A nu şti să pierzi înseamnă a nu şti să îi respecţi pe ceilalţi

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

În utimele zile am fost jurizat două concursuri. Nu importă care. Căci ce vreau să vă spun eu aici este despre cum se comportă unii oameni când pierd. Adică urât.

Într-o competiţie, de orice fel ar fi ea, unii câştigă, alţii pierd. Şi dacă în cazul celor care câştigă bucuria e atât de explicabilă încât nu are rost să insistăm, în cazul celor care pierd modul în care îşi acceptă înfrângerea îi defineşte ca oameni mai mult decât oric.

A nu şti să pierzi înseamnă a nu şti să îi respecţi pe ceilalţi. Înseamnă să nu vrei să înţelegi că, de data asta, alţii au fost mai buni ca tine sau că, altfel spus, tu nu ai fost mai bun decât ei.

A şti să pierzi înseamnă că ai caracter, că ai înţeles că poţi fi mai bun numai dacă eşti sicer cu tine şi dacă, respectând competiţia, îi respecţi pe ceilalţi.

Când pierzi ai o oportunitate extraordinară de a învăţa să câştigi. Dar numai dacă reuşeşti să nu cazi în capcana pe care singur ţi-o întinzi, aceea a găsirii de scuze şi de motive din cauza căruia ai pierdut, fără să înţelegi că, cel mai probabil, nu ceilalţi sunt de vină, ci chiar tu.

Numai aşa poţi fi cu adevărat câştigător. Chiar atunci când pierzi.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “A nu şti să pierzi înseamnă a nu şti să îi respecţi pe ceilalţi”

  1. … sau poate insemna sa ai o parere diferita, ca e democratie :) ma rog… vorba cuiva – e chestie de gusturi. ale mele or fi mai proaste.

    PS: parerea mea e ca e mai rau sa nu iti expui frustrarile si sa le argumentezi (daca tu crezi ca ai dreptate) – pentru ca ma indoiesc ca in viata asta, chiar tu, ai fost intotdeauna de acord cu anumite deznodaminte… si ca ai tacut intotdeauna. iar daca nu ai facut-o ma indoiesc ca te-a descalificat ca om. pur si simplu a spus ceva despre cum vedeai tu situatia. da nu detaliez ca n-are rost. in cazul meu (Ca ma aflu printre astia care nu stiu respecta) consider ca am motivele mele sa mi se para ciudat… dar din nou, e chestie de gusturi. probabil nu prind io finetzurile si`s mai limitat de nu mi`am dat seama de geniul ce se ascunde in spatele unui anume mesaj…

    sper ca nu te`am ofensat… am prea mult respect fata de tine si tocmai de aia imi permit sa ma pronunt. daca nu suntem de aceeasi parere nu inseamna ca se schimba vreun lucru din perceptia mea despre chinezu morosan entrepreneur de calitate. pur si simplu am simtit ca a fost un concurs fix degeaba si n`am fost singurul de parerea asta. nu, nu consider ca am fost mai bun sau mai slab decat castigatorii… consider doar ca nu ei meritau. topul meu era altul, topul meu nu conteaza :) dar sa stii ca respect decizia ca orice roman obisnuit sa respecte decizii… miorita ne defineste ca neam, n`o sa ma pun io sa schimb oranduirea asta. mai am cateo rabufnire de orgoliu dar imi trece repede cand realizez ca e fix degeaba.

    al tau, el che :)

  2. Mai contează și motivul pentru care concurezi: dacă vrei să dai peste nas altora cu premiile tale… atunci da, faci urât când câltigă altul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)