program de lucru și totodată îți diminuează abilitățile sociale.

  Răspunde
 6. joi, 5 mai 2011, 08:49

  cam 1/2 din timp lucrez de acasa si sunt la fel de productiv ca si la birou.

  In schimb in alte locuri sunt mai putin productiv, cum ar fi intr-o cafenea sau intr-o sala de asteptare.

  Răspunde
 7. joi, 5 mai 2011, 08:50

  eu am vaga impresie ca-i mai greu decat sa traiesti ca un homo extraneus aut pariter/magister etc.

  Răspunde
 8. joi, 5 mai 2011, 09:01

  E total aiurea să lucrezi de acasă. Doar pare mai comod, în realitate se crează o confuzie totală între ce înseamnă „odihnă” şi „muncă”. Trebuie să ai ceva voinţă să-ţi creezi şi respecţi programul zilnic. Altfel ajungi să stai 16 ore pe zi cu ochii în calculator.

  Răspunde
 9. joi, 5 mai 2011, 09:02

  recomand pt. acest topic, melodia celor de la Parazitii „Concentrati in metropole” http://www.youtube.com/watch?v=hecXi_85Mi8

  eu nu as vrea sa lucrez de acasa, munca-i munca si casa-i casa ….

  o zi buna

  Răspunde
 10. joi, 5 mai 2011, 09:03

  Eu nu am lucrat ever altfel decat de acasa

  Acu avand 7 ani in spate de lucru de acasa ce pot sa zic mega marele dezavantaj e ca devii leguma adic miscare cam canci , muncesti practic mai mult ca un angajat (eu lejer 12 ore pe zi daca nu mai mult) si e greu cu socializarea … adic na la birou mai un coleg ceva pe drum spre birou vezi oameni asa de acasa ….

  Răspunde
 11. joi, 5 mai 2011, 09:27

  Ideea în sine nu e rea, dar există meserii care nu pot fi făcute de la domiciliu. Aceea de medic, de exemplu. Sau de profesor. Sau de ospătar, ca să nu părem exclusiviști. :D

  Răspunde
 12. joi, 5 mai 2011, 09:56

  Subspecia peacasus frecatus e numai potrivita mie:)) Da, de acasa sa lucrezi e chiar fain, atunci cand ai ocazia.

  Răspunde
 13. joi, 5 mai 2011, 10:29

  Am lucrat acasa vreo 6-7 luni si pot sa spun ca nu e bine deloc. De ce? Pentru ca nu socializezi (Decat pe internet si asta nu poate inlocui o conversatie fata in fata). De asta am renuntat in favoarea unui job normal de 8 ore pe zi.

  Răspunde
 14. joi, 5 mai 2011, 11:19

  Eu ma descurcam super ok cu lucrul de acasa pana sa apara fiul meu Luca. Acum ce imi lua 3 ore imi ia 6 daca lucrez de acasa. Tot timpul apare ceva de facut urgent cand ai un copil. Asta plus televizorul care urla pe minimax toata ziua. Deci acum prefer biroul. Dar in continuare o parte a timpului muncesc de acasa…

  Răspunde
 15. joi, 5 mai 2011, 11:46

  De obicei lucrez la sediul firmei. Am posibilitatea sa lucrez si de acasa, dar atunci cand asta se intampla cu un copil mic (0-3 ani) in casa ai doua variante: ori nu muncesti mai nimic ori ignori copilul. Si niciuna nu mi se pare OK
  Nu am muncit de-acasa mai mult de cateva zile, dar presupun ca pe termen lung nu mi-ar fi prinde chiar bine (socializare, miscare, delimitarea clara a timpului de munca, etc.).

  Răspunde
 16. joi, 5 mai 2011, 12:41

  Eu sunt un fel de ”Homo indooris peacasus freelanceris”, adică ăla care ”îşi câştigă pâinea folosind calculatorul şi, de cele mai multe ori, o mănâncă tot în faţa acestuia” :))))

  Răspunde
 17. joi, 5 mai 2011, 13:45

  Cica io-s homo indooris professionalis cafegistus:) asta inseamna ca imi incep ziua la birou sorbindu-mi cafeaua in 2.0. In alta ordine de idei, am incercat sa lucrez de acasa si nu-mi iese mai nimic. Nu ma pot concentra, ma ridic sa ma duc la baie si ma pierd prin dormitor, ma duc sa beau apa si mai stau sa-mi fac si o cafea. Cea mai mare eficienta o am cand sunt tintuita intr-un birou din care nu am cum sa fug.

  Răspunde
 18. joi, 5 mai 2011, 13:55

  Eu prefer sa lucrez de acasa. De ceva vreme numai de acasa imi fac treaba si e super. Mediul meu, programul meu, fac ce vreau cand vreau … Daca as avea si bani pe masura, ar fi genial . :))

  Răspunde
 19. joi, 5 mai 2011, 13:57

  Salutari

  Am lucrat si eu de-acasa vreo cateva luni, pentru ca inca nu ne gasiseram birou cu firma :D

  Nu pot spune ca am fost cine stie ce productiv, pentru ca, asa cum zicea @pietricel, ma pierdeam prin casa, mai ales prin bucatarie.
  Evident, de cand am pasit candid in blogosfera, ma apuca si 3-4 dimineata in fata laptopului cu research, drafturi, articole etc. Deci, daca ma gandesc la antreprenoriat 2.0-istic, da. n-as avea nicio problema sa lucrez indoor (impropriu spus indoor, pentru ca, probabil, as sta pe-o banca in parc de cele mai multe ori, sau le terase).

  Mersi

  Răspunde
 20. joi, 5 mai 2011, 13:58

  Eu acum „prestez” de la birou, dar am fost si freelancer ani buni si nu am nimic impotriva acestei indeletniciri. Pana nu au venit copiii, pot chiar spune ca era mai relaxant si mai productiv sa lucrez de acasa decat sa vin la birou.
  Mai putine intreruperi, mai putina grija cu freza, haine, asortari, etc :)

  Răspunde
 21. Andi
  joi, 5 mai 2011, 14:04

  Eu sunt de acord cu lucratul de acasa, am lucrat o vreme si a fost foarte ok, mult mai ok decat la birou.
  La birou apare conceptul gresit ca esti platit sa stai acolo 8 ore, plus alte inconveniente ca galagia, cearta pe aerul conditionat s.a.m.d.

  Răspunde
 22. Ivo
  joi, 5 mai 2011, 14:10

  Parerea mea: daca e afacerea ta cea ce lucrii de acasa atunci da, o faci bine si 100% daruire si etc . altfel nu merge. Devii nepasator cu timpul. Inchiet parerea mea.

  Răspunde
 23. joi, 5 mai 2011, 16:34

  Discuţiile şi argumentele pro şi contra sunt multe şi în principiu au cam fost atinse de antepostatori.

  Eu o să mă opresc la o altă treabă cu care m-am mai întâlnit, anume că la nivelul percepţiei generale mersul la „birou” te face mai serios. Nu contează cât şi cum lucrezi, important e să fii acolo de la 9 la 5.

  Răspunde
 24. joi, 5 mai 2011, 17:51

  Mai nou si eu lucrez destul de mult de acasa…

  Răspunde
 25. joi, 5 mai 2011, 18:38

  Totul depinde de propia tartacuta. Poti sa stai acasa si sa-ti dramuiesti optim timpul, dar poti sa stai la birou si sa freci menta toata ziua la o cafea.

  Eu ii admir pe cei care lucreaza calatorind. Inchiriaza doua – trei saptamani o mica cabanuta – isi pun laptop-ul pe prispa si dai nene click – click pana pe inserat cand ies la plimbare. Ideile geniale si un randament maxim vin doar cand tartacuta e relaxata si oxigenata corespunzator. Am intalnit in august – anul trecut o familie de freelanceri in Lepsa / Vrancea – in timp ce colegii lor se cloceau in Bucuresti ei se bucurau de racoarea muntelui. Mi-au spus ca dupa ce au tras linia au iesit in castig. Aviz amatorilor.

  Răspunde
 26. vineri, 6 mai 2011, 06:33

  merge si de-acasa, deci mi-as dori si ceva part-time, de dragul de a pleca undeva…. a mai schimba o vorba cu cineva… a injura un sef….

  Răspunde
 27. vineri, 6 mai 2011, 15:28

  Bine…cea mai buna varianta este sa muncesti pentru tine nu pentru altul deci situatia cu part-time e discutabila.

  Răspunde
 28. vineri, 6 mai 2011, 18:51

  @Citadinul Bine punctata lumea cand aude ca „lucrezi” de acasa nu te ia in serios si asta nu e numa in ro ci si in afara e perceptia asta cretina ….

  Răspunde
 29. vineri, 6 mai 2011, 23:31

  Eu lucrez de acasă, de la studio dar și mult din mașină (meseria mea mă duce săptămânal prin țară, vreo 6-800 km per weekend). Acasă sunt cel mai neproductiv, pentru că sunt multe lucruri care mă atrag: frigiderul :-), canapeaua, televizorul, somnul.

  Răspunde
 30. theAlinAlexa
  joi, 12 mai 2011, 12:00

  cine e mai homoindooris ca mine? http://www.youtube.com/watch?v=DWyU1yuPEc0

  Răspunde
 31. vineri, 20 mai 2011, 03:25

  […] vă spuneam eu când am scris despre lucrul de acasă că o să mai abordăm subiectul acilea. Ce nu știam eu atunci, însă, era că o să ne distrăm […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *