Cum reacţionaţi ca bloggeri când îşi fac jurnaliştii blog?

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Din ce în ce mai mulţi jurnalişti îşi fac blog. Iniţiative la care bloggerii reacţionează, părerea mea, fix în 3 feluri. Pe care le descriu mai jos, alăturând şi umilele mele păreri.

1. „Bine, băăăăăă, că s-au trezit şi ăştia acuma să îşi facă blog, papagalii draqului, că pe vremea când io bloguiam de zor ei ne împroşcau peste tot că suntem nişte ciumeţi care nu le avem pe astea cu deontologia and shit”. Reacţie oarecum firească, dar provocată atât de teama că jurnaliştii ăştia nou-veniţi în blogosferă le-ar putea lua „pita de la gură”, sau din nişte frustrări acumulate în decursul timpului, când bloggerii vechi au văzut că degeaba prestează ei de zor şi din ce în ce mai bine, că tot presa tradiţională şi jurnaliştii contează. Şi la bugete, şi la recunoaştere în rândul poporului.

2. „Miştooooo că îşi fac jurnaliştii blog, uite, vezi, asta practic înseamnă că au recunoscut şi ei înspre ce se îndreaptă lumea şi că vor să facă parte din mişcarea asta frumoasă. Cam târziu, dar e bine şi aşa”. Cei care reacţionează aşa înţeleg că degeaba fac ei parte, ca bloggeri, dintr-o piaţă mică, mică fix cât o aripă de furnică, dacă piaţa practic nu există. Aşa că intrarea cât mai multor „tradiţionalişti” în blogosferă, cred ei, va duce la crearea unei pieţe mai mari, de unde, pe cale de consecinţă, se vor putea înfrupta din bugete mai mari. Şi că, zic ei, atunci când o să se reverse bugetele către blogosferă, va fi îndeajuns pentru toată lumea.

3. „Mi se rupe. Mă lasă fix rece că îşi fac jurnaliştii blog. Eu şi aşa mi-am făcut blogul numai pentru mine, nu mă interesează de ce se întâmplă în rest”. Reacţia celor care, mă iertaţi, practică fariseismul 2.0 la nivel de strategie ontologică. Şi care, deşi susţin că au blogul doar pentru ei şi că nu îi interesează traficul şi alte de astea, sunt cei care, înainte de a se spăla pe dinţi, intră să vadă câtă lume i-a mai citit şi dacă a mai scris cineva despre ei (dacă e şi cu link e absolut bestial).

Ia hai să aud părerea voastră. Dar, pe cât posibil, fără înjurături şi alea alea.

PS. Ocazie cu care salut apariţia blogului lui Silviu Sergiu şi al blogului Ioanei Lupea şi Mircea Marian and co.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

14 thoughts on “Cum reacţionaţi ca bloggeri când îşi fac jurnaliştii blog?”

  1. bre, ca in orice domeniu, vor exista orgolii si uitat urat. Ca si la noi in folk, eu sunt de parere ca e loc pentru toata lumea. Cine e mai bun si scrie mai cu spor, ala va avea mai multi cititori. Crezi ca un trust sau altul nu ar angaja/colabora cu un blogger cunoscut, daca ii aduce cititori si trafic? Deci, scrieti, baieti! Fie sa castige cel mai bun!

  2. Varianta a doua cu modificări. Nu prea văd bugete revărsîndu-se spre blogosferă. Dar cum toţi oamenii au dreptul să-şi facă blog (şi, după cum susţin unii, şi jurnaliştii sunt oameni), nu văd de ce li s-ar refuza acest drept tocmai celor care sunt meseriaşi ai scrisului. Vor avea sau nu succes – asta depinde de capacitatea lor de adaptare la un nou mediu. O vedetă offline nu devine, automat, vedetă online (cu cîteva excepţii).

  3. Fiecare poate sa-si fac un blog indiferent de ceea ce se ocupa omul pentru a manca o paine. Majoritatea blogurilor scrise (semnate) de jurnalisti sunt la fel ca toate blogurile blogosferei romanesti, mai bune sau mai putin bune.

    Asadar „mă lasă fix rece”! Nu cred ca vom vedea nimic sepctaculos dpdv al calitatilor de abordare.

  4. Tinand cont ca sunt un viitor jurnalist (sper), actualmente student la jurnalistica…nu stiu unde sa ma incadrez :) Nu cred ca e gresit ca isi fac bloguri, foarte bine. Poate vor aduce un plus de calitate in scriere.

  5. Nu sunt de acord cu nici una din cele 3 variante. Desi parca… a doua e ok. Pe jumatate! Cand zici „jurnalistii” – generalizezi! „…au recunoscut şi ei înspre ce se îndreaptă lumea şi că vor să facă parte din mişcarea asta frumoasă. Cam târziu, dar e bine şi aşa”. Nu toti jurnalisti au fost aidoma lui Mircea Badea (super-ipocriti) sa spuna ani la rand ca TOTI blogarii sunt niste frustrati, retardati, etc (poate va mai amintiti) si apoi sa isi faca si el UNUL! pa!

  6. Ok, eu am fost primul jurnalist de la mine din sat care şi-a făcut blog. După ce unii şi alţii au descoperit că „Oau, ce canal de comunicare, poţi să te faci celebru sau chiar să scrii editoriale acolo”, zeci de colegi de la mine din sat s-au apucat de blogăreală. Apoi s-au lăsat. Toţi.

    Pentru că, până la urmă, e o chestie „pro bono”, pentru că, dacă vrei să o faci profi trebuie să fi un tip profi şi pentru că mulţi jurnalişti de offline au şocuri când se văd contrazişi, citaţi, atacaţi în urma chestiilor care le-au scris pe blog. De fiecare dată când aud de câte un jurnalist care îşi face blog mă gândesc dacă o face pentru că ar avea mai multe de spus dar spaţiul tipografic nu-i permite să se desfăşoare sau o face doar ca să apară şi el în gaşca de băieţi „cool” care de dau pe blog.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)