Mai țineți mine lecturile obligatorii din școală?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Pfoai ce mă enervau pe mine… Geo Bogza, Sadoveanu, cei doi Petrești, alții, știți voi, nu vă mai aduc aminte că parcă văd că vă încruntați :) Îi citeam și eu așa mai pe sărite, ca să nu fiu căzut din plop dacă pică măgăreața pe mine și mă scoate la tablă. Nici nu mai stăteam să văd că, de fapt, cei mai mulți dintre ei erau chiar autori buni, nu mă interesa asta. Simplul fapt că ”trebuia” să îi citesc, mi-i făcea respingători și incluși doar la categoria temă de casă, nu la lectură care îmi place.

Dar apoi, firește, anii au trecut, căci așa fac anii ăștia :) Și am început să iau din nou la răsfoit cărțile alea care mă enervau în școală. Și am descoperit că, de exemplu, Geo Bogza este extraordinar când vine vorba de umblat cu mintea aiurea, că Sadoveanu e numai bun dacăm vrei să pierzi vremea cu niște romane istorice ușurele, că Minulescu este mai profund decât lasă se vadă, dar și că (asta este pe viață la mine, nu aveți ce să îmi faceți :D) Bacovia nu îmi spune în continuare absolut nimic.

Așa s-a întâmplat la mine. Adică în momentul în care nu mai ”trebuia” să le citim, le-am luat să le citesc din plăcere, că așa am vrut eu. Ca și voi, de altfel :D

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Mai țineți mine lecturile obligatorii din școală?”

 1. Desi o parte dintre noi nu se inscriu la categoria asta :) din experienta noastra in asemnea situatii, nu atat faptul ca iti erau recomandate dauna, cat vorbele care insoteau lista cu titlurile. Toate erau facute intr-un limbaj de lemn de dud. Iar in celelalte cazuri se citea o lista si atat. Din pacate si acum se pastreaza traditia asta in randul multor profesori de romana. Chiar as fi curioasa cati dintre profesori recomanda si „altfel” cartile. Singura schimbare pe care am observat-o la copiii mei este ca acum lista contine si lecturi din literatura universala intr-un numar mult mai mare decat pe vremea mea. Asa ca i-au aranjat si pe astia :(. E o discutie lunga de fapt asta cu lecturile obligatorii…ps :( asta e pentru bacovia.

 2. Pe Bacovia cred că nici el nu se înţelegea când scria, dar mi se pare oricum un scriitor interesant, şi mai arunc câte un ochi peste poeziile lui doar pentru ciudăţenia din versuri. Ar trebui să ecranizeze careva câteva poezii de-ale lui :D

 3. @pavel S-au facut cateva documentare-artistice!

  @pavel @chinezu ia uite din toata lista aia de la scoala tocmai de Bacovia v-ati luat :( . Ma rog, ma rog, chinezu s-a scos ca a spus ca ii place Minulescu :)

  *Legat de asta a aparut o carte interesanta dupa o idee a lui Dan C. Mihailescu si in care veti gasi multe surprize legate de lecturile obligatorii: „Cartile care ne-au facut oameni”.

 4. Adevărul este că e dificil când îţi este impus ceva, fiindcă ideea în sine reprezintă o constrângere şi orice constrângere naşte un oareşce sentiment de repulsie. Un sentiment al naibii de firesc mai ales când eşti la vârsta îngrată :)
  De Bacovia ce să spun? Cu tot respectul pentru Masca, dar nu toţi putem digera ceva, depinde de reacţii aici, de cum suntem plămădiţi mai ales. Mie poezia nu prea mi-a dat ghes până când…la 19 ani am primit cadou un volum de poezii ale lui M.R.Paraschivescu :D A fost o mare perioadă cartea mea de căpătâi :)
  Generaţia mea chiar citea, că erau sau nu în programe, dar asta fiindcă nu aveam alt mod de divertisment. Azi toţi copii sunt pe net. Îmi pare rău că urc în cârca profesorilor lipsa dorinţei de a citi a elevilor, dar poate că şi profesorii ar trebui să-şi up-dateze metodele(asta ca să fiu în trend cu termenii de azi) Şi dacă nu profesorii să le insufle pofta de a citi elevilor, atunci cine?

 5. Mie mi-a placut Rebreanu, inca de pe cand era musai sa citesti Ion si Padurea Spanzuratilor. Adam si Eva e una din cartile mele preferate.
  Dar Baltagul nu l-as mai citi nici batuta :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)