Zâmbetul pe care ni-l oferim nouă, oferindu-l celorlalți

S-au făcut și studii pe tema asta, cum că nu știu câți mușchi sunt necesari pentru a zâmbi cu gura (forțat, mai mult grimasă politicoasă) și că mult mai puțini se folosesc pentru a zâmbi cu ochii (zâmbet adevărat, din suflet). Numai că una e studiul și alta e când vezi practic.

Azi dimineață am ajuns în Gara de Nord, venind din Baia Mare. Și la capătul liniei, unde așteaptă lumea pe cei coborâți din tren, am văzut diferența dintre cele două moduri de a zâmbi. Și abia atunci am înțeles cu adevărat studiile de care vă ziceam.

Un domn bine îmbrăcat s-a întâlnit cu un alt domn bine îmbrăcat. Amândoi și-au zâmbit politicos, cu gura, dar zâmbetul primul a dispărut subit atunci când cel de-al doilea s-a aplecat să-și pună bagajul pe peron, moment în care contactul vizual dintre cei doi s-a rupt și, deci, nu mai era cazul de forțări. Evident că zâmbetul-grimasă a revenit exact când cel cu bagajul și-a ridicat privirea și au început să discute ce aveau ei de discutat acolo.

O tânără, îmbrăcată ca și cum ar avea de mers la schi, aștepta pe peron, uitându-se atentă printre cei care veneau dintre tren. La un moment dat un zâmbet uriaș, cald, din ochi (și din toată ființa ei) i-a apărut pe chip. Tânărul care a provocat această transformare (care m-a emoționat și pe mine, recunosc…) s-a apropiat de ea, a lăsat bagajul din mână, s-au sărutat și s-au îmbrățișat vreme îndelungată. Zâmbetul imens al fetei s-a păstrat în toată spledoarea sa și când băiatul s-a aplecat ca să își ridice bagajul.

Am plecat de acolo mulțumit. Și zâmbind :)

15 comentarii la “Zâmbetul pe care ni-l oferim nouă, oferindu-l celorlalți

 1. Adi Hadean Răspunde

  ești un buhai sentimental, asta ești. :)

 2. camil Răspunde

  zâmbetul adevărat implică nu doar buzele și mușchii adiacenți – precum zâmbetele forțate sau de complezență -ci și obrajii și ochii :).
  ceva de genul http://www.blifaloo.com/info/lies.php

 3. katairobi Răspunde

  Şi mă gândesc că tu la toate fazele astea ai avut un zâmbet 2.0 maxim. :))

 4. Nebunia Răspunde

  zambetul este probabil cel mai simplu exerictiu care te ajuta pe plan mental. Sa-ti traiesti macar o zi zambind -„zambet din suflet”- cred ca te-ar ajuta mult pe planul sanatatii…

 5. VirtualKid Răspunde

  Chinezule, asta este poezie mai tată!
  Dar una foarte bună.

 6. Manuel Răspunde

  Nu am incercat niciodata, dar cum ar fi zambesti unui necunoscut pe care il vezi trecand suparat pe langa tine? Eu nu sunt prea zambaret si nu cred ca mi-ar iesi. :D

 7. Andreea Patru Răspunde

  as zice ca ai plecat „zambind” din tot sufletul, de te-a marcat atat de mult incat ai scris postul asta :)

 8. Stinah Răspunde

  Ce ti-e si cu garile astea :)

 9. laura Răspunde

  eu am zambit acum doua saptamani, la hard rock cafe, in poza unor oameni de la masa vecina. fara ca ai sa vrea sau sa stie.

 10. Pavel Răspunde

  M-ai convins să merg cu trenul acasă. :P

 11. Glass and Iron Răspunde

  Zambetul este un mod de comunicare. Poti sa ai un zambet superior atunci cand vrei sa arati ce destept esti, poti sa ai un zambet trist sau amar atunci cand vrei sa arati ca nu esti in apele tale, poti sa ai un zambet tamp cand vrei sa arati ca nu ai inteles, poti sa ai un zambet smecheresc atunci cand vrei sa arati ca stii mai multe decat spui, poti sa ai un zambet fals atunci cand vrei sa arati ca „nu imi place dar n-am ce face, trebuie …”, poti sa ai un zambet sagalnic cand vrei sa arati ca ti-ar place, dar nu inca, zambetul nostru poate avea si temperatura :) – putem sa avem un zambet cald care „sa incalzeasca inima” sau putem sa avem un zambet rece care sa „inghete sangele-n vine” .. si tot asa, pentru orice vrei sa comunici.

  Zambetul este modul „scurt” prin care comunicam.

  Se poate spune ca zambim „cu sufletul” sau zambim „cu mintea” … faptul ca prin asta se pune in miscare o grupa sau alta de muschi tine doar de „mecanica” exprimarii.

 12. Copilu Răspunde

  Tu cum zâmbeai? :D

 13. radu Răspunde

  UIte cat de tare e tara asta.. totul e sa vezi jumatatea plina…
  http://youtu.be/NlYAvtxW5jM?hd=1

 14. Bogdan Răspunde

  Dupa cum spunea cineva inaintea mea :) .. cine trebuie sa vada vede, si bineinteles cine poate sa vada. Ma bucur ca ai impartasit cu noi acest gand, m-ai facut sa zambesc :)

 15. Nea Costache Răspunde

  Chinezule tata, e lucru mare in zilele noastre amarate sa primesti sau sa oferi un zambet din inima! O fapta buna care o facem, fie chiar si numai oferirea locului din troleu unui batran sau batrane, rasplatita cu un zambet de recunostinta sau multumire, parca-ti umple sufletul! Chiar numai si un zambet ce-ti este adresat dimineata, iti face ziua mai frumoasa!
  O duminica reconfortanta!
  P.S. Felicitari pentru ultima prestatie a ta la TV!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: