Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

Mai țineți mine lecturile obligatorii din școală?

Pfoai ce mă enervau pe mine… Geo Bogza, Sadoveanu, cei doi Petrești, alții, știți voi, nu vă mai aduc aminte că parcă văd că vă încruntați :) Îi citeam și eu așa mai pe sărite, ca să nu fiu căzut din plop dacă pică măgăreața pe mine și mă scoate la tablă. Nici nu mai stăteam să văd că, de fapt, cei mai mulți dintre ei erau chiar autori buni, nu mă interesa asta. Simplul fapt că ”trebuia” să îi citesc, mi-i făcea respingători și incluși doar la categoria temă de casă, nu la lectură care îmi place.

Dar apoi, firește, anii au trecut, căci așa fac anii ăștia :) Și am început să iau din nou la răsfoit cărțile alea care mă enervau în școală. Și am descoperit că, de exemplu, Geo Bogza este extraordinar când vine vorba de umblat cu mintea aiurea, că Sadoveanu e numai bun dacăm vrei să pierzi vremea cu niște romane istorice ușurele, că Minulescu este mai profund decât lasă se vadă, dar și că (asta este pe viață la mine, nu aveți ce să îmi faceți :D) Bacovia nu îmi spune în continuare absolut nimic.

Așa s-a întâmplat la mine. Adică în momentul în care nu mai ”trebuia” să le citim, le-am luat să le citesc din plăcere, că așa am vrut eu. Ca și voi, de altfel :D

5 comentarii la “Mai țineți mine lecturile obligatorii din școală?

 1. Masca Reply

  Desi o parte dintre noi nu se inscriu la categoria asta :) din experienta noastra in asemnea situatii, nu atat faptul ca iti erau recomandate dauna, cat vorbele care insoteau lista cu titlurile. Toate erau facute intr-un limbaj de lemn de dud. Iar in celelalte cazuri se citea o lista si atat. Din pacate si acum se pastreaza traditia asta in randul multor profesori de romana. Chiar as fi curioasa cati dintre profesori recomanda si “altfel” cartile. Singura schimbare pe care am observat-o la copiii mei este ca acum lista contine si lecturi din literatura universala intr-un numar mult mai mare decat pe vremea mea. Asa ca i-au aranjat si pe astia :(. E o discutie lunga de fapt asta cu lecturile obligatorii…ps :( asta e pentru bacovia.

 2. Pavel Reply

  Pe Bacovia cred că nici el nu se înţelegea când scria, dar mi se pare oricum un scriitor interesant, şi mai arunc câte un ochi peste poeziile lui doar pentru ciudăţenia din versuri. Ar trebui să ecranizeze careva câteva poezii de-ale lui :D

 3. Masca Reply

  @pavel S-au facut cateva documentare-artistice!

  @pavel @chinezu ia uite din toata lista aia de la scoala tocmai de Bacovia v-ati luat :( . Ma rog, ma rog, chinezu s-a scos ca a spus ca ii place Minulescu :)

  *Legat de asta a aparut o carte interesanta dupa o idee a lui Dan C. Mihailescu si in care veti gasi multe surprize legate de lecturile obligatorii: “Cartile care ne-au facut oameni”.

 4. mitzaabiciclista Reply

  Adevărul este că e dificil când îţi este impus ceva, fiindcă ideea în sine reprezintă o constrângere şi orice constrângere naşte un oareşce sentiment de repulsie. Un sentiment al naibii de firesc mai ales când eşti la vârsta îngrată :)
  De Bacovia ce să spun? Cu tot respectul pentru Masca, dar nu toţi putem digera ceva, depinde de reacţii aici, de cum suntem plămădiţi mai ales. Mie poezia nu prea mi-a dat ghes până când…la 19 ani am primit cadou un volum de poezii ale lui M.R.Paraschivescu :D A fost o mare perioadă cartea mea de căpătâi :)
  Generaţia mea chiar citea, că erau sau nu în programe, dar asta fiindcă nu aveam alt mod de divertisment. Azi toţi copii sunt pe net. Îmi pare rău că urc în cârca profesorilor lipsa dorinţei de a citi a elevilor, dar poate că şi profesorii ar trebui să-şi up-dateze metodele(asta ca să fiu în trend cu termenii de azi) Şi dacă nu profesorii să le insufle pofta de a citi elevilor, atunci cine?

 5. crinutza Reply

  Mie mi-a placut Rebreanu, inca de pe cand era musai sa citesti Ion si Padurea Spanzuratilor. Adam si Eva e una din cartile mele preferate.
  Dar Baltagul nu l-as mai citi nici batuta :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.