Cum reacţionaţi ca bloggeri când îşi fac jurnaliştii blog?

Din ce în ce mai mulţi jurnalişti îşi fac blog. Iniţiative la care bloggerii reacţionează, părerea mea, fix în 3 feluri. Pe care le descriu mai jos, alăturând şi umilele mele păreri.

1. „Bine, băăăăăă, că s-au trezit şi ăştia acuma să îşi facă blog, papagalii draqului, că pe vremea când io bloguiam de zor ei ne împroşcau peste tot că suntem nişte ciumeţi care nu le avem pe astea cu deontologia and shit”. Reacţie oarecum firească, dar provocată atât de teama că jurnaliştii ăştia nou-veniţi în blogosferă le-ar putea lua „pita de la gură”, sau din nişte frustrări acumulate în decursul timpului, când bloggerii vechi au văzut că degeaba prestează ei de zor şi din ce în ce mai bine, că tot presa tradiţională şi jurnaliştii contează. Şi la bugete, şi la recunoaştere în rândul poporului.

2. „Miştooooo că îşi fac jurnaliştii blog, uite, vezi, asta practic înseamnă că au recunoscut şi ei înspre ce se îndreaptă lumea şi că vor să facă parte din mişcarea asta frumoasă. Cam târziu, dar e bine şi aşa”. Cei care reacţionează aşa înţeleg că degeaba fac ei parte, ca bloggeri, dintr-o piaţă mică, mică fix cât o aripă de furnică, dacă piaţa practic nu există. Aşa că intrarea cât mai multor „tradiţionalişti” în blogosferă, cred ei, va duce la crearea unei pieţe mai mari, de unde, pe cale de consecinţă, se vor putea înfrupta din bugete mai mari. Şi că, zic ei, atunci când o să se reverse bugetele către blogosferă, va fi îndeajuns pentru toată lumea.

3. „Mi se rupe. Mă lasă fix rece că îşi fac jurnaliştii blog. Eu şi aşa mi-am făcut blogul numai pentru mine, nu mă interesează de ce se întâmplă în rest”. Reacţia celor care, mă iertaţi, practică fariseismul 2.0 la nivel de strategie ontologică. Şi care, deşi susţin că au blogul doar pentru ei şi că nu îi interesează traficul şi alte de astea, sunt cei care, înainte de a se spăla pe dinţi, intră să vadă câtă lume i-a mai citit şi dacă a mai scris cineva despre ei (dacă e şi cu link e absolut bestial).

Ia hai să aud părerea voastră. Dar, pe cât posibil, fără înjurături şi alea alea.

PS. Ocazie cu care salut apariţia blogului lui Silviu Sergiu şi al blogului Ioanei Lupea şi Mircea Marian and co.

14 comentarii la “Cum reacţionaţi ca bloggeri când îşi fac jurnaliştii blog?

 1. Anticalofilul Răspunde

  cate un pic din fiecare idee :D
  evident ca si in blogosfera o sa fie vedet ca in tv/radio/print

 2. Marius Matache Răspunde

  bre, ca in orice domeniu, vor exista orgolii si uitat urat. Ca si la noi in folk, eu sunt de parere ca e loc pentru toata lumea. Cine e mai bun si scrie mai cu spor, ala va avea mai multi cititori. Crezi ca un trust sau altul nu ar angaja/colabora cu un blogger cunoscut, daca ii aduce cititori si trafic? Deci, scrieti, baieti! Fie sa castige cel mai bun!

 3. Lucia Verona Răspunde

  Varianta a doua cu modificări. Nu prea văd bugete revărsîndu-se spre blogosferă. Dar cum toţi oamenii au dreptul să-şi facă blog (şi, după cum susţin unii, şi jurnaliştii sunt oameni), nu văd de ce li s-ar refuza acest drept tocmai celor care sunt meseriaşi ai scrisului. Vor avea sau nu succes – asta depinde de capacitatea lor de adaptare la un nou mediu. O vedetă offline nu devine, automat, vedetă online (cu cîteva excepţii).

 4. Darius Răspunde

  Eu aleg varianta trei. Si recunosc, sunt un frustrat.

 5. Theophyle Răspunde

  Fiecare poate sa-si fac un blog indiferent de ceea ce se ocupa omul pentru a manca o paine. Majoritatea blogurilor scrise (semnate) de jurnalisti sunt la fel ca toate blogurile blogosferei romanesti, mai bune sau mai putin bune.

  Asadar „mă lasă fix rece”! Nu cred ca vom vedea nimic sepctaculos dpdv al calitatilor de abordare.

 6. Mihai Răspunde

  Si eu sunt de acord cu Theopyle. WWW-ul este liber si incapator pentru toata lumea!

 7. Marius Moga Răspunde

  Tinand cont ca sunt un viitor jurnalist (sper), actualmente student la jurnalistica…nu stiu unde sa ma incadrez :) Nu cred ca e gresit ca isi fac bloguri, foarte bine. Poate vor aduce un plus de calitate in scriere.

 8. siginutz Răspunde

  dar cand bloggerii se fac jurnalisti? ma rog, mini blogger si mini jurnalist :P

 9. cosminoc Răspunde

  Nu sunt de acord cu nici una din cele 3 variante. Desi parca… a doua e ok. Pe jumatate! Cand zici „jurnalistii” – generalizezi! „…au recunoscut şi ei înspre ce se îndreaptă lumea şi că vor să facă parte din mişcarea asta frumoasă. Cam târziu, dar e bine şi aşa”. Nu toti jurnalisti au fost aidoma lui Mircea Badea (super-ipocriti) sa spuna ani la rand ca TOTI blogarii sunt niste frustrati, retardati, etc (poate va mai amintiti) si apoi sa isi faca si el UNUL! pa!

 10. [D][S][N] Răspunde

  In principiu, mi se rupe…
  Daca scriu bine, bravo lor… sa-i vedem!
  Cristoiu si CTP isi fac si ei ?!… :))

 11. eftimie Răspunde

  Ok, eu am fost primul jurnalist de la mine din sat care şi-a făcut blog. După ce unii şi alţii au descoperit că „Oau, ce canal de comunicare, poţi să te faci celebru sau chiar să scrii editoriale acolo”, zeci de colegi de la mine din sat s-au apucat de blogăreală. Apoi s-au lăsat. Toţi.

  Pentru că, până la urmă, e o chestie „pro bono”, pentru că, dacă vrei să o faci profi trebuie să fi un tip profi şi pentru că mulţi jurnalişti de offline au şocuri când se văd contrazişi, citaţi, atacaţi în urma chestiilor care le-au scris pe blog. De fiecare dată când aud de câte un jurnalist care îşi face blog mă gândesc dacă o face pentru că ar avea mai multe de spus dar spaţiul tipografic nu-i permite să se desfăşoare sau o face doar ca să apară şi el în gaşca de băieţi „cool” care de dau pe blog.

 12. Camil Stoenescu Răspunde

  varianta 2.
  @ DSN – Cristoiu cum a anunțat că vrea, cum au fost luate toate domeniile cu numele lui :). CTP încă se ține deoparte

 13. marian hasna Răspunde

  spunetimi daca scrieti despre incendiul de la nisipitu langa sadau si brodina daca da raspundetim va rog e o stire buna chiar foarte buna

 14. marian hasna Răspunde

  esti super sexi siginutz scuuuuuuuuumpo esti superba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: