Ce mai înseamnă familia pentru tine?

Mulţi dintre voi poate că strâmbă din nas când văd cuvântul „mai” în titlu. Şi eu strâmb din nas, dar, cu toată strâmbarea de rigoare, îl consider necesar. Pentru că modul în care alegem mai nou să facem parte dintr-o familie s-a schimbat. Noi ne-am schimbat. Dăm mereu şi mereu vina pe lumea în care trăim, pe vremurile care ne lovesc dur şi iremediabil, pe orice altceva, numai pe noi nu. Şi, de fapt, tot timpul noi şi numai suntem de vină pentru ceea ce ni se întâmplă când vine vorba de familie.

Ţin minte cum se adunau fraţii şi surorile mamei mele (7 de toţi), cu familiile şi, uneori, cu nişte prieteni care au auzit de petrecerile astea şi vroiau să vină şi ei să vadă ce şi cum. Nu exista sărbătoare de asta clasică, tradiţională sau măcar câteva zile de naştere să nu se adune şi să petreacă timp împreună. Şi veneau din toată ţară, că viaţa i-a trimis în tot felul de locuri. Mai calculaţi şi şleahta de copii care se aduna încet, încet, pe măsură ce timpul trecea şi apăreau alţi puradei şi veţi înţelege ce se întâmpla la o reuniune de asta de familie.

Pe lângă adunările astea, mama ţinea legătura cu ei cel puţin pe săptămânal, pe telefon. Şi atunci nu era cu mobile şi tehnică de asta de poţi şi din budă şi din vârf de munte să vorbeşti cu cine vrei. Se sunau unii pe alţii, povesteau, se ajutau între ei. Era, că nu găsesc un cuvânt mai bun, un adevărat clan.

Acum eu mă uit la mine. Abia ce mai reuşesc să ţin legătura cu sora mea cea mare din Baia Mare şi cu aia mică din Germania. Ne auzim atât de rar că mi-e şi ruşine să vă spun… Iar despre cohorta de veri şi verişori, ce să vă mai spun… Sunt unii cu care nu m-am văzut sau auzit de mai bine de 10 ani…

Aşa că revin la întrebarea din titlu. Ce mai înseamnă familia pentru tine? Cu tot cu acest „mai”…

PS: Ştiu că nu vă plac corporaţiile, aşa, în general. Dar mie mi-a plăcut foarte tare ideea Microsoft de a face un dictionar online care să conţină definiţia familiei. Aşa că vă rog să ziceţi şi voi părerea voastră. Că e păcat, dacă tot se centralizează :)

9 comentarii la “Ce mai înseamnă familia pentru tine?

 1. naomi Răspunde

  Ideea este sa distrugem tot ce-i bun si frumos, nu asta am invatat de la „fruncea” poporului, ca este democratie?!

 2. chinezu Răspunde

  @naomi
  daca vrei sa zici ca basescu e de vina ca noi nu mai ave timp de familia, atunci io ma duc si ma arunc sub avion

 3. naomi Răspunde

  Individul comunist este invatat sa se lase influientat de cei mari iar generatia tanara a fost crescuta in ideea parintilor:” … daca eu nu am avut, ei sa nu duca lipsa” si uite asa familia se bazeaza pe starea materiala si nu pe cea sentimentala, spirituala…. Si cel mai mult lipsa lui Dumnezeu din familiile noastre face sa fim egoisti si indiferenti

 4. Dan Tanasescu Răspunde

  Păi dacă familia şi clanurile dispar este de bine pentru domnul Băsescu, că tot vrea el să schimbe Constituţia, ca să nu mai fim stat social! Trăiaască capitalismul sălbatic şi alienarea individului!

 5. Gyerko Szabolcs- Laszlo Răspunde

  Familia este tot ceea ce iti este alaturi la bine si la rau, fara de care n-ai mai fi tu, fara de care nu mai existi asa cum ai existat pana acum.

 6. Okham Răspunde

  Da, si marmota…Mestere, e feedback de kko la” Microshop ” si mai bagi cite un PS? Cita vrajeala ai in matale, esti praf si pulbere.

 7. chinezu Răspunde

  @Okham
  cand e ziua ta?
  ca sa iti fac cadou o pereche de coaie
  sa poti sa comentezi si tu ca omu, nu ca viermele in anonimat

 8. Apple Pie Răspunde

  Familia este reprezentata de o persoana sau doua sau trei etc. unite printr-un fir invizibil (adica de pluta) care te ajuta sa plutesti intr-un ocean involburat de griji si tristeti, care te invata sa innoti, care te invata sa pescuiesti, care te invata sa nu treci prin viata ca o gasca prin apa sau ca un tren prin gara.

 9. Simona Răspunde

  L-am stresat pe Vladut o perioada cu asta si asta e tot ce am putut obtine:
  http://sirimie.blogspot.com/2010/11/ce-e-familia.html

  PS> Nu particip la concurs, just for the record :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: