Conținut plătit pe bloguri

Prima dată când am auzit de așa ceva, am zâmbit. Firește. Dar apoi m-am gândit cum dracu de ar putea să se gândească cineva la așa ceva când e vorba de un blog? Zilele astea am auzit din mai multe părți că ar fi unii bloggeri care chiar se gândesc la asta.

Mie o asemenea variantă mi se pare monstruoasă. Subliniez: mie, cu chinezu.eu ca obiect de studiu. Alții, treaba lor cum consideră că se potrivesc mai bine în lumea asta :)

În primul rând nu găsesc nici un motiv pentru ca cineva să plătească să citescă vreun blog. Hai să zicem, de dragul discuție, că ne referim doar la România, dar și pe .com sunt doar vreo 3 pentru care poate, poate, dar numai poate, m-aș gândi să ma rețin de la maximum 2 beri ca să plătesc, la o adică, pentru a vedea ce scriu. Dar cam atât.

A limita accesul la un blog, indiferent că are 14 cititori pe zi sau 10.000, mi se pare că îl faci să nu mai fie blog. După capul meu, firește. Nici nu mai are rost să argumentez așa ceva pentru că, presupun, e clară treaba.

A face bani din blog (și știți că sunt avocatul ieșirii blogosferei românești din poezie, adică să începem să facem bani) prin taxarea directă a cititorilor mi se pare o forțare mult prea forțare, care transformă o întreprindere atât de frumoasă și de specială cum e blogul într-un SRL 2.0 cam buticăresc.

Or mai fi și alte argumente pentru care conținutul plătit pe blog mă face să mă încrunt. Dar io zic că și astea trei sunt mai mult decât ok pentru a-ți înțelege poziția.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Conținut plătit pe bloguri”

 1. Și adevărul zicea că face site-ul contra cost și…?

  O tâmpenie și după a mea părere să ceri bani ca să-ți citească ție cineva articolele.

  No, și să ne gândim așa, ai 10 000 de unici și iei bani de la oameni ca să te citească, ce ușor poți să-ți închizi blogul ți să le iei bani oamenilor, vai, ce ușor în România.

  PS: Nu ziceam de tine, nu știu de ce am scris la persoana a doua :D

 2. Pingback: Bloggerii, niste oameni care se vand prea usor — Marius Sescu

 3. Am avut ocazia de curand sa ma intalnesc si sa vorbesc cu oamenii care sunt in spatele proiectului Flattr, un sistem de „recompensare” pt bloggeri care imbina intr-un fel social bookmarking cu paypal donations.
  Ideea este ca daca ai citit un articol si l-ai considerat bun poti sa ii dai un vot te Flattr care inseamna o anumita suma de bani, suma pe care o alegi tu din contul de Flattr.

  Mi s-a parut o idee foarte buna dar inca mai este mult de lucrat pana sa ajungem in stadiul asta, sa platim pentru ceva cu care eram obisnuiti sa fie gratuit.

 4. Sunt nou in domeniu dar nu m-as putea abtine sa comentez cand, cu alte cuvinte, ni se fura dreptul la informatie. Pe de alta parte, nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, mi se pare foarte realizabila ideea unuia caruia nu-i pasa decat de putere si de a restrictiona accesul la informatie pentru o mai usoara manipulare a populatiei. Si nu in ultimul rand, ipotetic presupunand ca ar exista deja aceasta regula, mai suntem putini care ne permitem sa schimbam doua beri pe un blog.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.