22.07.2017

Cum să încep să fac bani din blog – exercițiu aplicat

Îmi place când văd că în blogosferă se iscă discuții de genul celei pe care a lansat-o Makavelis și pe care a preluat-o Nebuloasa. Pentru că, nu-i așa, e foarte important să îți spui în sine ”vreau să fac bani din blog”, e o condiție esențială (de mind set zic), dar nu suficientă. Aș împinge discuția, cu permisiunea dumneavoastră, pe zona practică, a lui ”hai să facem ceva concret, că nu mușcă”.

Fiecare dintre voi are prieteni care au blog și care locuiesc prin zona voastră geografică. Și vă mai întâlniți din când în când să mai povestiți una, alta, mai bârfiți unii bloggeri, lucruri de astea care se fac :D Așa că io v-aș propune, pe principiul hai să încercăm să vedem ce iese (căci și în blogosferă, ca în orice alt domeniu al existenței noastre practice, firește) încercatul e mama și tata și unchiul și bunica învățăturii.

Alegeți, să zicem, un bar sau o pizzerie din orașul vostru. Vorbiți cu cei din comunitatea voastră de bloggeri să le propuneți să ieșiți într-o seară să mâncați ceva acolo sau să beți o bere. Dar, foarte important, focusul vostru nu e să mâncați pizza și să beți berea, ci să mergeți să evaluați locul cu pricina. Adică, altfel spus, să vă setați că faceți parte dintr-o campanie.

Ajunși acolo evaluați locul, servirea, mâncarea, băutura, clientela, ce credeți voi că trebe spus ca să faceți un review corect și pe feelingul vostru, puteți băga și niște twituri de acolo sau să puneți o poză, două pe facebook, adică, iar zic, cam cum ați face într-o campanie. Apoi, ajunși acasă, scrieți toți cum vi s-a părut experiența din stabilimentul respectiv.

Apoi (și acest pas este extrem de important) faceți un fel de ”dosar de presă” al evenimentului, adică un fel de raport asupra ceea ce s-a întâmplat acolo: toate postările scrise de bloggerii care au participat, poze, twituri, menționări pe facebook și (nu strică niciodată, firește) băgați și un reach estimat al întregii isprăvi (adică 700 cititori cumulați pe bloguri, 1000 pe twitter, 1500 pe facebook). Și faceți gestul foarte greu, așa este, i give you that, dar incredibil de important, al punerii acestui raport în brațele patronului sau ale celui care se ocupă de barul sau pizzeria cu pricina. Rezolvați voi cumva, mergeți până acolo, găsiți mailul său, sună un prieten, găsiți voi o variantă. Căci acesta este pasul crucial în acest exercițiu de antreprenoriat 2.0 (căci asta veți face, ca să vedeți și voi cum e). Altfel spus, degeaba ești imperial pe blog, dacă clientul (de unde vin banii, adică) habar nu are că tu ești de o minunăție desăvârșită.

Dacă vă întreabă omul ce vreți de la el de ați făcut chestia asta, îi puteți spune că ați vrut doar să îi arătați că se poate face o campanie simpatică în social media și că nu vreți nimic de la el. Dar că dacă mai vrea pe viitor discutați și niste sume, că doar aia e idee cu antreprenoriatul ăsta.

Considerați exercițiul de mai sus ca pe o investiție pe care o faceți în blogul vostru. Căci, regulă de bază, pentru a face bani, oricât de puțini, trebuie să bagi niște bani, oricât de puțini. Plus că o astfel de experiență te ajută să înțelegi cam cum se pune problema într-o campanie, ceea ce e foarte important pentru acele campanii care o să vină la voi pe bani.

Încă ceva: o să întâlniți oameni și oameni. Unii idioți, alții de treabă. Dar așa se întâmplă tot timpul și peste tot. Cei care au mai făcut de astea știu că dacă din 4 oferte de astea (hai să le zicem așa ca să înțelegem mai bine) trimise potențialilor cllienți, dacă iese una singură e brici. Dar asta e și ideea cu antreprenoriatul, să nu fii dezamăgit, să nu renunți, să crezi în ceea ce faci și în valoarea pe care o generezi. Restul e poezie. Frumoasă, desigur, dar ne hrănește spiritul, nu stomacul.

PS. Eu am zis de un bar sau de o pizzerie. Dar la fel de bine puteți gândi o campanie pentru orice companie sau produs din zona voastră, fie că e emagazin, fabrică de mezeluri sau marcă de bere. Ideea e să faceți ceva. Succes.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Doi dintre voi vin cu mine într-un weekend la munte

Timișoreana, berea și craiovenii (foarte scurt metraj)

52 comentarii

 1. crisio99
  marți, 19 aprilie 2011, 08:07

  OMULE AI…

  Răspunde
 2. marți, 19 aprilie 2011, 08:08

  @crisio99
  te-as ruga daca ai ceva de spus in comentariu sa spui clar si raspicat
  pentru ca nu prea gust chestii de astea de 2 cuvinte
  multumesc pentru intelegere

  Răspunde
 3. marți, 19 aprilie 2011, 08:11

  foarte util articolul, deja mi-a aprins cateva beculete, numa ca e tare greu cu bloggerii prin Braila :(

  Răspunde
 4. marți, 19 aprilie 2011, 08:12

  @Ionut
  daca ar fi usor, ar face toata lumea de astea :))
  ideea e ca, la un moment dat, cineva oricum o sa o faca
  si atunci de ce sa nu fii tu ala? :D

  Răspunde
 5. marți, 19 aprilie 2011, 08:16

  @Chinezu ai dreptate eu ma refeream la faptul ca nu prea exista o comunitate de bloggeri Braileni

  Răspunde
 6. marți, 19 aprilie 2011, 08:24

  cre-ca aici greseam eu. de obicei merg cu sotia la pizzerie si cu doi trei prieteni nebloggeri. instinctual, daca mi-a placut, scriam pe gratis despre local sau, cel putin, lasam un mesaj pe facebook gen „ce misto e acolo”. acum, ca am inteles ideea, o punem de-un gang bang culinar si mai castigam si un ban.nu pot spune ca nu mi-a trecut prin cap, dar acum auzind-o de la tine a prins si mai mult contur :D

  Răspunde
 7. marți, 19 aprilie 2011, 08:28

  @ Ionut – poți încerca s-o creezi, chit că sunt (doar) 10 brăileni care scriu constant pe blog, dacă vrei să te ocupi sistematic de domeniu. poate mai ușor la nivel local decât în buricul lucrurilor, pe malurile Dâmboviței :)

  Răspunde
 8. marți, 19 aprilie 2011, 08:50

  @camil: deja am inceput sa fac o lista cu cei mai activi bloggeri, am ramas masca doar cativa au cont platit, restul merg pe bloguri free

  Răspunde
 9. marți, 19 aprilie 2011, 08:56

  @Ionut …păi cât timp blogginul (încă) nu le aduce profit e cumva de înțeles reticența în a trece pe hosting plătit.

  Răspunde
 10. marți, 19 aprilie 2011, 09:15

  Foarte buna mi se pare ideea, chiar exceptionala. Partea proasta este ca din cate stiu eu despre romanasul nostru iubit, acesta asteapta sa vina banii la el nu sa se duca el la bani. Tare curios as fi sa vad cati chiar incearca sa puna in practica ceea ce ai zis tu pe aici. Nu-i ciudat ca cele mai bune sfaturi necesita si efort? :)

  Răspunde
 11. marți, 19 aprilie 2011, 09:26

  Eu cred c-o sa mearga.
  @Vlad nu fii negativist, chestiile astea omoara ideile din start.
  @Ionut atunci educa-i tu pe braileni sau fa o vizita la prietenii bloggeri galateni, cat e biletul la maxi taxi? Ma indoiesc ca nu sunt bloggeri in Braila, am citit eu bloggeri de la sate. Si 5 daca va strangeti e bine, data viitoare vezi fi 7 si tot asa (daca scrieti despre intalniri)
  Daca se vrea, se poate. Si se merita :)

  Răspunde
 12. marți, 19 aprilie 2011, 09:36

  Nu sunt negativist deloc, chiar am zis ca ideea mi se pare exceptionala. Doar am o doza de scepticism in sensul ca cine adopta ideea asta este de apreciat dar cine cauta motive sa n-o faca este un „roman tipic”. Sa vedem mai incolo pe cine apreciem si cu cine ramanem resemnati.

  Răspunde
 13. marți, 19 aprilie 2011, 10:27

  Chinezu’ cred ca n-ai inteles o chestie. Multi vor sa faca bani din blog FARA SA FACA NIMIC asta e chestia. Ei doar isi cumpara domeniu, un host amarat instaleaza WP si asteapta banii… In acest mod, tot sa astepte banii ca n-or sa vina vreodata intelegi…
  Intr-adevar, cu munca, inspiratie si dedicatie se pot face bani, dar multi se asteapta sa vina de la sine, ceea ce e imposibil.

  Răspunde
 14. marți, 19 aprilie 2011, 11:03

  Dar nu ar merge un fel de mix intre cititori si bloggeri? Ca poate nu au toti blog, si atunci cei care nu au blog s-ar putea folosi de twitter si facebook pentru promovarea eventualei campanii de care zici tu. Eu unul, incep cautarile ca tare buna e ideea :)

  Răspunde
 15. marți, 19 aprilie 2011, 11:28

  Am vorbit si noi despre cazurile lui Makavelis si Nebuloasa la intalnirea din 16 aprilie a Social Media Brasov (http://smbrasov.net/intrebarea-zilei-de-ce-vrem-o-comunitate-online/). S-a pus problema ca in acest articol: trebuie sa mergi la cei care au banii. Mai mult decat atat, trebuie sa ai grija de doua lucruri: blogul tau sa fie unul calitativ, pe care scrii foarte des si apoi sa creezi un mic portofoliu cu care sa te duci catre popor. Nu poti merge cu mana in san fara sa ai ceva facut. Speram ca vor iesi companiile la care vom participa si multumesc de ideea de exercitiu practic :D

  Răspunde
 16. marți, 19 aprilie 2011, 12:35

  Chiar aveam nevoie de sfaturile astea.
  Ma gandesc serios la posibilitatea de a face ceva bani din blogul meu.
  Multumesc! :)

  Răspunde
 17. marți, 19 aprilie 2011, 12:42

  Hmm, bătrânul Chinez adevăr grăieşte. Articol de bookmark, ăsta. Mulţumim.
  Offtopic: Toate bloggeriţele şi bloggeri din Râmnicu Sărat/ Buzău să apeleze la mine. Mulţumesc.

  Răspunde
 18. marți, 19 aprilie 2011, 12:57

  And there’s more where this came from… ;)

  Răspunde
 19. marți, 19 aprilie 2011, 13:41

  Aha, aha. Si dupa toata vrajeala asta scrii o mizerie de advertorial si tocmai ti-ai semnat testamentul de „blogger”. Acum nu mai esti decat un gutzan de scriitor de mizerie la comanda…

  Răspunde
 20. marți, 19 aprilie 2011, 14:23

  Important este sa faceti toata treaba asta cu simt de raspundere si nu in joaca…Ma rog, sa fiti responsabilit de actiune si nu s-o tratati simplist…

  Răspunde
 21. marți, 19 aprilie 2011, 14:47

  Știu eu o cantină unde intrăm cel puțin 1000 de bloggeri. Încercăm un flashmob? ;)

  Răspunde
 22. marți, 19 aprilie 2011, 14:48

  @Ionut hai ca se poate, acum ne agitam si noi cu „pornitul” in Arad, si se misca. Am cerut ajutor, e drept, si cu ocazia asta am aflat si ca sunt oamani de calitate in toata balacareala asta de prin online. Daca ai putina bunavointa restul vine de la sine.

  Răspunde
 23. marți, 19 aprilie 2011, 15:22

  Bravo Chinezule. Dar mai trebuie sa le spui ca nu e totul chiar atat de simplu. O sa constate si ei. Rezultatele o sa vina in timp si dupa mai multa munca decat cred ei acum. Important este ca merita daca ai timp suficient si esti dispus sa tragi invataminte dupa fiecare asemenea „testare”.

  Răspunde
 24. marți, 19 aprilie 2011, 15:36

  Cuvintele nu pot descrie cat de mult imi doresc sa merg la Blog Escapade, dar un lucru este sigur : vreau sa merg deoarece o sa beau bere cu Chinezu si apoi imi da follow pe twitter, :)

  Răspunde
 25. marți, 19 aprilie 2011, 16:44

  Toata ideea e sa nu stai degeaba. Daca stai atunci de la stat o sa iei bani, cum spunea un prieten al meu. Banii oricum nu se fac usor in nici un domeniu, mai ales in toata blogareala asta. Din 1000 de bloguri daca sunt 10 care produc ceva. Acum conteaza si ce vrei sa faci cu blogul tau, daca vrei sa faci bani atunci fa bani, daca vrei doar sa iti impartasesti idei, pareri, ganduri pentru o comunitate restransa gen grupul de prieteni, atunci asta o sa faci.

  Răspunde
 26. Misu
  marți, 19 aprilie 2011, 23:10

  Foarte faina ideea. Ar fi misto de facut un follow up peste cateva luni cu feedbackul celor care au incercat.

  Răspunde
 27. miercuri, 20 aprilie 2011, 08:32

  chiar mă gîndeam cînd o să apară şi retardaf să spună ce nasoală e ideea
  pardafe, tu ai treabă şi noi te reţinem

  Răspunde
 28. miercuri, 20 aprilie 2011, 08:49

  O idee excelenta, care se poate pune pe roate usor, cu oameni seriosi. mai greu e partea de contabilizare a reach-ului, aici mai greut, si se poate face.
  De unde scoti ideile astea domnule China, esti fenomenal! :P

  Răspunde
 29. miercuri, 20 aprilie 2011, 14:23

  Colegii cu comentariile sunt exceptionali. :) Unu nu a spus ca el incerca ideea. :) Chinezu-le cu putin ajutor din partea ta fac eu experimentul, ce spui? Pana la urma daca nu incerci nu ai cum sa sti daca merge!

  Răspunde
 30. miercuri, 20 aprilie 2011, 15:42

  o idee interesanta multumim de sfat!

  Răspunde
 31. miercuri, 20 aprilie 2011, 15:48

  Cel mai interesant lucru, în cazul în care un astfel de experiment ar reuşi, este cum vor fi împărţiţi banii din campania respectivă. Având în vedere cât de uniţi, solidari şi cooperanţi sunt blogerii de la noi… cred că va ieşi ceva foarte amuzant! :))

  Răspunde
 32. joi, 21 aprilie 2011, 00:02

  >Esti din baia mare nu? Anunta-ma cand e vorba de ceva ca particip. Vin si la lucru si la distractie :)

  Răspunde
 33. joi, 21 aprilie 2011, 06:31

  […] fiind de acest articol: „Cum să încep să fac bani din blog- exerciţiu aplicat”, scris de Chinezu,   ieri am mai făcut un pas mic, dar sigur,  în […]

  Răspunde
 34. joi, 21 aprilie 2011, 09:01

  […] achit de sarcina pe care tot io mi-am transmis-o atunci când v-am propus un exercițiu aplicat de cum să începi să faci bani din blog :)) Așa că mai jos voi face o (pseudo)recenzie a restaurantului Kopel’s. Zic pseudo pentru […]

  Răspunde
 35. joi, 21 aprilie 2011, 10:00

  […] daca vrei sa faci ceva bani, dupa cum spune si tovarasu’ Chinezu (fie ca sunt bani din blog sau din orice alta activitate), trebuie sa faci si tu ceva in acest […]

  Răspunde
 36. duminică, 24 aprilie 2011, 15:51

  […] să încep să fac bani din blog – exercițiu aplicat – CLICK – alte intelepciuni […]

  Răspunde
 37. joi, 5 mai 2011, 22:54

  O metoda buna de a face bani. Am testat-o personal! Cu 50 lei, in 7 ore, am facut 7000 de lei si nu glumesc.

  Citeste articolul de aici:

  http://ekonomistul.blogspot.com/2011/05/cea-mai-rapida-metoda-de-face-bani.html

  Răspunde
 38. vasy
  miercuri, 11 mai 2011, 11:33

  Cacat in ploaie , astea nu sant afaceri ce spui tu acolo, nu-i un mod de a face bani, aste sant doar cuvintele care le-ai scris odata cu inceperea blogului ca sa-l poti intretine.
  Reinnoieste-ti pagina de inceput ca-i veche si nu tine cu vrajeli de doi bani.

  Răspunde
 39. cristi
  miercuri, 11 mai 2011, 11:42

  Omule a intrat nevasta si a comentat.::))))

  Răspunde
 40. vineri, 20 mai 2011, 16:32

  Buna
  Am inceput pe 1 mai un blog in limba engleza si pana acum in 20 de zile vad ca s-au adunat 1200 de vizualizari. Pentru ca stiu ca te ocupi cu blogging de foarte multa vreme, si esti unul din favoritii mei, voiam sa te rog sa imi faci cateva sugestii, tare mult as aprecia. Eu folosesc Goggle Adsense, de alte modalitati de facut bani nu stiam dar e clar ca, daca ajungi sa faci un trafic bun the sky is the limit. Te salut cu caldura

  Răspunde
 41. cosmin n
  vineri, 30 septembrie 2011, 19:24
 42. E
  sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 21:31

  Suna mai mult a santaj subtil .

  Răspunde
 43. Madalin
  miercuri, 1 februarie 2012, 19:04

  salutare !
  Chinezu am si eu cateva intrebari daca imi poti raspunde :)
  Pe ce iti vin banii?
  Trebuie sa-ti faci card?
  Ce trebuie sa faci pentru a lua banii de pe blog ?

  Astept raspunsul tau daca ma poti ajuta si pe mn :)
  O seara buna!

  Răspunde
 44. dan
  duminică, 4 martie 2012, 11:33

  Faza-i ca la mine nu-i nici un blogger si eu as vrea sa ma apuc de chestia asta dar nu stiu de unde sa incep….imi poti spune niste pasi ceva?Mersi

  Răspunde
 45. luni, 26 martie 2012, 11:11

  Mie cel mai tare program care te invata cum sa iti monetizezi blogul si sa faci bani mi se pare si programul lui Marius Achim. Superblogger.

  Ideea e ca acolo iti arata cum sa setezi blogul ca sa primesti trafic, ce greseli sa ocolesti si ce trebuie sa faci bine, ce strategii sa aplici si la final cum sa monetizezi blogul, sa faci bani ! http://www.superblogger.ro/dap/a/?a=96

  Mie mi se pare genial !

  Răspunde
 46. marți, 5 iunie 2012, 19:55

  Partea grea e că trebuie să munceşti mult până apuci sa faci ceva bani din blogul tău. Trebuie să ai pasiunea să scrii despre restaurante, magazii etc, şi după ce ai convins o grămadă de vizitatori, că ceea ce scrii tu în blogul tău, chiar merită să fie citită, poţi face şi bani. Părerea mea.

  Răspunde
 47. sâmbătă, 9 iunie 2012, 19:34

  @Chinezu’, cred ca stiu eu o metoda mai usoara de a face bani dar desigur unde ii munca mai putina ii si mai putin profit.
  Va prezit ideea mea de a face bani.
  Un site PTC(paid to click) foarte serios este http://www.clixsense.com/?4280449 puteti castiga din a 2-a sau a 3-a luna si cate 40$/luna doar intrand cate 2-3min pe cont in fiecare zi.
  http://www.clixsense.com/?4280449 este un site unde esti platit sa dai click pe toate reclamele care ti le ofera ei, pentru fiecare reclama o sa primesti o suna de bani, foarte mica desigur, dar cu timpul o sa primesti reclame mai multe si sumele vor creste.
  Daca doriti sa va inregistrati intrati pe linkul de mai jos si aveti in partea dreapta sus un chenar de unde puteti incepe inregistrarea.Nu trebuie sa aveti 18 ani oricine poate sa utilizeze acest site.
  http://www.clixsense.com/?4280449

  Răspunde
 48. luni, 24 septembrie 2012, 14:04

  Interesant

  Răspunde
 49. Seremi Fotograf Bucuresti
  luni, 24 septembrie 2012, 15:09

  Mie cel mai tare program care te invata cum sa iti monetizezi blogul si sa faci bani mi se pare si programul lui Marius Achim. Superblogger.
  Ideea e ca acolo iti arata cum sa setezi blogul ca sa primesti trafic, ce greseli sa ocolesti si ce trebuie sa faci bine, ce strategii sa aplici si la final cum sa monetizezi blogul, sa faci bani ! http://www.superblogger.ro/dap/a/?a=96

  Răspunde
 50. Lucian
  joi, 27 septembrie 2012, 12:42

  Eu recomand Membership frate, are inclus ce are SuperBlogger in el , plus Kitul Youtube (cum sa urci pe prima pagina un video youtube in 2 zile)

  Va las Link ul meu de afiliere pentru cine doreste sa se inscrie
  http://goo.gl/GIrhd

  Multumesc

  Răspunde
 51. marți, 4 decembrie 2012, 20:13

  Ai facut treaba asta vreodata, Cristi?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *