Nu mă interesează dacă nu mă afectează

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Astazi este Ziua Internațională  de Conștientizare a Autismului. Și tare aș vrea ca, măcar astăzi, să nu rostim ceea ce am zis în titlu.

Exact când mă apucam să scriu această postare, am văzut o știre pe Realitatea TV cu un băiat care, răspunzând la întrebarea reporterului, ”Ce știți despre autism?”, a zis ”nu mă interesează, atâta vreme cât nu îl am”. Și mi-am dat seama că, în neghiobia lui, băiatul ăla reprezintă o mică sinteză a poporului nostru. Pentru că îngrozitor de puțin știm ca români despre autism și, mai grav, ne pasă foarte puțin…

Statisticile spun că sunt cam 30.000 de români care suferă de autism. Așa ca statistică, raportat la milioanele de români, sunt puțini. Numai că oamenii ăștia nu sunt cifre, nu sunt niște numere de dosar, purtate de colo colo prin nu știu ce instituții anchilozate ale statului. Sunt oameni, ființe care au nevoie mare de oameni. Ei sunt altfel decât noi. Și nu e alegerea lor. Pentru că autist nu devii, te naști așa.

Avem o responsabilitate pentru autiștii noștri. Pentru că așa trebuie să îi considerăm, ai noștri. Și să nu mai rostim niciodată, nici măcar în gând, ceea ce a zis băiatul ăla la Realitatea. Dacă alegem să nu ne pese de ceea ce nu ne afectează direct, atunci noi suntem cei care avem nevoie de mila celorlalți. Pentru că o astfel de atitudine ne face mult prea puțin oameni…

Resurse:

Nicu (un susținător teribil al conștientizării autismului), ANCAAR, Conștientizează Autismul, Autism RomâniaHelp AutismAsociația de Terapie Comportamentală Aplicată.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Nu mă interesează dacă nu mă afectează”

 1. Din pacate am auzit si de cazuri mai urate decat nepasarea. Am auzit de discriminare fata de persoanele sau copiii afectati de autism, intr-o masura mai mare sau mai mica – marginalizare pana la excludere din scoala, doar pentru ca sunt altfel. In loc sa se faca eforturi pentru integrare…. Chiar trist.

 2. ANCAAR va ureaza Sarbatori fericite si va multumeste pentru promovarea realizata pe site-urile dvs.

  Va anuntam ca in curand vom incepe o campanie impotriva discriminarii si a integrarii in societate a persoanelor cu autism, la care va rugam sa participati in atragerea de sponsori si fonduri!
  Orice sugestie este binevenita!

  Cu drag,

  Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – ANCAAR
  http://www.autismancaar.ro
  persoane de contact: Georgeta Crisu, presedinte, tel. 0726207808

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)