27.04.2017

Care considerați că este, în general, rolul blogurilor?

Întrebarea de mai sus e dintr-un interviu/chestionar pe care l-am executat zilele trecute. Când am citit prima dată întrebarea, am zâmbit, căci mi s-a părut de un fel de naivitate simpatică. Dar când am început să redactez răspunsul (observați ce îngrijit vorbesc…), mi-am dat seama că nu e chiar așa de simplă întrebarea. Dacă o iei în serios, firește.

Nu vă spun ce am răspuns. Ca să nu vă dau idei :)) Dar aștept cu deosebit interes părerile voastre despre chestiunea în cauză. Rog seriozitate. Zău. Adică cei care vor să bage un comment de maximum 6 cuvinte și cu ceva hlizeală în coadă să se abțină. Măcar de data asta. Mulțumesc.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Iexcluziv!!! Domnu’ profesor GHP dă note blogosferei :D

Cei care vorbesc singuri pe strada. Și nu îi ascultă nimeni

36 comentarii

 1. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:10

  depinde de perspectiva din care privim, evident. din perspectiva blog = concretizarea unei pasiuni, aș zice că blogurile n-au niciun rol anume, predeterminat, în afară de bunul plac al creatorului (cât timp acesta nu încalcă legile în vigoare șamd). din perspectiva blog = mijloc de răspândire a informației – cu toate implicațiile de rigoare – atunci blogurile ar putea fi privite cu același ochi critic și pretențios cu care ne uităm la presa online, și s-ar supune acelorași norme etice și deontologice etc.

  Răspunde
 2. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:13

  Apăi, no, rolul blogurilor a devenit, mai nou, unul de informare. Şi anume, blogurile nişate apar ca şosetele în coşul cu rufe murdare, adică, des, foarte des. De pe un blog mai aflii cine a scos o melodie nouă, de pe un blog aflii cine a mai murit, de pe blog aflii de aifoane au mai ieşit, de pe un blog aflii ce politician a venit cu o idee „genială”. Eu, cel puţin, de pe bloguri mă informez.

  Dar, mă bucur totuşi că substanţa principală a blogurilor nu a dispărut, aceea de „jurnal personal” online. Mai precis, de aţi da cu părerea despre orice, de a încerca să-ţo verşi oful, de a-ţi manifesta public bucuria. Ce mai, blogul este un instrument numa’ bun de a te face remarcat. Chiar dacă pe un perimetru restrâns de oameni.

  Răspunde
 3. Dan
  vineri, 14 ianuarie 2011, 10:14

  Sa-ti publici gargaunii din cap, si cam atat.

  Stiu ca exista bloguri corporate/produs/promovare, dar nu asta e rolul pe care il cere piata. Altfel nu dadeau faliment toate platformele care s-au nisat in zona asta.

  Răspunde
 4. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:18

  Pai e simplu maestre, principalul rol este acela informativ. Astfel, chiar daca vorbim despre informatie de ultima ora in domeniul politic, economic, bancar etc. sau despre entertainment, PR, media sau tehnologie, bloggerii afla si sharuiesc la toata lumea prin intermediul slovei lor mestesugite noutatile. Ca ei aleg tematica blogului pentru ca domeniul respectiv e doar o pasiune sau ca in plus de asta au identificat in pasiunea lor o nisa aducatoare de venituri, asta e alta poveste. Deci blogurile in primul rand ofera informatie si abia apoi, daca e cazul, castiga de pe urma acesteia.

  Răspunde
 5. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:31

  Io voiam să bag hlizeală, aşa că mă abţin. Mulţumesc. :))))))

  Răspunde
 6. Rodica
  vineri, 14 ianuarie 2011, 10:48

  – sa te scoata din amorteala intelectuala;
  – sa te faca sa-ti pui intrebari
  – sa-ti puna creierii la munca…serioasa!

  Si toate astea, plus ce-or mai fi, fara sa te streseze.

  Răspunde
 7. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:52

  Blogul reprezinta versiunea online a unui jurnal unde te poti descarca , unde iti pot exprima sentimentele – evidnet impartasindu-le si vizitatorilor sai.Eu , de exemplu , imi public poeziile pe blog.

  Răspunde
 8. vineri, 14 ianuarie 2011, 10:52

  evident*

  Răspunde
 9. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:23

  poi eu cred ca blogurile ar trebui sau chiar sunt o alternativa la presa clasica.
  Rolul lor? poi de informare si de ce nu de relaxare.

  Răspunde
 10. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:33

  Blogurile sunt un fel de ziare „salbatice”. Nimeni nu le influenteaza, ca in cazul presei politizate. :-D

  Răspunde
 11. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:44

  Blogul poate sa fie un excelent instrument educativ pentru copiii aflati la varste foarte fragede, tocmai pentru ca face foarte simpla, dar mai ales placuta o recapitulare a unor intamplari despre care parintele crede ca sunt importante pentru formarea acestuia. Am foarte multe intamplari pe care am reusit sa le transpun pe blog, mai mult sau mai putin inspirat, despre care povestim ca si cum s-ar fi intamplat ieri, cu aer normal. In acest fel incerc sa-l obisnuiesc pe copil cu convingerea ca orice este posibil, ca oricine poate sa fie agalat, sa-l fac sa nu aiba complexe.
  Blogul poate sa fie si nociv, insa pentru un parinte care incearca sa si gandeasca putin, este un instrument fabulos, fara nici cea mai mica exagerare.
  Copilul meu creste cu convingerea ca toti oamenii „sunt din carne si oase” si ca poate sa atinga pe oricine.

  Asta este blogul pentru noi! Fara el, nu am fi putut sa povestim impreuna atat de multe lucruri. In marasmul actual din invatamant, blogul poate sa fie chiar si un colac de salvare educationala.

  Sper sa nu fii suparat ca am folosit atat de multe „trimiteri in subsol”. Vrem sa devenim clasici ai bloggosferei, asa ca scriem foarte eleborat!

  Răspunde
 12. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:45

  Rolul? Păi… rolul este indivualizat:
  – blog personal 1: jurnal personal public, scrii pentru prietenii tai, despre tine, iar dacă scrii frumos, e posibili să câştigi prieteni virtuali, care să aprecieze ceea ce scrii. Rolurile: să îţi încunoştiiţezi apropiaţii despre ceea ce ai mai făcut, să vorbeşti celor interesaţi despre revelaţiile tale, să te descarci…
  – blog personal 2 : Rolul: autopromovare: poezii, hand made şi alte lucruri pe care le creezi, pentru bucuria publicului sau pentru micul comerţ.
  – blog de nişă: blog cu informaţii dintr-un domeniu specific, rolul este de informare a celor interesaţi, cu condiţia să fii documentat şi pertinent
  – blog de companie. Rolul: promovarea companiei, a produselor/serviciilor ei.
  – blog de oricare: Rolul: să faci bani din el. :)

  Şi mai am eu o idee (foarte bună), dar ţi-o comunic luni. :D Nu vreau să dezvălui pentru moment informaţii despre „trenul care a oprit în gară”. Chinezu ştie despre ce vorbesc :D

  Răspunde
 13. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:48

  Din perspectiva celui care scrie: blogul poate fi locul/tool-ul unde/prin care acesta isi expune ideile, gandurile, nervii, frustrarea, orice il intereseaza sau vrea sa impartaseasca cu ceilalti – si prin care primeste feedback.

  Din perspectiva celor care citesc: blogul devine din ce in ce mai mult locul unde cauti sfaturi, review-uri, pareri avizate, si chiar un loc de socializare.

  Răspunde
 14. vineri, 14 ianuarie 2011, 11:51

  In ceea ce ma priveste, blogul a venit ca continuare a pasiunii pentru scris. E adevarat ca e si o forma de exersare concreta a stilului de redactare care ma reprezinta si cu care ma simt confortabil , cu posibilitatea de primi feedback de la altii.

  Răspunde
 15. vineri, 14 ianuarie 2011, 12:01

  in primul rand, nu cred ca bloagele au un singur rol, chiar si in general :) Pentru unii e doar jurnal personal, pentru altii e o afacere, ocupatie part-time… La modul cel mai general cu putinta, rolul blogurilor este de a comunica informatie. In ce scop si cum o comunici si mai ales ce informatie comunici, depinde de fiecare „bloagher” in parte si de motivul pentru care si-a facut blog.

  Răspunde
 16. vineri, 14 ianuarie 2011, 12:02

  Lăsând deoparte elitismul studiat al domnişoarei Bianca, la care pasiunea pentru scris nu a ajutat-o să evite o cacofonie, aş spune că, indiferent de tipul blogului, acesta te ajută să-ţi hrăneşti demonii sau măscăricii. În clipa în care un individ, cu tot ce este el, se aşează la masă sau la taste pentru a aşterne câteva rânduri pe care le vor citi alţii, face acest lucru pentru el. Nimeni din lumea aceasta, chiar dacă nu va găsi drumul către acest răspuns, nu va scrie vreodată pentru ceilalţi. Va scrie, în primul rând, pentru el, acordându-şi supapa necesară pentru a elimina ceea ce are în surplus. Pozitiv sau negativ, este pentru el, individul.

  Răspunde
 17. vineri, 14 ianuarie 2011, 12:04

  Din punctul meu de vedere blogul are rolul de a exprima ideile personale ale unei persoane, viziunea autorului asupra unor probleme/intamplari/idei …

  Desigur ca putem elabora : are rol de informare, te scapa de anumite frustrari [gen fraierul ala pe care l-ai bagat la spam], mod de a face niste bani (desi asta nu se intampla decat dupa x ani de munca serioasa) …

  Răspunde
 18. vineri, 14 ianuarie 2011, 12:51

  Parerea mea este ca blogul este o rampa de lansare, de care are nevoie o persoana, care inca nu a incercat afaceri online. Un blog ofera astfel de cunostinte (de baza) cum ar fi aspectele tehnici, SEO, promovare, cum sa scrii si sa-ti exprimi gandurile, etc. Cu alte cuvinte, o persoana incepe sa se implice in asta si sa inteleaga ce si cum.

  Răspunde
 19. vineri, 14 ianuarie 2011, 13:04

  Pentru mine, rolul blogurilor este sa ma tina la curent cu ce se intampla – in loc de tv/radio care nu mai apuc sa le urmaresc. Plus ca vin cu o alta perspectiva asupra evenimentelor fata de tv/radio; si din cate am observat e mult mai aproape de parerea mea despre evenimentele respective.
  Al doilea rol ar fi cel de training/learning. Urmaresc bloguri care trateaza subiecte de care sunt interesat si imi dezvolt cunoastintele din domeniul respectiv. Sau ma ajuta sa am idei de incercat.

  Răspunde
 20. vineri, 14 ianuarie 2011, 13:13

  Din perspectiva cititorului de bloguri, rolul blogurilor este sa filtreze: informatii, opinii, glume, evenimente – orice chestii din care am de ales.
  Din perspectiva bloggerului sau content publisherului, rolul blogului este sa stranga in jurul lui o comunitate de oameni.

  Răspunde
 21. vineri, 14 ianuarie 2011, 13:44

  @ bogdan
  spot on – ”oglinzi în care să ne răsfrângem” :)

  Răspunde
 22. vineri, 14 ianuarie 2011, 14:13

  io cand ma tot laud peste tot ca am cititori tare destepti nu o fac degeaba
  dupa cum se poate vedea in comentariile de mai sus :)
  multumesc :)

  Răspunde
 23. vineri, 14 ianuarie 2011, 16:02

  Eu îmi văd propriul blog ca pe o extensie virtuală a personalităţii mele, locul unde îmi descarc emoţiile şi părerile după ce văd un film interesant, o fază la care am rânjit fasolea sau orice altceva despre care cred eu că merită menţionat.
  Este în acelaşi timp un jurnal pe care îl împărtăşesc cu toată lumea dar şi un fel de carte de vizita cu ajutorul căreia cunosc oameni cu care, cred eu, că mă asemăn într-un fel sau altul. Şi trebuie să recunosc că este super tare să bei o bere cu oameni care sunt pe aceaşi lungime de undă cu tine, sper anul ăsta să pot participa la cât mai multe evenimente offline :)

  Răspunde
 24. vineri, 14 ianuarie 2011, 16:28

  Se dă un cuvănt: ziar. Se taie din el: ziarişti imbecili şi manipulaţi din spate de partide şi interese. Se taie şi goana dupa senzaţional şi ştirile de bârfa. Egal blog. Un produs finisat, cu conţinut elevat neaccesibil categoriilor inferioare de oameni. Un fel de materie primă finisată.
  Rolul bloggerilor este acela de a prezenta informaţia printr-o alta prizmă. O prizmă transparentă, în care „culorile” nu sunt schimbate.

  Răspunde
 25. vineri, 14 ianuarie 2011, 17:16

  Blogurile sunt ca să avem ce citi până ce încep ştirile de la ora 5 şi talkshow-urile de la ora 7.

  Răspunde
 26. Glass and Iron
  vineri, 14 ianuarie 2011, 17:21

  Blogul poate fi o „expozitie personala de idei si sentimente”.
  Asa cum un pictor foloseste pensulele, asa cum un sculptor foloseste dalta, asa cum un grafician foloseste carbunele, blogger-ul „lucreaza” cu cuvintele.
  Si asa cum pictorul, graficianul si sculptorul isi expun ideile si sentimentele transformate in opere de arta, intr-o cladire, blogger-ul isi expune ideile si sentimentele pe blog – expozitie personala de idei si sentimente.
  Orice expozitie are o „cate de oaspeti” – blogul are „comments”.

  Dar, in acelasi timp …

  O expozitie de pictura sau de sculptura nu poate declansa o revolutie … decat, poate, in domeniu. Blogurile insa, o pot face, afara, in strada. Cuvintele sunt mai „tari” decat uleiurile, carbunele sau marmura. Cuvintele sunt o forta. Nu am auzit de vreo revolutie declansata de niste tablouri, dar am auzit de revolutii declansate de oameni care au vorbit si scris.

  Blogging-ul, bine facut, este o arma. Asa ca se poate spune : sunt unii care autorizatie de port-arma si sunt unii care pot fi acuzati de „port ilegal de arma”.

  Deci : blogul poate fi o „expozitie de idei si sentimente” dar poate fi si o „arma”. Depinde de blogger ce vrea sa faca din blog-ul personal.

  Răspunde
 27. vineri, 14 ianuarie 2011, 17:22

  am si uitat ce motivatie am avut eu, dar ma bucur ca v-am gasit pe voi!

  Răspunde
 28. vineri, 14 ianuarie 2011, 17:56

  hehe, foarte mult ma ajuta postarea ta in cercetare, sa stii! ;)
  De fapt, comentariile, ca raspunsul tau l-am primit deja.

  Răspunde
 29. vineri, 14 ianuarie 2011, 20:39

  Eu zic ca rolul blogului este o pura informare despre un punct de vedere. Este o redare subiectiva, care ar trebui sa genereze o dezvoltare al subiectului prin alte opinii sau continuari ale celui prezentat. Rolul blogului este constructiv, pentru ca este locul de confruntare al ideilor atat al proprietarului blogului cat si al cititorilor.

  Răspunde
 30. vineri, 14 ianuarie 2011, 21:33

  Mi-e greu să definesc rolul blogurilor, în general, pentru că fiecare blogger e un caz particular. Am început blogul ca pe un experiment cu o nouă modalitate de exprimare, dar m-a „prins” ca mijloc de comunicare. Prezenţa online, comunicarea cu alţi bloggeri a făcut ca numărul prietenilor mei din offline să crească semnificativ. Deci, e de bine!

  Răspunde
 31. ank
  sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 00:07

  Asigura o parte din finantele familiei(cum zicea iubita ta fetitica Mara la faza ca tu nu muncesti ci dai click ,hi hi ),transmit ca un serial zilnic ideile voastre care mai de care targetate politic,economic .DAR „telecomanda „este la noi ca la tv.E clar ca nu toti bloggerii transmit la fel .Aici urmeaza sa magulesc cativa dar evident nu o voi face.Nu asta era intrebarea. Sigur tu esti intre ei(din punctul meu de vedere).Eu consider blogosfera o „firma mama”cu multe ziare mici ai carei ziaristi isi fac meseria de acasa .Povestea din imaginatia dragei si iubitei tale Mara ti-a transmis o fericire imensa si tu ne-ai dat-o si noua cu mare drag.Multumim Chinezu-le si dai cu ‘rolul ” blogului inainte ca zici tare bine.Bye.

  Răspunde
 32. sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 01:22

  @Bogdan Conceptia ta este superficiala. Si ma refer mai exact la, citez: ” În clipa în care un individ, cu tot ce este el, se aşează la masă sau la taste pentru a aşterne câteva rânduri pe care le vor citi alţii, face acest lucru pentru el.” Frumos spus, artistic chiar, la prima vedere ar putea trece ca un fapt adevarat. Dar nu e asa. Daca tu nu ai scris niciodata un articol special pentru cineva asta nu inseamna ca acest lucru nu se intampla. Felul cum ai generalizat te face sa pari ignorant, cel putin din punct de vedere a multitudinii de categorii de bloguri care exista.

  Revenind la subiect, multi dintre cei de sus au raspuns corect, asa ca nu o sa enumar chestii deja spuse si o sa vorbesc numai din perspectiva proprie: blogul imi satisface placerea de a scrie si de a fi citit deci un fel de socializare la un nivel mult mai inalt decat twitter sau facebook.. Aceasta este rolul principal.

  Răspunde
 33. sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 10:15

  Nu cred că trebuie sa aibe un rol anume.
  Fiecare vede ce vrea in Blog. Îsi umple un gol pe care îl are.
  Măine poate că se schimba sistemul și o sa vedem ceva de alt gen.
  Socializare, informare, exercițiu, timp liber, munca, idei și multe altele.
  Vis de noapte pus pe pagina si arătat celui interesat sa vadă.

  Răspunde
 34. duminică, 16 ianuarie 2011, 04:01

  Blogul este jurnal personal doar in forma. In fond, bloggerii scriu aproape intotdeauna pentru ceilalti.
  Deci, „roluri principale”:
  1. mod de expresie personal pentru a te face cunoscut.
  2. mod de comunicare prin care crezi/speri ca poti schimba ceva in jur.

  Răspunde
 35. duminică, 16 ianuarie 2011, 12:08

  Sa afli ca unii sunt de 10 ori mai destepti decat tine care, pana atuci te credeai buricul pamantului.
  Unele scot la suprafata amintiri frumoase,

  Răspunde
 36. duminică, 16 ianuarie 2011, 17:02

  pentru mine propriul blog e singura scoala de la care nu pot chiuli

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *